Jakie powinny być opakowania gastronomiczne?

Jakie powinny być opakowania gastronomiczne?

Każdy punkt gastronomiczny potrzebuje odpowiednich opakowań, które zabezpieczą żywność przed uszkodzeniem i popsuciem, a do tego pozwolą na łatwe, szybkie i sprawne przetransportowanie.

Każdy punkt gastronomiczny potrzebuje odpowiednich opakowań, które zabezpieczą żywność przed uszkodzeniem i popsuciem, a do tego pozwolą na łatwe, szybkie i sprawne przetransportowanie. Takie opakowania przydają się również podczas domowych przyjęć, kiedy chcemy zapakować gościom na wynos różne smakołyki. Jakie powinny być opakowania gastronomiczne?

Rodzaje opakowań gastronomicznych 

Przykładowe artykuły i opakowania gastronomiczne, jakie w swojej ofercie ma hurtownia opakowań PAKO, to:

  • pojemniki na żywność – z tektury, papieru lub plastiku,
  • opakowania cukiernicze – są to m.in.: pudełka, kartony na pączki, torty, ciasta i ciastka, tacki, kartoniki na ciastka lub papilotki,
  • opakowania na przyjęcia – jak sama nazwa wskazuje, są to artykuły przydatne podczas imprez. Czyli: pojemniki na przekąski, kubki, serwetki, podkładki pod tort, pucharki, opakowania prezentowe, itp.,
  • opakowania na dania typu fast-food – są to wszystkie pudełka na frytki i hamburgery, koperty i boxy na kebaby, rożki na frytki, boxy na makarony, kartony na zapiekanki lub tacki przeznaczone pod zapiekanki,
  • talerze, tacki, miski i miseczki – produkuje się je z plastiku lub z ekologicznych surowców, na przykład z papieru lub kartonu. Są przydatne do podawania potraw,
  • kubki, słomki – co oczywiste, służą do serwowania napojów. Kubki produkuje się z plastiku, papieru lub styropianu, a z kolei słomki – z plastiku, papieru lub słomy.

Opakowania w gastronomii

Większość opakowań gastronomicznych ma jedynie umożliwiać transport i przechowywanie żywności. W trakcie transportu żywność może łatwo ulec uszkodzeniu, a do tego spora część produktów żywnościowych może zmienić swoje właściwości pod wpływem określonych czynników zewnętrznych, jak chociażby temperatura. Takie produkty mogą się popsuć lub roztopić.

Opakowania gastronomiczne muszą być wytrzymałe, a przy tym lekkie. Wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie i spokojnie przechowywać i transportować żywność. Lekkie, żeby można było je w prosty sposób przenieść z jednego miejsca na drugie. 

Najważniejsze w opakowaniach jest to, aby nie trzeba było się obawiać o stan żywności w trakcie przechowywania lub transportu. Opakowania gastronomiczne nie mogą przeciekać, dopuszczać do zepsucia się jedzenia, na przykład poprzez dostanie się do niego wilgoci lub roztopienie się, ani powodować żadnych innych szkód wobec przechowywanej żywności. 

Opakowania, które mają służyć podawaniu potraw – tacki, miski, talerze, papilotki, kartoniki na ciasteczka, itd. – powinny także być estetyczne. Dlatego w przypadku tego typu artykułów powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na ich funkcjonalność, ale również na wygląd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *