header-image

Leczo z sezonowych warzyw

Leczo z sezonowych warzyw

Sezon na warzywa w pełni. To świetna okazja, aby wykorzystać ten fakt w kuchni i przygotować klasyczne warzywne leczo. To danie jednogarnkowe sprawdzi się w cieplejsze dni jako główny posiłek lub ciepła kolacja.

Dodatkowo po przygotowaniu większej ilości tej potrawy, smak leczo można zachować na dłużej! Jak? Przełożyć leczo do słoików i pasteryzować około 20 minut. Zimową porą leczo będzie wspaniałym wspomnieniem minionego lata, kiedy to soczyste i pachnące warzywa dojrzewały w słońcu.

Poniżej przedstawiamy przepis na leczo z sezonowych warzyw w wersji wegetariańskiej. Receptura ta sprawdzi się również jako baza do leczo z mięsem.

 

Na deser polecamy: Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Leczo z sezonowych warzyw

Kategoria: Dania GłówneKuchnia: WęgryTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

40

minut
Całkowity czas

55

minut

Pyszne i aromatyczne leczo z sezonowych warzyw to idealne połączenie słodko kwaśnych pomidorów, ze słodką kolorową papryką, delikatną cukinią oraz chrupiącą cebulką.

Składniki na Leczo z sezonowych warzyw

Sposób przygotowania Leczo z sezonowych warzyw

  • Cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek usmażyć na rumiano na oliwie. Wymieszać
  • Do gotowej cebuli i czosnku dodać pozostałe warzywa. Pokrojone w grubą kostkę kolorowe papryki oraz cukinię pokrojoną w talarki. Całość wymieszać i podsmażyć.
  • Następnie dolać wody i wszystkie składniki dusić pod przykryciem na małym ogniu, tak aby warzywa były miękkie, ale się nie rozpadały.
  • Dodać pomidory pokrojone w grubą kostkę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku: pikantną i słodka paprykę, sól morską, świeżo zmielony pieprz, cukier oraz (opcjonalnie) zioła prowansalskie.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem.
  • Na koniec można dodać drobno posiekany świeży koperek.
  • Podawać ze świeżym i chrupiącym pieczywem, makaronem lub ryżem.

Wskazówki do LECZO Z SEZONOWYCH WARZYW

  • Podgrzane leczo na kolację również smakuje wybornie.

Comments 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem