Gwiazdki Michelin w Polsce – Marzeniem restauratorów

Gwiazdki Michelin w Polsce – Marzeniem restauratorów

Gwiazdki Michelin w Polsce – Marzeniem restauratorów

Słysząc zwrot gwiazdki Michelin, część osób wyobraża sobie francuskiego producenta opon, druga połowa gwiazdki przyznawane najlepszym restauracjom. Wszystko dzięki przewodnikowi stworzonemu przez firmę Michelin, ukazującemu miejsca, które warto odwiedzić na trasie podróży. Przedsiębiorstwo zachęcając ludzi do dalekich wyjazdów, stworzyło inicjatywę, która już ponad sto lat wpływa niezmiennie na oblicza hotelarstwa i restauratorstwa.

Początki przewodnika Michelin

Pierwszy przewodnik został zaprezentowany w 1900 roku, kiedy opony w autach bardzo często ulegały pęknięciom. Firma wydała przewodnik dla francuskich klientów, w którym wymienione zostały zakłady oferujące usługę naprawy opon. Z czasem baza warsztatów była uzupełniana o inne miejsca, które mogły zainteresować podróżnych. Rozszerzyła się też na inne Europejskie miasta, a potem świata. Umieszczając w przewodniku hotele, restauracje, czy atrakcje turystyczne starano się, by spełniały normy wyznaczone przez firmę oraz klasyfikowano pod względem nakładów pieniężnych i poziomu usług. Im wyższą współmierność ceny do jakości oferowało przedsiębiorstwo, tym więcej gwiazdek miało możliwość otrzymać. Z czasem system „nagród” został rozbudowany. Pierwsze przewodniki były darmowe, później firma zdecydowała się na płatne egzemplarze. Od początku kierowano się zasadą, że honorowane będą lokale oferujące usługi z różnych półek cenowych. Dzięki temu przewodnik jest skierowany nie tylko do bogatych konsumentów, ale i nieposiadających dużych nakładów pieniężnych.

gwiazdki-michelin

Miejsce w przewodniku gwarantuje sukces

Największe miasta w Europie kwalifikują się do czerwonego przewodnika „Main Cities of Europe”. By dostać się na listę lokali nagrodzonych przez Michelin nie wystarczy kandydować. O powodzeniu decydują inspektorzy firmy, którzy zjawiają się anonimowo w przedsiębiorstwie i oceniają, czy spełnia odpowiednie kryteria. Hotele i restauracje umieszczane są w czerwonych książeczkach, a atrakcje turystyczne w zielonych. Pierwsze skupiają się na konsumenckiej stronie zwiedzanych miejsc, drugie na atrakcyjności turystycznej. Każdy z przewodników opiera się na klasyfikacji lokalizacji i ich trzy lub pięciostopniowej ocenie. Im większą rangę posiada obiekt, tym chętniej odwiedzany jest przez turystów. W przypadku hoteli przyznawane są odznaczenia w kształcie domku, które w pięciostopniowej skali określają jego komfort. Restauracje otrzymują gwiazdki. Dodatkową nagrodą dla lokali gastronomicznych jest otrzymanie sztućców za ogólne udogodnienia lokalu oraz Bib Gourmand i wschodzącej gwiazdki świadczących o bliskości przyznania najwyższego odznaczenia Michelin. Mniej istotnymi wyróżnieniami są Czarny i Czerwony Znaczek honorujące restaurację za wygląd dań oraz Winogron przyznawany za interesującą ofertę win. Gwiazdki mają szerokie uznanie nie tylko dzięki wyróżnianiu nimi wykwintnych miejsc, ale i tych, które są najlepsze w swojej kategorii. Firma udowodniła to, nagradzając w 2015 i 2016 roku uliczne bary serwujące tanie jedzenie, bardzo dobrej jakości.

Gwiazdki Michelin w Polsce

Wszystkim zależy na znalezieniu się w przewodniku, ale obecnie jedynie restauracjom przyznaje się gwiazdki. W książeczce przedstawione są one w formie kwiatka. Każda lokal może uzyskać od jednego do trzech odznaczeń. Są one przyznawane i odbierane corocznie, na specjalnej radzie. Niestety nie wszystkie kandydujące miejsca mają możliwość znalezienia się w przewodniku. To wyróżnienie przyznawane jest w wybranych krajach i poszczególnych miastach. W Polsce jedynie lokale znajdujące się w Krakowie i Warszawie mają możliwość starania się o obecność w przewodniku. Obecnie figurują w nim 52 restauracje, z czego 28 znajduje się w stolicy. Jedynie dwie zostały uhonorowane gwiazdką Michelin. Dwudziestu czterem zostało nadane odznaczenie sztućców oraz dwie uzyskały znaczek „Bib gourmand”, który przypomina głowę firmowej maskotki Michelin. W Polsce zakupić można dwie serie książeczek wydawanych przez Michelin – „Zielony przewodnik” oraz „Udany weekend”.

Podobne Wpisy