Jabłka


jabłkoJabłko należy do rodziny owoców ziarnkowych i rośnie na drzewie. Jeśli jabłko jest dojrzałe, ma wielkość około 8 do 12 cm. Istnieją dziesiątki tysięcy odmian jabłek znanych ze swojej konsystencji, koloru i smaku. Każda z najbardziej znanych odmian ma swoje mocne strony, które można wykorzystać w różnych potrawach.

Pochodzenie jabłek

Dokładne pochodzenie jabłka nadal nie jest jasno wyjaśnione. W starożytnym Egipcie jabłko było już zapisane około 3000 lat przed Chrystusem w rysunkach. Ale można też podejrzewać greckie korzenie. Obecnie większość jabłek uprawia się we Włoszech, Francji i Polsce.

Sezon na jabłka

Sezon na jabłka jest przez większą część roku. Od lipca do października zbierane są tylko odmiany letnie, a następnie odmiany jesienne i zimowe.

Smak jabłek

Smak jabłek nie może być jednolicie opisany, ponieważ różni się od odmiany. Niektóre smakują wyjątkowo słodko, podczas gdy inne mają nutę kwaśną lub owocową.

Jabłka w kuchni

Jeśli kupisz owoce z plantacji ekologicznej , możesz je skonsumować ze skórą. Kupione w supermarketach, powinny być obrane, ponieważ skórka zawiera toksyny pestycydów. Problem polega na tym, że większość witamin i pierwiastków śladowych gromadzi się właśnie w tym miejscu. Przetwarzając jabłko, najpierw poddaje się je ćwiartowaniu, a rdzeń i trzon są usuwane. Te owoce to po prostu świeża przekąska. Ale mogą być również stosowane w recepturach ciast , puddingach jabłkowych, kompotach jabłkowych i wielu innych daniach.

Przechowywanie jabłek

Jabłka należy zawsze przechowywać oddzielnie od innych owoców i warzyw . Przyspieszają proces dojrzewania innych owoców, warzyw i sprawia, że ​​szybko stają się przejrzałe. Jeśli chcesz zachować świeżość tego owocu przez dłuższy czas lub nawet zimować, umieść go w wilgotnych piwnicach. Jeśli chodzi o krótkotrwałe przechowywanie, wystarczające jest trzymanie w lodówce.

Wartość odżywcza i lecznicza jabłek

Te owoce to prawdziwe fajerwerk składników odżywczych. Oprócz dużej ilości witaminy C i flawonów są również bardzo bogate w cukry i potas, fosfor, żelazo wapniowe, sód, witaminę B i karoten. Jabłka mogą leczyć i chronić jelita i naczynia. Wątroba jest detoksyfikowana przez regularne spożywanie owoców. Jabłka oczyszczają skórę i całe ciało od wewnątrz. W przeziębieniach i stanach zapalnych jabłka leczą ciało.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Jabłka


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie