GASTRONOMICZNA MAPA POLSKI: OCENIAJ – KOMENTUJ – POLECAJ

logo

Menu

  • START
  • GASTRO MAPA POLSKI
  • ARTYKUŁY
    • KULINARNE NEWSY
    • KULINARNE SHOW
    • PORADY KULINARNE
    • KSIĄŻKI KULINARNE
    • DLA GASTRONOMII
  • PRZEPISY KULINARNE
    • Dania Główne
    • Ciasta i Desery
    • Zupy
    • Napoje
  • BLOGI KULINARNE
logo

Czosnek

czosnekWarzywa cebulowe o bardzo mocnym i ostrym smaku. Cała główka jest podzielona na kilka części, które są obrane, a miąższ jest używany w całości, rozgniatany lub jako pasta. Ząbki czosnku ekstrahowane z główki są najczęściej spożywaną częścią czosnku. Liście, łodygi i kwiaty są jadalne i najlepiej smakują, gdy są delikatne i niedojrzałe. Skórkę czosnku należy zdjąć przed użyciem, ponieważ nie jest uważana za smaczną. Czosnek jest niezbędny dla niektórych kuchni wiejskich, na przykład kuchni polskiej, greckiej lub śródziemnomorskiej. Przyprawa o intensywnym smaku składa się z bulwy zawierającej kilka ząbków czosnku.

WIĘCEJ

Pochodzenie czosnku

Czosnek został odkryty i uprawiany w Azji Środkowej i Środkowej. Przyprawa w końcu dotarła do Europy przez Egipt. Czosnek nie jest wymagający i dlatego uprawiany jest na całym świecie. Jednak główne uprawy się znajdują się na Bałkanach w południowej Europie, na Tajwanie, w Kalifornii i w Chinach.

Sezon na czosnek

Główny sezon uprawy czosnku trwa od czerwca do września. Przez resztę roku można go uprawiać w szklarni. Podczas zakupów należy sprawdzić, czy łodygi mają soczysty, zielony kolor, a cienkie łuski pomiędzy poszczególnymi ząbkami są lekko różowe.

Smak czosnku

Raczej ostry i mocny smak, ale ma również słodkawe składniki. Spożywanie czosnku zwykle pozostawia “flagę” – po godzinie czuje się, że dana osoba zjadła czosnek.

Czosnek w kuchni

W rejonie Morza Śródziemnego przyprawa jest znacznie bardziej intensywna niż np. w Chinach. Ząbki czosnku należy najpierw oczyścić ze skóry za pomocą noża lub jednego z wielu narzędzi dostępnych na rynku. Następnie można je posiekać lub pokruszyć za pomocą prasy czosnkowej. Podczas pieczenia czosnku należy uważać, aby smażenie nie trwało zbyt długo, ponieważ uwalnia ono dość nieprzyjemną ostrość podczas wypalania.

Warzywo stosowane jako przyprawa może być użyte do wszelkiego rodzaju potraw. Stosowany w pieczywie lub w maśle czosnkowym. Może być również dodawany do zupy czosnkowej. Czosnek jest również często używany w dressingach sałatkowych i marynatach na mięso, ryby i warzywa.

Wartość odżywcza i lecznicza czosnku

Najważniejsze skutki zdrowotne czosnku wynikają z zawartej allicyny która ma pozytywny wpływ na wysokie ciśnienie krwi . Może leczyć infekcje żołądkowo-jelitowe, łagodzić zaparcia i pomagać w przypadku biegunki, stymuluje metabolizm i ma działanie antybiotyczne.

Czy wiedziałeś?

Wierzono, że czosnek odstrasza złe duchy i wampiry.
Na ślubach starożytnych Greków i Rzymian panna młoda nosiła bukiet czosnku i ziół, a nie kwiaty.
Czosnek jest również nazywany „śmierdzącą różą”.

Zastosowanie czosnku

Jest to bardzo popularna przyprawa, która ze względu na ostry smak znajduje zastosowanie w wielu kuchniach. Włosi stwierdzają, że bardzo dobrze komponuje się z chlebem. Czosnek nakłada się na różne rodzaje pieczywa, aby uzyskać różne rodzaje pieczywa. Pieczywo czosnkowe i szaszłyki są spożywane w dużych ilościach na całym świecie.

Wartość odżywcza czosnku

Czosnek i jego produkty pomagają obniżyć poziom cholesterolu i rozrzedzają krew, co pomaga zapobiegać różnym chorobom serca. Reguluje również poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko raka żołądka i okrężnicy. Czosnek jest również lekarstwem na różne dolegliwości trawienne i grzybicze.

