Magda Gessler

Magda Gessler

Magda Gessler

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych polskich restauratorek. W artykule opublikowanym w amerykańskim „New York Times” została nazwana mianem największego kulinarnego guru w Polsce oraz połączeniem Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Jako właścicielka i współwłaścicielka wielu restauracji, autorka kilku książek, jurorka polskiej edycji „Master Chef” oraz prowadząca program „Kuchenne rewolucje” stała się osobą rozpoznawalną i niezwykle popularną. Znana z ognistego temperamentu i ekspresywnego wygłaszania poglądów podzieliła Polaków na swoich zwolenników i przeciwników. Dzisiaj jest jedną z najbardziej znanych osobowości telewizyjnych.

Magda Gessler Biografia

Magda Gessler urodziła się 10 lipca 1953 roku w Komorowie – jako córka Rosjanki i Polaka o włoskich korzeniach. Jej ojciec – Mirosław Ikonowicz – był korespondentem Polskiej Agencji Prasowej, co wiązało się z wieloma podróżami i przeprowadzkami. Przyszła gwiazda telewizji dzieciństwo spędziła w Sofii oraz na Kubie, a młodość w Madrycie, gdzie ukończyła Akademię Sztuk Pięknych na wydziale malarstwa. Po śmierci pierwszego męża – korespondenta tygodnika „Der Spiegel” – Magda Gessler wraz z synem wróciła do Polski i poślubiła Piotra Gesslera, członka rodziny znanych warszawskich restauratorów. Po podziale rodzinnej fortuny państwo Gessler zaopiekowali się restauracją „U Fukiera”, co było pierwszym krokiem w otwieraniu i rozwoju kolejnych lokali. Z roku na rok marka Magdy Gessler zyskiwała na znaczeniu, a w jej restauracjach zaczęły gościć sławy życia politycznego i rozrywkowego z całego świata. Pomimo rozwodu z Piotrem Magda Gessler nie zrezygnowała z zajmowania się branżą restauracyjną – wydaje książki, pisze felietony dotyczące kuchni, występuje w programach kulinarnych, a w 2010 roku otrzymała dyplom od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za promocję polskich produktów. Restauratorka okazjonalnie występuje w serialach telewizyjnych oraz użycza głosy bohaterom filmów animowanych.


Kuchenne rewolucje

W 2010 roku stacja TVN zaproponowała Magdzie Gessler współpracę, w wyniku której wyemitowała pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji” – programu, do którego zgłaszają się restauratorzy mający problemy z utrzymaniem swojego lokalu. W większości przypadków bohaterowie programu nie do końca wiedzą, co poszło nie tak i gdzie popełniają błąd. Prowadząca, czyli Magda Gessler, przyjeżdża do wybranej restauracji i pomaga w przełamaniu kryzysu – obserwuje i analizuje sytuację, zagląda do garnków, sprawdza higienę pracy, testuje umiejętności kelnerów i obserwuje relacje pomiędzy członkami załogi. Następnie przedstawia opinię i wprowadza zmiany – często radykalne. Cięty język i brak delikatności często budzą niezadowolenie i bunt pracowników oraz właścicieli. Ale prowadząca to twardy szef – mówi wprost, co myśli, zamyka na dwa dni restaurację i realizuje przyjętą strategię.

Producent „Kuchennych rewolucji” zapytany o powody wybrania Magdy Gessler na prowadzącą powiedział, iż w zdecydowanej mierze zadecydowało jej doświadczenie w branży restauracyjnej, ale nie bez znaczenia była jej kontrowersyjność i wywoływanie skrajnych emocji. Po emisji programu kilka restauracji zostało zamkniętych, a manager jednego z hoteli wytoczył jej proces o zniesławienie. Pomimo to „Kuchenne rewolucje” cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższej przyszłości miało się to zmienić.

Sprawdź mapę udanych Kuchennych Rewolucji dokonanych przez Panią Magdę Gessler tutaj

Podobne Wpisy