GASTRONOMICZNA MAPA POLSKI: OCENIAJ – KOMENTUJ – POLECAJ

logo

Menu

  • START
  • GASTRO MAPA POLSKI
  • ARTYKUŁY
    • KULINARNE NEWSY
    • KULINARNE SHOW
    • PORADY KULINARNE
    • KSIĄŻKI KULINARNE
    • DLA GASTRONOMII
  • PRZEPISY KULINARNE
    • Dania Główne
    • Ciasta i Desery
    • Zupy
    • Napoje
  • BLOGI KULINARNE
logo

Pomidory

pomidory składnikPomidory to czerwone owoce, których rozmiar różni się znacznie w zależności od odmiany. Na przykład małe koktajlowe pomidory mają średnicę od 1,5 do 2 cm, a normalne winne pomidory mają średnicę od 4 do 6 cm. Dojrzały Pomidor niekoniecznie musi być jasno czerwony. Są też pomidory, które są dojrzałe w kolorze żółtym i ciemnopomarańczowym. Wewnątrz pomidora znajdują się nasiona owocu.

WIĘCEJ

Pomidor jest warzywem czy owocem?

Pomidory to owoce pod względem botanicznym, uważane przez dietetyków i kucharzy za warzywa. Jako produkt spożywczy pomidor to warzywo. Pomidory tak samo ja śliwki, cukinie i melony są jadalnymi owocami.

Pochodzenie pomidorów

Pomidory uprawiano już w czasach Azteków – Hiszpanie przywieźli je ostatecznie w 16. wieku na kontynencie europejskim. Najważniejszymi rozwijającymi się krajami na świecie są Chiny, Stany Zjednoczone, Włochy, Turcja, Egipt i Indie. W Europie Włochy, Hiszpania i Grecja znajdują się na czele głównych producentów pomidorów.

Sezon na pomidory

Przez cały rok istnieje import z krajów europejskich. Wszystkie zielone części pomidora powinny wyglądać świeżo i silnie.

Smak pomidorów

Pomidor ma silny, owocowy aromat. Składniki słodko-kwaśne mieszają się, tworząc idealną symbiozę smaku. Mniejsze okazy powinny być preferowane, ponieważ często mają silniejszy smak.

Pomidory w kuchni

Owoce pomidora najpierw myjemy i oddzielamy od zielonej części łodygi. Zielone plamy na miąższu zawierają solaninę , która jest toksyczna. W celu obrania pomidora nacina się go w kształt krzyża i na koniec warzy na krótko wrzącą wodą. Następnie można łatwo usunąć skórę. Rdzeń może ale nie musi zostać usunięty. Następnie pomidor może być dalej przetwarzany. Przecier z pomidorów, może być wykorzystane jako podstawa do pysznych zup, sosów, soków. Możemy go również zjeść na surowo lub dodać jako składnik sałatki.

Przechowywanie pomidorów

Owoce mogą być zbierane zielone, następnie dojrzewają powoli, gdy są przechowywane w temperaturze od 10 do 12 stopni i mogą być przechowywane przez długi czas. Przechowywane w lodówce, również trzymają świeżość, ale tracą smak. Jednak Pomidor powinien zawsze być przechowywany sam, ponieważ emituje etylen, co przyspiesza dojrzewanie innych warzyw i owoców.
Wartość odżywcza i lecznicza pomidorów

Pomidor składa się z 93 procent wody i ma tylko 17 kalorii. Zawiera dużo witaminy A i C, a także wapnia, sodu i żelaza. Zielone części pomidora są trujące dzięki zawartemu solaninie. Jeśli zostaną one skonsumowane, może to spowodować skurcze brzucha i biegunkę. Mówi się również, że pomidor może zapobiegać rakowi. Sok z pomidora obniża ciśnienie krwi, uspokaja również nerwy i pobudza apetyt.

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe są mniejszą odmianą pomidorów ogrodowych, które są stosunkowo słodsze niż większe owoce. Mają rozmiar od czubka kciuka do wielkości piłki golfowej. Te odmiany pomidorów są jeszcze bardziej soczyste i zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Te małe pomidory są mniej kwaśne i mają łagodniejszy smak. Łatwo rosną w ogrodach przydomowych. Chociaż powszechnie spotykane pomidory koktajlowe są czerwone i zielone, istnieją również odmiany w kolorze białym i czarnym. Te małe wybuchy smaku można dostosować do szerokiej gamy posiłków. Wiadomo, że dodają potrawom natychmiastowy smak i kolor. Pomidory czereśniowe są często używane jako dodatek ze względu na ich wspaniały wygląd.

