Czosnek


czosnekWarzywa cebulowe o bardzo mocnym i ostrym smaku. Cała główka jest podzielona na kilka części, które są obrane, a miąższ jest używany w całości, rozgniatany lub jako pasta. Ząbki czosnku ekstrahowane z główki są najczęściej spożywaną częścią czosnku. Liście, łodygi i kwiaty są jadalne i najlepiej smakują, gdy są delikatne i niedojrzałe. Skórkę czosnku należy zdjąć przed użyciem, ponieważ nie jest uważana za smaczną. Czosnek jest niezbędny dla niektórych kuchni wiejskich, na przykład kuchni polskiej, greckiej lub śródziemnomorskiej. Przyprawa o intensywnym smaku składa się z bulwy zawierającej kilka ząbków czosnku.

WIĘCEJ

Pochodzenie czosnku

Czosnek został odkryty i uprawiany w Azji Środkowej i Środkowej. Przyprawa w końcu dotarła do Europy przez Egipt. Czosnek nie jest wymagający i dlatego uprawiany jest na całym świecie. Jednak główne uprawy się znajdują się na Bałkanach w południowej Europie, na Tajwanie, w Kalifornii i w Chinach.

Sezon na czosnek

Główny sezon uprawy czosnku trwa od czerwca do września. Przez resztę roku można go uprawiać w szklarni. Podczas zakupów należy sprawdzić, czy łodygi mają soczysty, zielony kolor, a cienkie łuski pomiędzy poszczególnymi ząbkami są lekko różowe.

Smak czosnku

Raczej ostry i mocny smak, ale ma również słodkawe składniki. Spożywanie czosnku zwykle pozostawia “flagę” – po godzinie czuje się, że dana osoba zjadła czosnek.

Czosnek w kuchni

W rejonie Morza Śródziemnego przyprawa jest znacznie bardziej intensywna niż np. w Chinach. Ząbki czosnku należy najpierw oczyścić ze skóry za pomocą noża lub jednego z wielu narzędzi dostępnych na rynku. Następnie można je posiekać lub pokruszyć za pomocą prasy czosnkowej. Podczas pieczenia czosnku należy uważać, aby smażenie nie trwało zbyt długo, ponieważ uwalnia ono dość nieprzyjemną ostrość podczas wypalania.

Warzywo stosowane jako przyprawa może być użyte do wszelkiego rodzaju potraw. Stosowany w pieczywie lub w maśle czosnkowym. Może być również dodawany do zupy czosnkowej. Czosnek jest również często używany w dressingach sałatkowych i marynatach na mięso, ryby i warzywa.

Wartość odżywcza i lecznicza czosnku

Najważniejsze skutki zdrowotne czosnku wynikają z zawartej allicyny która ma pozytywny wpływ na wysokie ciśnienie krwi . Może leczyć infekcje żołądkowo-jelitowe, łagodzić zaparcia i pomagać w przypadku biegunki, stymuluje metabolizm i ma działanie antybiotyczne.

Czy wiedziałeś?

Wierzono, że czosnek odstrasza złe duchy i wampiry.
Na ślubach starożytnych Greków i Rzymian panna młoda nosiła bukiet czosnku i ziół, a nie kwiaty.
Czosnek jest również nazywany „śmierdzącą różą”.

Zastosowanie czosnku

Jest to bardzo popularna przyprawa, która ze względu na ostry smak znajduje zastosowanie w wielu kuchniach. Włosi stwierdzają, że bardzo dobrze komponuje się z chlebem. Czosnek nakłada się na różne rodzaje pieczywa, aby uzyskać różne rodzaje pieczywa. Pieczywo czosnkowe i szaszłyki są spożywane w dużych ilościach na całym świecie.

Wartość odżywcza czosnku

Czosnek i jego produkty pomagają obniżyć poziom cholesterolu i rozrzedzają krew, co pomaga zapobiegać różnym chorobom serca. Reguluje również poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko raka żołądka i okrężnicy. Czosnek jest również lekarstwem na różne dolegliwości trawienne i grzybicze.

Uważa się również, że imbir ma właściwości zwalczające raka. Ząbki czosnku są stosowane w leczeniu infekcji, zaburzeń trawienia i wielu infekcji grzybiczych.

MNIEJ

Przepisy ze składnikiem: Czosnek

Więcej przepisów ze składnikiem:

Czosnek


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie