Leczo z sezonowych warzyw

Leczo z sezonowych warzyw

Leczo z sezonowych warzyw

Sezon na warzywa w pełni. To świetna okazja, aby wykorzystać ten fakt w kuchni i przygotować klasyczne warzywne leczo. To danie jednogarnkowe sprawdzi się w cieplejsze dni jako główny posiłek lub ciepła kolacja. Pyszne i aromatyczne leczo z sezonowych warzyw to idealne połączenie słodko kwaśnych pomidorów, ze słodką kolorową papryką, delikatną cukinią oraz chrupiącą cebulką. Dodatkowo po przygotowaniu większej ilości tej potrawy, smak lecza można zachować na dłużej! Jak? Przełożyć leczo do słoików i pasteryzować około 20 minut. Zimową porą leczo będzie wspaniałym wspomnieniem minionego lata, kiedy to soczyste i pachnące warzywa dojrzewały w słońcu.
Poniżej przedstawiamy przepis na leczo z sezonowych warzyw w wersji wegetariańskiej. Receptura ta sprawdzi się również jako baza do leczo z mięsem.

Składniki na: Leczo z sezonowych warzyw

  • 3 duże cebule
  • 2 cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 4 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • przyprawy: 1 łyżeczka pikantnej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku, zioła prowansalskie (opcjonalnie)
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • koperek

Sposób wykonania: Leczo z sezonowych warzyw

  • Cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek usmażyć na rumiano na oliwie. Wymieszać
  • Do gotowej cebuli i czosnku dodać pozostałe warzywa. Pokrojone w grubą kostkę kolorowe papryki oraz cukinię pokrojoną w talarki. Całość wymieszać i podsmażyć.
  • Następnie dolać wody i wszystkie składniki dusić pod przykryciem na małym ogniu, tak aby warzywa były miękkie, ale się nie rozpadały.
  • Dodać pomidory pokrojone w grubą kostkę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku: pikantną i słodka paprykę, sól morską, świeżo zmielony pieprz, cukier oraz (opcjonalnie) zioła prowansalskie.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem.
  • Na koniec można dodać drobno posiekany świeży koperek.
  • Podawać ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

Podgrzane leczo na kolację również smakuje wybornie 😉

Smacznego

Podobne Wpisy