ogórkiOgórki należą do warzyw o najwyższej zawartości wody . To pnącze, które może dorastać do trzech metrów długości. Wygląd i rozmiar ogórków jest różny w zależności od odmiany. Na przykład ogórki mają stosunkowo gładką, ciemnozieloną skórkę, a korniszony mają małe kolce.

Pochodzenie ogórków

Ogórki hodowano 12 000 lat temu w południowo-zachodniej Azji. Prawdopodobnie zostały one rozpowszechnione przez zwiedzających na całym świecie. W epoce średniowiecza ogórki w końcu dotarły do ​​Europy. Najważniejszymi obecnie rozwijającymi się krajami na świecie są Chiny, Turcja, Iran, Stany Zjednoczone, Japonia, Rosja, Ukraina i Holandia.

Sezon na ogórki

Ogórki z upraw austriackich są dostępne głównie od kwietnia do listopada. Ogórki są również importowane przez cały rok, głównie z Hiszpanii, ale także z Grecji i Bułgarii. Ogórki nie powinny mieć znaków nacisku przy zakupie i nie powinny być miękkie. Mocna miazga, dobry kształt i soczysty kolor charakteryzują świeże warzywa. Im większe ogórki, tym gorzej smakują, więc mniejsze okazy są lepsze. Ponadto większe ogórki zawsze mają więcej nasion i tracą swój smak.

Smak ogórków

Ogórki nie mają wyraźnego smaku . Ze względu na bardzo wysoką zawartość wody są bardzo orzeźwiające. Szczególnie podejście macierzyste może zawierać substancje gorzkie , dlatego najlepiej je wycinać.

Ogórki w kuchni

Ogórki są najczęściej używane do sałatek lub surowych talerzy. Ekologiczne warzywa można stosować nieobrane i na przykład pokroić w cienkie plasterki. Jednak zwykłe towary w supermarketach powinny być obrane w miarę możliwości. Jeśli ogórek zawiera duże nasiona, można je usunąć.

Często mówi się, że ogórki powinny być posypane solą przed użyciem. Jest to jednak konieczne tylko wtedy, gdy ogórek jest gorzki, ponieważ substancje gorzkie są eliminowane w ten sposób. W przeciwnym razie powinieneś raczej go opuścić, ponieważ ta procedura usuwa również smak i płyn. Z ogórkami można zrobić doskonałe zupy (wystarczy pomyśleć o słynnym gazpacho), ale także w gulaszu ma swoje miejsce.

Korniszony często marynowane są w occie, a tym samym konserwowane. Smakują tak smacznie z obfitymi przekąskami. Ogórki należą do Zaziki i dobrze komponują się z daniami rybnymi.

Przechowywanie ogórków

Ogórki można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu do trzech tygodni ; przechowywanie w piwnicy jest idealne dla Ciebie. Lodówka jest tylko częściowo odpowiednia do przechowywania, ponieważ szybko usuwa smak, a także utrzymuje ogórki w tym przypadku nawet przez kilka dni. W każdym razie ogórki nie mogą być przechowywane razem z pomidorami lub jabłkami, w przeciwnym razie ogórki szybko się psują z powodu etylenu. Ze względu na wysoką zawartość wody ogórki nie mogą zostać zamrożone, ale muszą być świeżo przetworzone.

Wartość odżywcza i lecznicza ogórków

Około 95 procent ogórków to woda i dlatego mają bardzo niską gęstość energii wynoszącą zaledwie siedem kalorii. Ogórki są uważane za trudne do strawienia, które są kompensowane coraz częściej przez inne odmiany. Mają działanie przeczyszczające i moczopędne. Ponadto mogą powodować piękną skórę, na przykład za pomocą masek z ogórków.