Karol Okrasa

Karol Okrasa

Karol Okrasa urodził się 20 maja 1978 roku w Białej Podlaskiej. Znany jest jako znakomity kucharz oraz prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Mało kto wie, że jest również aktorem.

Kariera Karola Okrasy

Już od młodzieńczych lat interesował się gastronomią, dlatego ukończył
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest również absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Profesjonalną karierę gastronomiczną rozpoczął od pracy w Hotelu Jana III Sobieskiego w Warszawie.
Przez ponad 10 lat pracował również w Hotelu Bristol, gdzie przez 2 lata był szefem kuchni.

Kuchnia z Okrasą (TVP1)

Przygodę z telewizją rozpoczął w 2003 roku, gdy wygrał casting, w którym zwyciężył z ponad 100 kandydatów i objął stanowisko prowadzącego w TVP1. Po 6 latach program zdobył nagrodę im. Mieczysława Orłowicza.

Smaki czasu z Karolem Okrasą (TVP2)

To kolejna telewizyjna odsłona Karola, którą kolejny raz rozpoczął telewizją publiczną.

Okrasa łamie przepisy (TVP1)

Przygodę z nowym programem zapoczątkował w październiku 2012 roku.

Pascal kontra Okrasa — współpraca z Lidlem

W sierpniu 2012 roku rozpoczął pracę w projekcie Lida (sieć sklepów spożywczych), gdzie wspólnie z kucharzem Pascalem Brodnickim prowadzi swoje kulinarne rywalizacje. Program emitowany był przez trzy lata — do sierpnia 2015 roku.

Po zakończenia programu kulinarnego automatycznie rozpoczął kampanię reklamową z Lidlem, podczas której wspólnie z Dorotą Wellman reklamował produkty tej marki.

Kolejną współpracę z Lidlem zaczął w lutym 2017 roku. Wspólnie z Darią Ładochą rozpoczął cykl reklam pt. Tradycyjnie czy nowocześnie?

Działalność charytatywna

Od 2008 roku jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która propaguje kulturę stołu w Polsce oraz poza granicami.

Restauracja Platter

Obecnie jest również szefem kuchni w restauracji „Platter” by Karol Okrasa, gdzie serwuje nowoczesną kuchnię z tradycyjnym polskim akcentem.

Książki

Jest autorem książki „Gotuj z Okrasą”, w której opublikował ponad 100 przepisów kulinarnych.
Powstały również publikacje przygotowane dla Lidla:
– „Pascal kontra Okrasa” wraz z Karol Okrasa
– „Ryby są super”
– „Kuchnia polska według Karola Okrasy”
– „Jeść zdrowiej”

Nagrody

2010: Odznaczony Odznaką Honorową Bene Merito.
2008: Wyróżnienie Chef Challenge sieci Le Meridien.
2008: Nagroda Chef de L’Avenir dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni.
2007: Nagroda Hermes 2007 w kategorii Osobowość Gastronomii.
2005: Laureat nagrody Oskar Kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna.
2015: Honorowy Obywatel Gminy Rybno.

Karol prywatnie

Z żoną Moniką spotykali się już w klasie maturalnej. Jak sama mówi: są ze sobą nierozłączni! Monika podkreśla również, że Karol nieprzerwanie czerpie inspiracje z otaczającego go świata. Bez względu na to, czy są na wakacjach, spacerze, czy spotkaniu, stara się szukać nowych pomysłów na przepisy.

Żona Okrasy podkreśla, że Karol jest niezwykle pracowity i jednocześnie wyluzowany. Gdy mam spotkanie np. 12, to o 11:30 potrafi jeszcze oglądać film.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *