Marynata do karkówki z grilla w sześciu rożnych odsłonach. Wybierz marynatę, która najbardziej będzie Ci odpowiadać. Sekretem smacznego i kruchego mięsa, które będzie rozpływać się w ustach to odpowiednio dobrana marynata. Idealnie wyważona kompozycja ziół i przypraw połączonych z oliwą z oliwek (może być również z dodatkiem octu lub wina) to sprawdzony sposób na aromatyczne doznania kulinarne. Skorzystaj z gotowych przepisów i zaproś rodzinę i znajomych na grilla. Pamiętaj, przygotuj dużo porcji karkówki, goście będą prosić o dokładkę 😉
Każdy z przepisów na marynatę wystarczy na 4 porcje średniej wielkości karkówki.
Marynata do karkówki I
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu barbecue
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
- przyprawy (każda po łyżeczce, ewentualnie według uznania): papryka słodka wędzona, papryka ostra, świeżo zmielony pieprz, sól, suszone oregano, suszona bazylia, suszony tymianku, majeranek
[/lists]
Marynata do karkówki II
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki ketchupu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 6 cebulek szalotek pokrojonych w kosteczkę
- 4 ząbki rozdrobnionego czosnku
- przyprawy (ilość według uznania): sól, pieprz, słodka papryka, suszony majeranek
[/lists]
Marynata do karkówki III
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
- 1 duża cebula posiekana w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego (może być też półwytrawne)
- 1 łyżka miodu (najlepiej rozpuszczona w filiżance ciepłej wody)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy (musztarda delikatesowa)
- przyprawy (ilość według uznania): sól, pieprz, vegeta
[/lists]
Marynata do karkówki IV
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 ząbków rozdrobnionego czosnku
- przyprawy: 2 łyżki oregano, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka soli
[/lists]
Marynata do karkówki V
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 2 cebule pokrojone na drobna kosteczkę
- 0,5 l bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: (po 1 łyżeczce lub według uznania) papryka ostra mielona, sól, tymianek, posiekana natka pietruszki, zioła prowansalskie
[/lists]
Marynata do karkówki VI
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 1 szklanka bardzo pikantnego ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- posiekana natka pietruszki
- przyprawy: szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu, 1 szczypta chili (ewentualnie parę kropel tabasco)
[/lists]
[lists style=”style4″]
- Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Po porcjować na odpowiedniej grubości kawałki (według uznania).
- Przygotować marynatę.
- W naczyniu połączyć wszystkie składniki z wybranego przepisu.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Marynatę odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie, karkówkę natrzeć gotową marynatą i wstawić na noc do lodówki.
- Mięso najlepiej marynować dzień przed grillowaniem, jeśli ktoś nie ma tyle czasu, można moczyć mięso w marynacie przez 2 godziny).
[/lists]
Udanego grillowania 🙂