Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

Najbogatszy i wciąż najlepiej zarabiający kucharz na świecie. Choć całe życie prowadził najwyższej jakości restauracje i zbierał wiele nagród w swoim fachu, prawdziwą sławę, wykraczającą poza swoją branżę przyniosły mu dopiero programy związane ze sztuką kulinarną. Szkot Gordon Ramsay, bo o nim mowa, to słynny kucharz, szef kuchni, pisarz i bohater telewizyjnych reality-show. Najbardziej rozsławił się występem w programie “Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya”, który stał się światowym bestsellerem i doczekał się wielu adaptacji.

Gordon Ramsay i jego droga do sławy

Choć z pochodzenia jest Szkotem, to dzieciństwo spędził w Stratford-upon-Avon w Anglii. Niewielu dziś wie, że gdyby nie kontuzja, nie wiadomo jak potoczyłaby się kariera zawodowa młodego Gordona. Był bowiem zapalonym piłkarzem, który z powodzeniem radził sobie w Glasgow Rangers. Wszystko wskazywało na to, że zostanie zawodowym sportowcem. Plany jednak pokrzyżowała kontuzja, która definitywnie przekreśliła szanse na profesjonalne kopanie piłki. W związku z tym, ówczesny osiemnastoletni Gordon postanowił kontynuować nauki w szkole o kierunku hotelarskim, co było pierwszym krokiem do jego wielkiej kariery szefa kuchni. Nie wiadomo jak potoczyłaby się piłkarska kariera Gordona, można jednak powiedzieć, że przypadek losu w postaci kontuzji, zaprowadził kucharza na salony wielkiego świata.

Pierwsze kroki w fachu kucharza

Początki swojej kulinarnej kariery zaczynał u boku Marco Pierre’a White’a w Londynie, następnie pracował w La Gavroche z Albertem Roux. Kolejnym jego krokiem był wyjazd do Francji, gdzie przez trzy lata pracował u boku Guya Savoya. Tutaj zaczęły się też jego pierwsze sukcesy. W 1993 roku otrzymał bowiem posadę szefa kuchnia w Aubergine. Szybko zwiększył jej prestiż zdobywając wiele nagród. Swoją pierwszą restaurację otworzył w 1998 roku w londyńskiej Chelsea. Prowadząc własny interes otrzymał tytuł Kucharza roku, a także prestiżowe trzy gwiazdki w przewodniku Michelina. Te uhonorowania otworzyły drzwi do światowej sławy i zbudowania wielkiego kulinarnego imperium Ramsaya. Szybko otworzył szereg kolejnych restauracji, w tym jedną w Dubaju. Od tego czasu zaczęło się rozbudowywanie restauracyjnego molocha.

Kariera telewizyjna Gordona Ramsaya

Pierwszym programem telewizyjnym były “Kuchenne koszmary Gordona Ramsaya”. Formuła programu jest doskonale znana polskim telewidzom za sprawą rodzimej adaptacji. Gordon odwiedzał restauracje, które znajdowały się w fatalnym stanie i groził im upadek, by podnieść je z dna i pomóc uczynić z nich dochodowe i prestiżowe miejsca. Rok później, czyli w 2005 swoją premierę miała “Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya”. Program szybko stał się istnym hitem i podbił serca telewidzów na całym świecie. Do tej pory, ukazało się aż siedemnaście sezonów. W programie udział brali młodzi kucharze, których Gordon w bardzo rygorystycznym podejściu rzucał w wir rywalizacji. Najlepszy otrzymywał jako nagrodę własną restaurację do prowadzenia. W 2010 roku pojawił się “Masterschef”, kolejny kasowy hit, który zawładnął światową telewizją. Program sprowadzał się do rywalizacji pomiędzy pięćdziesięcioma kucharzami, walczącymi o tytuł mistrza kuchni Ameryki. W 2012 roku odbyła się premiera “Piekielnego hotelu Gordona Ramsaya”, programu, w którym słynny szef kuchni zamienił restauracje na upadające hotele, by uczynić z nich miejsca pełne piękna, ruchu i wysokiej jakości. W 2013 pojawiła się juniorska wersja słynnego “Masterschefa”, która zachowała tę samą formułę, z tą różnicą, że głównymi bohaterami tym razem stały się dzieci. W swoim portfolio Ramsay posiada kilka programów więcej. Wymienione zostały jedynie te najsłynniejsze, które zdobyły uznanie na całym świecie i doczekały się adaptacji w wielu krajach.

Jedna myśl o „Gordon Ramsay

  1. Uwielbiam tego gościa, i tak zapamiętałem prace w kuchni, tę atmosferę nie wyróbki i nerwówki XD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *