Anna Starmach

Anna Starmach

Anna Starmach urodziła się 15 maja 1987 roku w Krakowie. Pochodzi z rodziny zajmującej się kolekcjonowaniem dzieł sztuki. Jej rodzice z wykształcenia są historykami sztuki i posiadają własną galerię – Galerię Starmach.

Anna od najmłodszych lat była bardzo ambitna i pracowita. Od dziecka kochała gotować, ale pomimo tego początkowo studiowała historię sztuki, chcąc pójść w ślady swoich rodziców. Jej karierę odwrócił o 180 stopni pewien epizod związany z wakacyjnym wyjazdem do pracy. Prawdopodobnie dzięki tej sytuacji, Anna została znanym autorytetem w dziedzinie kulinariów.

Początki u hrabiny

Anna Starmach w wieku 19 lat, chcąc nieco podreperować swój studencki budżet, zdecydowała się na wakacyjny wyjazd do pracy do Francji. Pracowała wtedy u 87 – letniej hrabiny, która była bardzo wymagająca. Wraz z nią pracowały 4 inne dziewczyny, ale żadna z nich nie chciała specjalnie zająć się kuchnią. Ania więc wzięła sprawy w swoje ręce i zaczęła gotować. Jednego razu przygotowała kolację dla 30 osób, którą zarówno hrabina, jak i jej goście bardzo sobie chwalili.

Praca w restauracji

Gotowanie u francuskiej hrabiny tak bardzo spodobało się Annie, że postanowiła zająć się tym na poważnie i zatrudniła się w jednej z paryskich restauracji. Na początku pomagała na kuchni, z czasem jednak otrzymywała coraz to nowe zadania, które stopniowo stawały się coraz trudniejsze. Ileż radości dało jej filetowanie ryby!

Renomowana szkoła kucharska

Anna po pewnym czasie trafiła do renomowanej szkoły kucharskiej w Paryżu. Co ciekawe, poszła tam na rozmowę w czasie wycieczki, gdy inni jej uczestnicy zwiedzali miasto. Rodzice – chociaż nie byli początkowo zadowoleni z decyzji, jaką podjęła Ania, wspierali ją i pozwolili się jej kształcić w tym kierunku.

Ania skończyła również historię sztuki – dyplom udało się jej obronić na 4,5.

Kariera w Polsce

Anna Starmach stała się popularna w naszym kraju za sprawą programu Dzień Dobry TVN. Wzięła udział w konkursie “Gotuj o wszystko” organizowanym przez tą telewizję śniadaniową. Doszła do finału. Jak wspomina – “Podczas finału moja mama była tak zestresowana, że nie mogła oglądać telewizji. Mój tata natomiast skrzyknął rodzinę i znajomych, by wysyłali na mnie SMS – y.” Wygrana w konkursie bardzo wpłynęła na teraźniejsze życie Ani.

Kariera po zwycięstwie

Po zwycięstwie w “Gotuj o Wszystko” Anna na dobre zagościła w mediach. W programie TVN Style prowadzi program “Pyszne 25”, w którym przyrządza niedrogie, łatwe i szybkie w przygotowaniu potrawy. Za każdym razem musi zmieścić się w czasie – 25 minut i w budżecie – 25 złotych.

Oprócz tego Anna Starmach jest jednym z najmłodszych na świecie jurorów programu typu Master Chef. Zasiadła w loży jurorskiej już w wieku 27 lat.

Anna Starmach prowadzi również audycję “Zdrowego Dnia” w radiu RMF Classic. Jest autorką wielu książek kulinarnych – między innymi:

– “Pyszne 25”
– “Pyszne 25 – Nowa Porcja Przepisów”
– “Pyszne 25 Na Każdą Okazję”
– “Pyszne Obiady”
– “Lekkość”

Książki Ani cieszą się dużą popularnością w każdej grupie odbiorców.

Autorka prowadzi również swoja stronę internetową – www.aniastarmach.pl, która cieszy się dużym uznaniem wśród internautów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *