Marynata do karkówki

Marynata do karkówki

Marynata do karkówki z grilla w sześciu rożnych odsłonach. Wybierz marynatę, która najbardziej będzie Ci odpowiadać. Sekretem smacznego i kruchego mięsa, które będzie rozpływać się w ustach to odpowiednio dobrana  marynata. Idealnie wyważona kompozycja ziół i przypraw połączonych z oliwą z oliwek (może być również z dodatkiem octu lub wina) to sprawdzony sposób na aromatyczne doznania kulinarne. Skorzystaj z gotowych przepisów i zaproś rodzinę i znajomych na grilla. Pamiętaj, przygotuj dużo porcji karkówki, goście będą prosić o dokładkę 😉

Każdy z przepisów na marynatę wystarczy na 4 porcje średniej wielkości karkówki.

Marynata do karkówki I

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • przyprawy (każda po łyżeczce, ewentualnie według uznania): papryka słodka wędzona, papryka ostra, świeżo zmielony pieprz, sól, suszone oregano, suszona bazylia, suszony tymianku, majeranek

[/lists]

Marynata do karkówki II

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 6 cebulek szalotek pokrojonych w kosteczkę
  • 4 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • przyprawy (ilość według uznania): sól, pieprz, słodka papryka, suszony majeranek

[/lists]

Marynata do karkówki III

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego (może być też półwytrawne)
  • 1 łyżka miodu (najlepiej rozpuszczona w filiżance ciepłej wody)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy (musztarda delikatesowa)
  • przyprawy (ilość według uznania): sól, pieprz, vegeta

[/lists]

Marynata do karkówki IV

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 ząbków rozdrobnionego czosnku
  • przyprawy: 2 łyżki oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka soli

[/lists]

Marynata do karkówki V

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 2 cebule pokrojone na drobna kosteczkę
  • 0,5 l bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: (po 1 łyżeczce lub według uznania) papryka ostra mielona, sól, tymianek, posiekana natka pietruszki, zioła prowansalskie

[/lists]

Marynata do karkówki VI

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 1 szklanka bardzo pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu, 1 szczypta chili (ewentualnie parę kropel tabasco)

[/lists]

 

[lists style=”style4″]

  • Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Po porcjować na odpowiedniej grubości kawałki (według uznania).
  • Przygotować marynatę.
  • W naczyniu połączyć wszystkie składniki z wybranego przepisu.
  • Całość dokładnie wymieszać.
  • Marynatę odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie, karkówkę natrzeć gotową marynatą i wstawić na noc do lodówki.
  • Mięso najlepiej marynować dzień przed grillowaniem, jeśli ktoś nie ma tyle czasu, można moczyć mięso w marynacie przez 2 godziny).

[/lists]

Udanego grillowania 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *