Gotuję, nie marnuję. Czyżby? Ile razu wyrzuciłeś/aś jakiś produkt spożywczy, bo data ważności już się skończyła? Jak często robisz nieprzemyślane zakupy, np. kupujesz następny jogurt bo może się przyda, albo jest akurat promocja, więc wrzucasz go do wózka z zakupami, mimo że wiesz, że jest ci niepotrzebny? Wyrzucasz chleb, bo jest już czerstwy, albo spleśniał w przechowywanym worku? Brzmi znajomo? Jeśli należysz do grona osób, które nie zwracają uwagi, na ilość marnowanego jedzenia to warto sięgnąć po książkę autorstwa Sylwii Majcher pod tytułem “Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku.” To nie tylko kolejna książka kulinarna z przepisami, ale też źródło wielu praktycznych wskazówek i porad dotyczących świadomego kupowania żywności oraz jej spożywania, tak aby nie marnować jedzenia, a wykorzystywać je w pełni w myśl zasady Zero Waste!
Polacy mają niechlubny rekord w marnowaniu żywności
Gdyby wyrzucane przez Polaków jedzenie zapakować do pociągu, to taki skład liczyłby 220 tysięcy wagonów, a jego długość miałaby tyle co granica Polski. Jesteśmy w pierwszej piątce europejskich krajów najbardziej marnujących żywność.
Sylwia Majcher w swojej książce porusza bardzo ważny temat, na który większość z nas przymyka oko, albo po prostu udaje, że nie ma problemu. Jednak problem jest i to duży. Jesteśmy prawie na podium w marnowaniu jedzenia, biorąc pod uwagę kraje w Europie! Przerażające, prawda? Przecież na świecie są kraje, gdzie codziennie ludzie umierają z głodu 🙁
Dlaczego w ogóle ludzie mają taki lekki stosunek do marnowania żywności? Czy to z powodu tego, że kiedyś każda przysłowiowa “kromka chleba” była na wagę złota, a teraz jedzenie jest wszędzie na wyciągniecie ręki? Coś w tym chyba jest..
Autorka w bardzo rozsądny, a zarazem ciekawy sposób przybliża nam ten temat. Wyjaśnia powody (bardzo z pozoru banalne, a jednak istotne – przez co marnujemy jedzenie), jakimi kieruje się statystyczny Polak, wyrzucając żywność. Z książki dowiemy się, dlaczego robimy, niestety często nieumiejętnie zakupy, co w konsekwencji doprowadza co marnowania żywności. Sylwia podpowiada, jaką drogę obrać w tym konsumpcyjnym świecie i jak omijać pułapki, zastawione przez cały sztab marketingowców, którzy w bardzo przekonywujący sposób zachęcają cię do zakupów. W książce znajdziemy też bardzo przydatne wskazówki jak umiejętnie przechowywać poszczególną żywność. Autorka zachęca też do przetwarzania żywności w postaci takich procesów jak: suszenie, fermentacja zamrażanie, czy pasteryzacja. Każdy proces jest przedstawiony w sposób bardzo jasny i zrozumiały, a także zawiera praktyczne porady i wskazówki.
Zero Waste po polsku czyli przepisy kulinarne w książce
Idea Zero Waste? Redukcja odpadów konsumpcyjnych ograniczona do absolutnego minimum.
Sylwia w swoich przepisach z resztek jedzenia (które większość z nas, na pewno by wyrzuciła do kosza), wyczarowuje iście smaczne dania, których nie powstydziłby się kucharz renomowanej restauracji (w książce możecie przeczytać o daniach Zero Waste, które były serwowane w restauracjach).
Potrawy autorka podzieliła na poszczególne grupy produktów, które najczęściej marnujemy:
pieczywo, owoce, warzywa, nabiał, mięso.
Syrniki, ciasto z cukinii i czekolady, pampuchy z mięsem z rosołu, klopsiki z chleba w sosie pomidorowym czy brownie z dojrzałymi bananami to tylko niektóre, z licznych propozycji kulinarnych, na pyszne jedzenie Zero Waste przedstawione w tej książce. Książka liczy 76 aż przepisów. Więc jest w czym wybierać.
Każda receptura kulinarna jest opisana w łatwy sposób. Także nawet osoby, którym zdarza się “przypalić wodę”, poradzą sobie świetnie podczas kulinarnych wojaży, korzystając z tej książki 😉
Bardzo fajnym dodatkiem przy każdym przepisie są różnego rodzaju ciekawostki lub porady.
Każdy przepis jest też opatrzony istotnymi danymi: jaki czas przygotowania, jaki stopień trudności oraz propozycją podania potrawy o konkretnej porze (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja).
W książce znajdziemy też bardzo dużo ładnych zdjęć potraw i składników na poszczególne dania.
Dużym plusem jest twarda oprawa książki, gdzie nie trzeba się martwić, że książka szybko ulegnie zniszczeniu. Na uwagę zasługuje również bardzo ładna oprawa graficzna książki. Szkoda tylko, że książka nie ma zakładki, dzięki której można by zaznaczać interesujący nas numer strony, który jest nam w danej chwili potrzebny.
Dla kogo książka Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku Sylwii Majcher?
Nie chcesz już więcej marnować jedzenia? Chcesz poznać tajniki zachowania “kulinarnego rozsądku” przy planowaniu kolejnych zakupów oraz menu dla twojej rodziny na kolejny tydzień? Z pomocą tej książki nauczysz się, jak robić zakupy spożywcze nie tracąc głowy i zawartości portfela. Dowiesz się też, jak należy odpowiednio przechowywać żywność, aby nie traciła swoich właściwości i była świeża. To również świetne źródło kulinarnych przepisów, gdzie wszystkie resztki zostaną potraktowane jako składniki głównego dania. Efekt na pewno cię zaskoczy, a z twojej lodówki znikną wszystkie resztki jedzenia, które znajdą się na talerzu, a nie w koszu na śmieci!
Więc jeśli masz ochotę stworzyć „coś” z „niczego”, to koniecznie sięgnij po tę lekturę.
[rule type=”basic”]
Tytuł – “Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”
- Autor – Sylwia Majcher
- Wydawnictwo – Buchmann
- Data premiery – 14.03.2018
- Ilość stron – 192
- Oprawa – twarda
- Format – 19.0 x 24.0 cm
- ISBN: 978-83-280-5304-5
- Sugerowana cena – 49,90