Kultowa sałatka grecka idealna na majówkę! 

Kultowa sałatka grecka idealna na majówkę! 

Kultowa sałatka grecka idealna na majówkę!

Majówka już za pasem. Karkówka, żeberka, szaszłyki, pierś z kurczaka, kiełbaska, kaszanka i wiele innych pyszności, to główne atrakcje na majówkowym grillu. Do tego świetnym dodatkiem będzie sałatka grecka, którą zna każdy. Czym sobie zasłużyła na miano kultowej sałatki? Pewnie tym, że jest bardzo pyszna, zdrowa, fit i przygotowuje się ją w ekspresowym. Ta sałatka jest popularna na całym świecie i przyrządzana się ją w różnych wariantach.
Nasza propozycja na sałatkę grecką to chrupiąca mieszanka sałat z rukolą i roszpunką, w asyście sezonowych i pachnących warzyw, z dodatkiem greckiego sera fety oraz czarnych i zielonych oliwek. Wszystko skropione aromatycznym sosem vinaigrette. Brzmi pysznie 🙂

Składniki – sałatka grecka:

  • mix sałat z roszpunką i rukolą (opcjonalnie)
  • pomidorki koktajlowe – ilość opcjonalnie (mogą być też zwykłe pomidorki)
  • 1 duży ogórek zielony
  • papryka świeża kolorowa: 1 żółta i 1 czerwona
  • 2 małe czerwone cebulki
  • oliwki zielone i czarne (opcjonalnie)
  • 200g ser feta (opcjonalnie)
  • sos vinaigrette (oliwa z oliwek, biały ocet winny, oregano, sól, pieprz)

Sposób przygotowania sałatki greckiej:

  • Do półmiska szklanego ułożyć mix sałat.
  • Następnie dodać umyte i pokrojone warzywa:
    pomidorki koktajlowe ( jeśli są duże można przekroić na pół lub w ćwiartki), zielony ogórek obrać ze skórki (pokroić w pół plastry), obie papryki pokroić w plasterki (bądź, jak kto woli), czerwoną cebulkę (w cienkie pół plastry).
  • Dodać do sałatki odsączone oliwki zielone i czarne (jeśli ktoś nie lubi można pominąć te składniki).
  • Wszystkie składniki można delikatnie wymieszać, polewając je odrobiną sosu vinaigrette lub od razu udekorować pokrojoną w kostkę fetą (grubość kostki sera feta dowolna) i na górę polać sosem.
  • Odstawić na 15 minut do przegryzienia się składników.

Jak zrobić sos vinaigrette

Podstawowy sos vinaigrette

Wymieszać wszystkie składniki w małej miseczce i gotowe: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, odrobina soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Włoski sos vinaigrette

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki w małej miseczce.
Podstawowy przepis na sos vinaigrette (3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, odrobina soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu) wzbogacić o rozgnieciony lub przeciśnięty ząbek czosnku,1 łyżeczkę sera Parmezan lub Romano, i przyprawy (po 1 łyżeczce) oregano, bazylii, tymianku i majeranku oraz szczyptę suszonej czerwonej papryki i odrobinę cukru.

Smacznego 😉

Czy wiesz, że sałatka grecka..

  • W tradycyjnej sałatce greckiej ser feta podawany jest w jednym kawałku (płaski i szeroki płat sera), który się samemu porcjuje.
  • Grecy nie dodają do tej sałatki sałaty!
    Na ich talerzach znajdziemy w sałatce w zamian świeżą, grubo pokrojoną mięte i natkę pietruszki.
  • Prawdziwa grecka sałatka składa się z 12 składników: pomidory, ogórek, zielona papryka, czerwona cebula, natka pietruszki, ser feta, oliwki kalamata. Do smaku sól, pieprz, oregano, oliwa z oliwek, dodatkowo sok z cytryny lub ocet z winogron.

Podobne Wpisy