Wiśniowe pomidory są zbierane, gdy są zielone i marynowane w celu przygotowania przyprawy zwanej tomolive. Ta marynowana żywność jest doskonałym zamiennikiem oliwki w martini.

Wartość odżywcza

1. Pomidory koktajlowe zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i potasu.
2. Jednak ze względu na wysoki poziom cukru nie można go spożywać jako zwykłego pożywienia.
3. Wiśniowe pomidory zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko uszkodzenia komórek.

Czy wiedziałeś?

Pomidory koktajlowe zawierają więcej witaminy C niż pomidory ogrodowe.
Wiśniowe pomidory są uprawiane od XIX wieku.

MNIEJ

Przepisy ze składnikiem: Pomidory

Strona główna » Pomidory

Sałatka Caprese
22 Mar 2019

Sałatka Caprese

  • Przepisy
  • Sałatki i Surówki
Sałatka Caprese to słynna sałatka pochodząca z okolic Kampania w południowych Włoszech, która swoimi kolorami ma przypominać flagę Włoch…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Leczo z sezonowych warzyw
15 Maj 2018

Leczo z sezonowych warzyw

  • Dania Główne
  • Przepisy
Sezon na warzywa w pełni. To świetna okazja, aby wykorzystać ten fakt w kuchni i przygotować klasyczne warzywne leczo. To …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Kultowa sałatka grecka idealna na majówkę! 
15 Kwi 2018

Sałatka grecka idealna na majówkę! 

  • Przepisy
  • Sałatki i Surówki
Majówka już za pasem. Karkówka, żeberka, szaszłyki, pierś z kurczaka, kiełbaska, kaszanka i wiele innych pyszności, to główne atrakcje…
Read More
Gastro-Punkt.pl
2
Wigilijny barszcz z uszkami
15 Gru 2017

Wigilijny barszcz z uszkami

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0

ARTYKUŁY KATEGORIE

 
  • KULINARNE NEWSY
  • PORADY KULINARNE
  • KULINARNE SHOW
  • DLA GASTRONOMI
  • KSIĄŻKI KULINARNE
    – AUTORZY

PRZEPISY KULINARNE KATEGORIE

 
  • Ciasta i Desery
  • Dania Główne
    -Makarony
    – Ryby i owoce morza
    – Naleśniki
    – Placki
    – Gulasz
    – Tortilla
    – Mięsa
    – Pierogi
  • Sałatki i Surówki
  • Grill
  • Marynaty
  • Zupy
  • Napoje

SKŁADNIKI KATEGORIE

 
  • SKŁADNIKI

Magda Gessler
Robert Makłowicz
Gordon Ramsay
Ewa Wachowicz
Karol Okrasa
Pascal Brodnicki
Anna Starmach
Mateusz Gessler

TOP 10 BLOGI KULINARNE

1. Kwestia Smaku

2. Kuchnia Lidla

3. Biedronka przepisy

4. W kuchni z Wedlem

5. Uwielbiam.pl

6. Kamis przepisy

7.Tesco przepisy

8. Doradca Smaku

9. Winiary przepisy

10. Almette przepisy

11. Hortex przepisy

 

TOP Sieciówki

1. McDonald’s

2. KFC

3. Subway

5. Sphinx

9. Bobby Burger

10. Cukiernia Sowa

11. Papa Diego

TOP Pizzerie

1. Da Grasso

2. Pizza Hut

3. Pizza Dominium

4. Domino’s Pizza

5. Telepizza

6. Biesiadowo

7. Gruby Benek

 

 

 

Składniki

1. Pomidory

2. Cebula

3. Czosnek

4.

5.

6.

7.

 

 

 

  • STRONA GŁÓWNA
  • ARTYKUŁY
  • PRZEPISY KULINARNE
  • BLOGI KULINARNE
  • KONTAKT
  • MAPA STRONY

gastro-punkt.pl 2014-2020