Bataty


bataty Egzotyczne warzywa stają się coraz bardziej popularne. W tym południowoamerykańskie słodkie ziemniaki. Bataty można spotkać w sklepach dyskontowych dostępnych w Europie.

Pochodzenie Batatów

Dom słodkiego ziemniaka znajduje się w Ameryce Południowej, gdzie znany jest jako “Batate”. Mimo, że został przywieziony w XVI wieku populacja już zaakceptowała konwencjonalne ziemniaki jako nowy podstawowy pokarm, ludzie pozostali sceptycznie nastawieni do słodkiego ziemniaka. Dziś uprawia się rocznie około 120 milionów ton . Czy słodkie ziemniaki naprawdę są ziemniakami? Choć nazwa sugeruje bezpośredni związek pomiędzy tymi dwoma bulwami, to dwie inne rodziny warzyw. Niemniej jednak oba warzywa są podobne wizualnie i oba rosną pod ziemią.

Sezon na bataty

To wspaniałe: sezon słodkich ziemniaków jest cały rok . Dzięki temu w sklepach jest dostępny przez cały rok. Szczególnie pod względem smaku może być wyraźna różnica, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, słodkie ziemniaki smakują słodko dzięki wysokiej zawartości skrobi. Kolejna cecha szczególna: Kolor powłoki jest różny w zależności od odmiany – od żółtej przez pomarańczowo-czerwony aż do głębokiej czerwieni.

Bataty w kuchni

Słodkie ziemniaki, w odróżnieniu od naszych, są słodkie i przypominają mieszankę ziemniaków, marchwi i dyni. Słodkie ziemniaki nawet nie muszą być gotowane, można je również jeść na surowo , na przykład w sałatce. Bataty mogą być gotowane, smażone, pieczone lub smażone.  

Przechowywanie batatów

Z powodu zbyt wysokiej zawartości wody słodki ziemniak nie może być przechowywany zbyt długo. Dlatego przy zakupie upewnij się, że nie kupujesz za dużo. Bataty powinny być przechowywane w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu . Powinny być zużyte w ciągu jednego do dwóch tygodni. Możesz przechowywać je w przegrodach na warzywa w lodówce.

Wartość odżywcza i lecznicza batatów

Zawierają stosunkowo dużo kalorii, ale prawie nie ma tłuszczu. Ich wtórne substancje roślinne, takie jak karotenoidy i antocyjany, chronią nasze komórki jako tak zwane przeciwutleniacze przed wolnymi rodnikami . Ponadto zawierają wiele naturalnych minerałów, takich jak potas, wapń i cynk. Ponadto słodkie ziemniaki mogą pomóc w prawidłowym trawieniu. Duży plus dla kobiet w ciąży: wysokie stężenie naturalnego kwasu foliowego. Słodki ziemniak zawiera następujące wartości odżywcze na 100 g: 86 kalorii 55 mg sodu 337 mg potasu 25 mg magnezu 1,6 g białka 2.4 mg witaminy C 0,2 mg witaminy B6 30 mg wapnia

Więcej przepisów ze składnikiem:

Bataty


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie