Karkówka z grilla to jedno z moich ulubionych dań. Smaczna, pachnąca i pożywna zawsze kojarzyła mi się z domem rodzinnym. Jeszcze do dziś pamiętam niepowtarzalny zapach tego mięsa, podkreślony przez aromatyczne przyprawy. Dziś sam kultywuję tę tradycję, tym razem jednak z własną rodziną. Żona zawsze uważa, że moja grillowana karkówka smakuje jej najlepiej ze wszystkich. Czy uważacie tak samo? Zapraszam do grillowania. Autorski przepis na wakacyjną karkówkę z grilla.
Przepis na wakacyjną karkówkę z grilla
Course: Dania Główne, GrillCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy8
porcje30
minutes30
minutes1
hourCo świetnie komponuje się z karkówką grillowaną?
Do karkówki z grilla świetnie będzie pasować jakaś sałatka z duża ilością sezonowych warzyw – ja polecam sałatkę grecką, którą cała moja rodzina uwielbia i oczywiście dla maluchów nie może zabraknąć frytek.
Nie ukrywam, że przygotowanie mojej autorskiej karkówki zajmuje trochę czasu. Na koniec sprawdźcie sami, czy warto było tyle się napracować. Smacznego.
Przepis nadesłany przez czytelnika gastro-punkt.pl
Składniki na wakacyjna karkówka z grilla
karkówka – 1 kg
oliwa – 1/2 szklanki oliwy
cebula – 1 mała cebula
czosnek – 3-4 ząbki
musztarda – 1 łyżka
miód – 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy – 1/2 łyżeczki
liście laurowe – 2 sztuki
rozmaryn – kilka gałązek świeżego rozmarynu
po 1/2 łyżeczki przypraw – ziarna jałowca, kolendry i czarnego pieprzu oraz suszonego rozmarynu, tymianku, słodkiej i ostrej papryki w proszku, sól do smaku
Sposób przygotowania WAKACYJNA KARKÓWKA Z GRILLA
- Zacznij od umycia mięsa pod zimną i bieżącą wodą. Po jego osuszeniu pokrój je w plastry.
- W osobnej misce przygotuj marynatę. Wlej najpierw oliwę, dodaj musztardę, miód i odrobinę koncentratu pomidorowego. Na koniec wszystko dokładnie zamieszaj.
- Ucieraj w moździerzu ziarna jałowca, kolendry, pieprzu. Tak przygotowaną masę dodaj do marynaty.
- Dodaj cebulę w plasterkach i rozgnieciony czosnek.
- Włóż mięso do przygotowanej w ten sposób marynaty. Następnie pozostaw je na noc w lodówce.
- Następnego dnia rozgrzej grill ogrodowy. Mięso pokrojone w plastry grilluj aż stanie się ono rumiane i kruche. Nie zapominaj o tym, by grillować je pod przykryciem!
Wskazówki do WAKACYJNA KARKÓWKA Z GRILLA
- Po zakończeniu grillowania odstaw mięso na kilka minut. Dopiero po tych kilku minutach pokrój je. Wtedy jego aromat będzie ciekawszy a samo mięso nie pozostanie suche.
Z karkówką z grilla świetnie komponuje się browar! Dzięki za dobry przepis