Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni. To właśnie one dodają smaku i aromatu potrawom. Niestety od wielu lat na rynku dominują sztuczne aromaty, które wchodzą w skład np. gotowych mieszanek przyprawowych. Tymczasem o wiele lepszym wyborem są przyprawy naturalne. Czym się charakteryzują i co warto wiedzieć na ich temat?
Przyprawy naturalne – jakie są ich zalety?
Zacząć trzeba od tego, że przyprawy naturalne powstają z surowców roślinnych i ich składzie nie ma sztucznych dodatków chemicznych. Otrzymywane są na skutek suszenia, mielenia i rozdrabniania różnych części roślin. Mają dlatego wyjątkowy smak i aromat. Zaopatrzyć się w nie można np. w sklepie internetowym https://zdrowesmaczki.pl/przyprawy.
Naturalne przyprawy w pozytywny sposób wpływają również na ludzki organizm:
– działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie np. czosnek, imbir czy kurkuma,
– mają właściwości przeciwnowotworowe np. oregano, kurkuma i rozmaryn,
– wspomagają procesy trawienne np. pieprz, anyż czy kolendra,
– skutecznie regulują poziom cukru we krwi, przykładem jest cynamon,
– wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe np. oregano, estragon i bazylia.
Czym naturalne przyprawy różnią się od sztucznych aromatów spożywczych?
Tylko naturalne przyprawy oferują prawdziwy smak i aromat, który pochodzi z roślin. Sztuczne aromaty są oczywiście intensywne, ale jednocześnie pozbawione głębi smaku. Zazwyczaj można je szybko rozpoznać.
Przyprawy naturalne często zawierają cenne składniki odżywcze – minerały, witaminy czy przeciwutleniacze. Tym samym wpływają pozytywnie na ludzki organizm. Produkty syntetyczne nie dostarczają z kolei żadnych korzyści żywieniowych. W zasadzie mogą tylko zaszkodzić, bo niewiele wspólnego mają z naturą.
Przyprawy naturalne są w 100% bezpieczne dla zdrowia, ale należy je w odpowiedni sposób przechowywać. Natomiast gotowe mieszanki syntetyczne mogą uczulać i wywoływać różne reakcje niepożądane. Lepiej więc ich unikać, zwłaszcza w przypadku dzieci.
Wybierając się na zakupy, warto na pewno czytać etykiety i sprawdzać skład poszczególnych przypraw. Trzeba stawiać na te oparte na naturalnych składnikach. Im mniej zawierają chemicznych dodatków, tym oczywiście lepiej. Dobrze jest unikać mieszanek np. przypraw do kurczaka czy przypraw do ziemniaków. Lepiej osobno kupić pieprz, paprykę czy oregano i w razie potrzeby je ze sobą wymieszać. Takie eksperymenty dla miłośników gotowania powinny być prawdziwą przyjemnością.