Uważa się również, że imbir ma właściwości zwalczające raka. Ząbki czosnku są stosowane w leczeniu infekcji, zaburzeń trawienia i wielu infekcji grzybiczych.

MNIEJ

Przepisy ze składnikiem: Czosnek

Strona główna » Czosnek

Zupa meksykańska
07 Lut 2019

Zupa meksykańska

  • Przepisy
  • Zupy
Zupa meksykańska to niezły pomysł na rozgrzewający i smaczny posiłek. To jednogarnkowe danie idealnie sprawdzi się w sezonie…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Zupa krem grzybowa
07 Gru 2018

Zupa krem grzybowa

  • Przepisy
  • Zupy
Zupa krem grzybowa to idealna potrwa na wigilijny stół w wersji postnej. Wykonanie tej pysznej zupy, pachnącej niesamowicie suszonymi…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Żeberka w kapuście
03 Paź 2018

Żeberka w kapuście

  • Dania Główne
  • Mięsa
  • Przepisy
Żeberka w kapuście polecają się na obiad. Rozgrzewające danie na jesień jak znalazł. Przepyszne połączenie soczystych żeberek z kapustą,…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Domowa grochówka
20 Wrz 2018

Domowa grochówka

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Domowa grochówka to doskonały pomysł na gorący i sycący obiad jednogarnkowy. Ta pożywna zupa często określana mianem “grochówka…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
10 Lip 2018

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Chłodnik to letnia wersja zupy podawana na zimno, najlepiej w temperaturze poniżej 14°C. Wspaniale sprawdzi się w upalne lato, kiedy to…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Żeberka w sosie barbecue z grilla
21 Maj 2018

Żeberka w sosie barbecue z grilla

  • Dania Główne
  • Grill
  • Przepisy
Żeberka w sosie barbecue z grilla polecają się w sezonie letnim. Zostań mistrzem grilla i zaskocz swoim znajomychdelikatnym i …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Leczo z sezonowych warzyw
15 Maj 2018

Leczo z sezonowych warzyw

  • Dania Główne
  • Przepisy
Sezon na warzywa w pełni. To świetna okazja, aby wykorzystać ten fakt w kuchni i przygotować klasyczne warzywne leczo. To …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc
28 Mar 2018

Tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Sprawdź przepis na polski tradycyjny barszcz biały na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w te święta.…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Aromatyczny karp pieczony z posypka migdałową
21 Gru 2017

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Ryby i owoce morza
Karp danie rybne, które najczęściej spożywamy w okresie Świat Bożego Narodzenia podczas Wieczerzy Wigilijnej. Niektórzy nie lubią karpia, za …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Wigilijny barszcz z uszkami
15 Gru 2017

Wigilijny barszcz z uszkami

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
1 2 Next →

ARTYKUŁY KATEGORIE

 
  • KULINARNE NEWSY
  • PORADY KULINARNE
  • KULINARNE SHOW
  • DLA GASTRONOMI
  • KSIĄŻKI KULINARNE
    – AUTORZY

PRZEPISY KULINARNE KATEGORIE

 
  • Ciasta i Desery
  • Dania Główne
    -Makarony
    – Ryby i owoce morza
    – Naleśniki
    – Placki
    – Gulasz
    – Tortilla
    – Mięsa
    – Pierogi
  • Sałatki i Surówki
  • Grill
  • Marynaty
  • Zupy
  • Napoje

SKŁADNIKI KATEGORIE

 
  • SKŁADNIKI

Magda Gessler
Robert Makłowicz
Gordon Ramsay
Ewa Wachowicz
Karol Okrasa
Pascal Brodnicki
Anna Starmach
Mateusz Gessler

TOP 10 BLOGI KULINARNE

1. Kwestia Smaku

2. Kuchnia Lidla

3. Biedronka przepisy

4. W kuchni z Wedlem

5. Uwielbiam.pl

6. Kamis przepisy

7.Tesco przepisy

8. Doradca Smaku

9. Winiary przepisy

10. Almette przepisy

11. Hortex przepisy

 

TOP Sieciówki

1. McDonald’s

2. KFC

3. Subway

5. Sphinx

9. Bobby Burger

10. Cukiernia Sowa

11. Papa Diego

TOP Pizzerie

1. Da Grasso

2. Pizza Hut

3. Pizza Dominium

4. Domino’s Pizza

5. Telepizza

6. Biesiadowo

7. Gruby Benek

 

 

 

Składniki

1. Pomidory

2. Cebula

3. Czosnek

4.

5.

6.

7.

 

 

 

  • STRONA GŁÓWNA
  • ARTYKUŁY
  • PRZEPISY KULINARNE
  • BLOGI KULINARNE
  • KONTAKT
  • MAPA STRONY

gastro-punkt.pl 2014-2020