Sezon na warzywa w pełni. To świetna okazja, aby wykorzystać ten fakt w kuchni i przygotować klasyczne warzywne leczo. To danie jednogarnkowe sprawdzi się w cieplejsze dni jako główny posiłek lub ciepła kolacja.
Dodatkowo po przygotowaniu większej ilości tej potrawy, smak leczo można zachować na dłużej! Jak? Przełożyć leczo do słoików i pasteryzować około 20 minut. Zimową porą leczo będzie wspaniałym wspomnieniem minionego lata, kiedy to soczyste i pachnące warzywa dojrzewały w słońcu.
Poniżej przedstawiamy przepis na leczo z sezonowych warzyw w wersji wegetariańskiej. Receptura ta sprawdzi się również jako baza do leczo z mięsem.
Na deser polecamy: Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Leczo z sezonowych warzyw
Course: Dania GłówneCuisine: WęgryDifficulty: Łatwy4
porcje15
minutes40
minutes55
minutesPyszne i aromatyczne leczo z sezonowych warzyw to idealne połączenie słodko kwaśnych pomidorów, ze słodką kolorową papryką, delikatną cukinią oraz chrupiącą cebulką.
Składniki na Leczo z sezonowych warzyw
Sposób przygotowania Leczo z sezonowych warzyw
- Cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek usmażyć na rumiano na oliwie. Wymieszać
- Do gotowej cebuli i czosnku dodać pozostałe warzywa. Pokrojone w grubą kostkę kolorowe papryki oraz cukinię pokrojoną w talarki. Całość wymieszać i podsmażyć.
- Następnie dolać wody i wszystkie składniki dusić pod przykryciem na małym ogniu, tak aby warzywa były miękkie, ale się nie rozpadały.
- Dodać pomidory pokrojone w grubą kostkę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku: pikantną i słodka paprykę, sól morską, świeżo zmielony pieprz, cukier oraz (opcjonalnie) zioła prowansalskie.
- Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem.
- Na koniec można dodać drobno posiekany świeży koperek.
- Podawać ze świeżym i chrupiącym pieczywem, makaronem lub ryżem.
Wskazówki do LECZO Z SEZONOWYCH WARZYW
- Podgrzane leczo na kolację również smakuje wybornie.