Chcesz przyrządzić gęś pieczoną w całości, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Skorzystaj z klasycznego przepisu, a zobaczysz, że to nic trudnego. Goście będą zachwyceni soczystym mięsem i aromatycznym zapachem gęsi. Sprawdzony przepis na syty i smaczny posiłek. Propozycja podania na rodzinny obiad: gęś pieczona, nadziewana kaszą i grzybami. Jako dodatek świetnie sprawdzą się opiekane ziemniaczki oraz surówka z kapusty.
Zobacz również przepis na pyszny deser po obiedzie – szarlotka na gorąco z lodami.
Porcje
4
porcjeCzas przygotowania
40
minutesCzas gotowania
3
hoursCałkowity czas
3
hours40
minutesSkładniki na Gęś pieczona
Sposób przygotowania Gęś pieczona
- Grzyby namoczyć małej ilości wody (najlepiej namoczyć grzyby na noc ).
- Zrobić marynatę do posmarowania gęsi: wymieszać 1 łyżkę majeranku z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami oleju.
- Gęś przeprawić solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą.
- Tak przygotowaną gęś odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- W rozgrzanym rondelku zeszklij pokrojona w kosteczkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i smażyć około 5 minut.
- Odsączyć grzyby z nadmiaru wody, pokroić na drobne kawałki i dodać do rondelka. Wymieszać z resztą składników.
- Do rondelka dodać kasze gryczaną i 450 ml przegotowanej wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, od czasu do czasu przemieszać.
- Odstawić rondelek z ognia i dodać pozostały majeranek oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Gotowy farsz włożyć do gęsi i spiąć wykałaczkami (jeśli gęś jest bardzo tłusta, przed pieczeniem nakłuć ją w kilku miejscach, dzięki temu tłuszcz łatwiej się wytopi).
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 3 godziny.
- W trakcie pieczenia co kilka minut polewać całą gęś bulionem drobiowym, a później sosem jaki powstał podczas pieczenia.