Buraki


Buraki są bulwami, które mają głęboki czerwony kolor i mają zwykle kształt okrągły. Również ich rozmiar zmienia się znacznie, od 4 do 12 cm. Istnieją teraz inne odmiany, które mają różne kolory. Na przykład włoska odmiana ma czerwone i białe pierścienie. Buraki mogą ważyć do pół kilograma i przekonują ze względu na ich intensywny aromat. Buraki są również znane jako buraki lub sieja .

Pochodzenie buraków

Buraki pochodzą z krajów Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Dopiero od XVI wieku znaleźli mocne miejsce na europejskich talerzach. W Austrii wykorzystuje się głównie buraki czerwone z własnej produkcji i z importu UE.

Sezon na buraki

Buraki można kupić tutaj w Niemczech przez cały rok. Z jednej strony są one uprawiane na rynku krajowym, ale przywóz z UE obejmuje również rynek. Alternatywnie Buraki może również działać jako puszkach kupić. Sezon w rodzinnej okolicy trwa od września do marca.

Smak buraków

Buraki mają ziemisty smak . Wielu ludzi go nie zna, ponieważ znają tylko smak z rezerwatu i nigdy nie jedli świeżego czerwonego buraka.

Buraki w kuchni

Buraki należy dokładnie umyć przed przetworzeniem. Pod żadnym pozorem skóra nie powinna być zraniona, w przeciwnym razie dojdzie do krwawienia podczas gotowania. Następnie musisz gotować przez godzinę. Tylko wtedy są obrane. Jednak zdecydowanie powinieneś nosić rękawiczki i chronić się przed chlapaniem, ponieważ buraki bardzo gniją.

Jeśli są plamy, można je skutecznie usunąć za pomocą podgrzanej wody z octu . Po podgrzaniu buraki tworzą nitrozoaminy. Dlatego, jeśli to możliwe, powinny być ogrzewane tylko raz, aby ograniczyć powstawanie tej rakotwórczej substancji. Buraki są często przetwarzane na sałatki , ale także jako ozdoba warzywna , które dobrze sobie radzą. Są typową częścią słynnego Labskaus. Czerwona sałata śledziowa nadaje im wspaniały czerwony kolor.

Przechowywanie buraków

Buraki mogą być przechowywane, a nawet przezimowane . W tym celu muszą być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli czerwone buraki są przechowywane nieprawidłowo, mogą powstać nitryle, które są trujące. Jeśli liście zostały usunięte, buraki mogą być przechowywane w lodówce i przechowywane przez kilka tygodni. Jeśli jednak przechowywane zbyt zimno, mogą tworzyć ciemne plamy.

Wartość odżywcza i lecznicza buraków

Buraki zawierają dużo witamin i minerałów . Reprezentowane są witaminy B1, B2, B6, C i prowitamina A, a także wapń, sód, kwas foliowy i żelazo. Te ostatnie stymulują tworzenie krwi. Zawarte czerwone antocyjany powinny być w stanie zapobiec rakowi.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Buraki


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie