Gęś pieczona

Gęś pieczona

Chcesz przyrządzić gęś pieczoną w całości, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Skorzystaj z klasycznego przepisu, a zobaczysz, że to nic trudnego. Goście będą zachwyceni soczystym mięsem i aromatycznym zapachem gęsi. Sprawdzony przepis na syty i smaczny posiłek. Propozycja podania na rodzinny obiad: gęś pieczona, nadziewana kaszą i grzybami. Jako dodatek świetnie sprawdzą się opiekane ziemniaczki oraz surówka z kapusty.

Zobacz również przepis na pyszny deser po obiedzie – szarlotka na gorąco z lodami.

Gęś pieczona

Course: Dania Główne, MięsaCuisine: PolskaDifficulty: Średni
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

40

minutes
Czas gotowania

3

hours 
Całkowity czas

3

hours 

40

minutes

Składniki na Gęś pieczona

  • gęś – 1 sztuka (około 2,5 kg – 3 kg)

  • grzyby suszone – 150 g

  • kasza gryczana – 250 g

  • szynka – 150 g

  • natka pietruszki – 1 pęczek

  • bulion drobiowy – 250 ml

  • cebula – 2 sztuki

  • czosnek – 4 ząbki

  • majeranek – 2 łyżki

  • sok z cytryny – 1 cała cytryna

  • olej lub oliwa – 5 łyżek

  • sólpieprz – do smaku

Sposób przygotowania Gęś pieczona

  • Grzyby namoczyć małej ilości wody (najlepiej namoczyć grzyby na noc ).
  • Zrobić marynatę do posmarowania gęsi: wymieszać 1 łyżkę majeranku z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami oleju.
  • Gęś przeprawić solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą.
  • Tak przygotowaną gęś odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • W rozgrzanym rondelku zeszklij pokrojona w kosteczkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i smażyć około 5 minut.
  • Odsączyć grzyby z nadmiaru wody, pokroić na drobne kawałki i dodać do rondelka. Wymieszać z resztą składników.
  • Do rondelka dodać kasze gryczaną i 450 ml przegotowanej wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, od czasu do czasu przemieszać.
  •  Odstawić rondelek z ognia i dodać pozostały majeranek oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Gotowy farsz włożyć do gęsi i spiąć wykałaczkami (jeśli gęś jest bardzo tłusta, przed pieczeniem nakłuć ją w kilku miejscach, dzięki temu tłuszcz łatwiej się wytopi).
  • Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 3 godziny.
  • W trakcie pieczenia co kilka minut polewać całą gęś bulionem drobiowym, a później sosem jaki powstał podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *