Marketing smaku Slawka G. Scarso, Luciana Squadrilli – recenzja książki

Książka Marketing smaku to przede wszystkim nowoczesne kompendium wiedzy, które w bardzo przystępny sposób wyjaśnia poszczególne formy marketingu, odnoszące się bezpośrednio do szeroko pojętej branży gastronomicznej. To istna skarbnica wiedzy dla menedżerów lokali gastronomicznych, hotelarzy oraz dla wszystkich tych, którzy na co dzień zajmują się marketingiem w gastronomii. Lektura Marketing smaku to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, ale nie tylko;) Nie od dziś wiadomo, że to własnie kuchnia włoska […]

LODOVO czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie – recenzja książki

Za oknem piękna pogoda, coraz dłuższe i cieplejsze dni. Kiedyś taka aura pogodowa zachęcała jak najbardziej do skosztowania lodów i ochłodzenia się w upalne lato. Dzisiaj lody jemy w ciągu całego roku (z roku na rok coraz więcej) i niezależnie od pogody. Zazwyczaj kupujemy gotowe lody w sklepie lub spożywamy je w kawiarni czy lodziarni. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, jaki skład znajduje się w danych lodach. Czy są tam […]

Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku Sylwia Majcher – recenzja książki

Gotuję, nie marnuję. Czyżby? Ile razu wyrzuciłeś/aś jakiś produkt spożywczy, bo data ważności już się skończyła? Jak często robisz nieprzemyślane zakupy, np. kupujesz następny jogurt bo może się przyda, albo jest akurat promocja, więc wrzucasz go do wózka z zakupami, mimo że wiesz, że jest ci niepotrzebny? Wyrzucasz chleb, bo jest już czerstwy, albo spleśniał w przechowywanym worku? Brzmi znajomo? Jeśli należysz do grona osób, które […]

“Wszystkie poranki świata” Elisa Paganelli, Laura Ascari – recenzja książki

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia? Banał? Bynajmniej! O tym, że pożywne śniadanie jest podstawą każdego poranka, nie trzeba nikogo przekonywać. Śniadanie oprócz tego, że dostarcza nam niezbędną energię od rana, to jeszcze polepsza nasze samopoczucie i obniża poziom stresu. Skoro o śniadaniu mowa, czy są tu miłośnicy wstawania z łóżka skoro świt? Czy raczej “nocne sowy”, które po przebudzeniu nie mogą znaleźć drogi do kuchni? Mamy dla Was świetną propozycję […]

“Chleb” Tomasz Deker – recenzja książki 

Chleb towarzyszy nam niemal codziennie. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie bez niego śniadania lub kolacji. Szczególnie rano można zobaczyć jakie oblężenie panuje w piekarniach. A gdyby tak samemu upiec pieczywo? Ludzie, którzy na co dzień nie mają z tą dziedziną nic wspólnego, z góry zakładają, że to bardzo skomplikowane i pracochłonne zajęcie. Jeśli nabędzie się odpowiednią wiedzę i poświęci trochę czasu, może się okazać, że jednak to wcale nie takie trudne. Świetnym rozwiązaniem […]

“Awokado” Heather Thomas – recenzja książki

Nowa pozycja wśród licznych książek kulinarnych autorstwa Heather Thomas pod tytułem “Awokado” już w sprzedaży! Tym razem Heather przedstawia absolutny niezbędnik każdego miłośnika awokado! Zaraz, zaraz. Jak to? Książka tylko dla miłośników awokado? 🙂 Po zapoznaniu się z tą pozycją kulinarną na pewno grono tego owocu wzrośnie lawinowo! Dlaczego? Ponieważ, książka rzuca (w pozytywnym znaczeniu) się w oczy i nie sposób przejść obok niej obojętnie. Już […]

Zielona seria – poradniki o zdrowym odżywianiu – recenzja

Parę dni temu premierę miały książki z Zielonej serii Wydawnictwa Buchmann. Motywem przewodnim tej serii jest nowoczesne podejście do zdrowego odżywiania. W serii ukazało się aż 5 poradników, opartych na zasadach zdrowej kuchni! „Tylko olej kokosowy” autorstwa Jessica Oldfield oraz 4 książki twórczości Fern Green: „Tylko Białko roślinne”, „Tylko Owsianki”, „Tylko Zupy” i „Tylko Kiszonki”. W każdym z nich znajdziemy autorskie przepisy, które tworzą […]

“Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” Beata Dąbrowska – recenzja książki

Pod koniec 2017 roku premierę miała książka “Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” autorstwa Beaty Anny Dąbrowskiej. Książką ta, to połączenie kultowej diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej (teściowej autorki książki) ze smacznymi przepisami kulinarnymi bazującymi właśnie na tej diecie. W książce znajdziecie dokładny opis diety Dr Ewy Dąbrowskiej, praktyczne wskazówki jak się do niej przygotować , co jeść podczas postu oraz listę zakupów na pierwsze dni diety. […]

“Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” – recenzja książki

Sophie Manolas wykwalifikowana dietetyczka i fanka zdrowej żywności w swojej nowej książce ‘Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” dzieli się z czytelnikami swoim całym dotychczasowym doświadczeniem i wiedzą o jedzeniu wartościowych potraw, które mają zbawienny wpływ na organizm człowieka. W książce przekonuje, że zdrowa żywność to superfoods. Autorka poddała wszechstronnej analizie powszechnie dostępne produkty. W książce omówiła ponad 60 superfoodów! Przekonuje, że regularne jedzenie i dieta obfitująca […]

“Kaukasis” Olia Hercules – recenzja książki

Olia Hercules autorka dobrze przyjętej książki o kuchni ukraińskiej “Mamuszka” powraca z nowymi przepisami. “Kaukasis” to sentymentalna podroż w głąb Gruzji i innych krajów Kaukazu ( Azerbejdżanu, Armenii, Iranu, Rosji i Turcji). Nie jest to zwykła książka z przepisami kulinarnymi. Autorka zaprasza do bardzo osobistej, dokumentalnej wyprawy kulinarnej w świat swojego dzieciństwa (urodziła się na Ukrainie), cudownych smaków oraz historii ludzi zamieszkałych rozległe obszary Kaukazu, w tym jej rodziny. Olia […]