Pomidory


pomidory składnikPomidory to czerwone owoce, których rozmiar różni się znacznie w zależności od odmiany. Na przykład małe koktajlowe pomidory mają średnicę od 1,5 do 2 cm, a normalne winne pomidory mają średnicę od 4 do 6 cm. Dojrzały Pomidor niekoniecznie musi być jasno czerwony. Są też pomidory, które są dojrzałe w kolorze żółtym i ciemnopomarańczowym. Wewnątrz pomidora znajdują się nasiona owocu.

WIĘCEJ

Pomidor jest warzywem czy owocem?

Pomidory to owoce pod względem botanicznym, uważane przez dietetyków i kucharzy za warzywa. Jako produkt spożywczy pomidor to warzywo. Pomidory tak samo ja śliwki, cukinie i melony są jadalnymi owocami.

Pochodzenie pomidorów

Pomidory uprawiano już w czasach Azteków – Hiszpanie przywieźli je ostatecznie w 16. wieku na kontynencie europejskim. Najważniejszymi rozwijającymi się krajami na świecie są Chiny, Stany Zjednoczone, Włochy, Turcja, Egipt i Indie. W Europie Włochy, Hiszpania i Grecja znajdują się na czele głównych producentów pomidorów.

Sezon na pomidory

Przez cały rok istnieje import z krajów europejskich. Wszystkie zielone części pomidora powinny wyglądać świeżo i silnie.

Smak pomidorów

Pomidor ma silny, owocowy aromat. Składniki słodko-kwaśne mieszają się, tworząc idealną symbiozę smaku. Mniejsze okazy powinny być preferowane, ponieważ często mają silniejszy smak.

Pomidory w kuchni

Owoce pomidora najpierw myjemy i oddzielamy od zielonej części łodygi. Zielone plamy na miąższu zawierają solaninę , która jest toksyczna. W celu obrania pomidora nacina się go w kształt krzyża i na koniec warzy na krótko wrzącą wodą. Następnie można łatwo usunąć skórę. Rdzeń może ale nie musi zostać usunięty. Następnie pomidor może być dalej przetwarzany. Przecier z pomidorów, może być wykorzystane jako podstawa do pysznych zup, sosów, soków. Możemy go również zjeść na surowo lub dodać jako składnik sałatki.

Przechowywanie pomidorów

Owoce mogą być zbierane zielone, następnie dojrzewają powoli, gdy są przechowywane w temperaturze od 10 do 12 stopni i mogą być przechowywane przez długi czas. Przechowywane w lodówce, również trzymają świeżość, ale tracą smak. Jednak Pomidor powinien zawsze być przechowywany sam, ponieważ emituje etylen, co przyspiesza dojrzewanie innych warzyw i owoców.
Wartość odżywcza i lecznicza pomidorów

Pomidor składa się z 93 procent wody i ma tylko 17 kalorii. Zawiera dużo witaminy A i C, a także wapnia, sodu i żelaza. Zielone części pomidora są trujące dzięki zawartemu solaninie. Jeśli zostaną one skonsumowane, może to spowodować skurcze brzucha i biegunkę. Mówi się również, że pomidor może zapobiegać rakowi. Sok z pomidora obniża ciśnienie krwi, uspokaja również nerwy i pobudza apetyt.

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe są mniejszą odmianą pomidorów ogrodowych, które są stosunkowo słodsze niż większe owoce. Mają rozmiar od czubka kciuka do wielkości piłki golfowej. Te odmiany pomidorów są jeszcze bardziej soczyste i zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Te małe pomidory są mniej kwaśne i mają łagodniejszy smak. Łatwo rosną w ogrodach przydomowych. Chociaż powszechnie spotykane pomidory koktajlowe są czerwone i zielone, istnieją również odmiany w kolorze białym i czarnym. Te małe wybuchy smaku można dostosować do szerokiej gamy posiłków. Wiadomo, że dodają potrawom natychmiastowy smak i kolor. Pomidory czereśniowe są często używane jako dodatek ze względu na ich wspaniały wygląd.

Wiśniowe pomidory są zbierane, gdy są zielone i marynowane w celu przygotowania przyprawy zwanej tomolive. Ta marynowana żywność jest doskonałym zamiennikiem oliwki w martini.

Wartość odżywcza

1. Pomidory koktajlowe zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i potasu.
2. Jednak ze względu na wysoki poziom cukru nie można go spożywać jako zwykłego pożywienia.
3. Wiśniowe pomidory zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko uszkodzenia komórek.

Czy wiedziałeś?

Pomidory koktajlowe zawierają więcej witaminy C niż pomidory ogrodowe.
Wiśniowe pomidory są uprawiane od XIX wieku.

MNIEJ

Przepisy ze składnikiem: Pomidory

Więcej przepisów ze składnikiem:

Pomidory


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie