Skrzynki plastikowe na warzywa, mięso czy pieczywo warto odpowiednio zabezpieczyć od spodu, aby produkty w nich transportowane nie zanieczyszczały przestrzeni, a same pojemniki były łatwe do utrzymania w czystości. Najlepszym sposobem na to są worki polietylenowe, które wyróżniają się trwałością i elastycznością. Sprawdź, dlaczego folia PE idealnie nadaje się do takich skrzynek.
Idealna folia do skrzynek na warzywa lub na produkty sypkie? Wybierz folię PE
Jeśli w Twoim zakładzie stosowane są pojemniki drewniane albo skrzynki plastikowe na warzywa lub na mięso, doskonałym wyborem są worki polietylenowe. Warto się w nie wyposażyć przede wszystkim ze względów sanitarnych – nie tylko przyspieszają i ułatwiają proces czyszczenia samych skrzynek, ale także osłaniają przechowywane w nich produkty przed bezpośrednim kontaktem ze ściankami pojemnika, ograniczając w ten sposób ryzyko zanieczyszczenia żywności.
Takie wyroby są bardzo trwałe i odporne na przebicie. Ich atutem jest również elastyczność. Idealnie pasują do pojemników E2. Polietylenowa folia do skrzynek na warzywa wyróżnia się ponadto obojętnością pod względem chemicznym. Dlatego nie musisz obawiać się, że w jakikolwiek sposób wpłynie na walory smakowe czy wizualne mięsa lub owoców.
W jakich sytuacjach sprawdzi się polietylenowa folia do skrzynek na warzywa lub na pieczywo?
Worki polietylenowe są przydatne w każdym przedsiębiorstwie, które działa w branży spożywczej. Za ich pomocą może zostać wyścielona zarówno skrzynka transportowa plastikowa, jak i drewniana. Znajdą one zastosowanie, jeśli prowadzisz na przykład:
- masarnię;
- piekarnię;
- hurtownię lub sklep detaliczny sprzedający żywność, w tym placówkę działającą stacjonarnie lub online.
Polietylenowe worki do skrzynek są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Możesz przechować w nich różne produkty, między innymi mięso, drób, wędliny, nabiał czy wyroby sypkie, jak kasza albo mąka. Folia PE świetnie sprawdzi się także w przypadku owoców i warzyw oraz pieczywa. Jej dużą zaletą jest odporność na niskie temperatury. Z tego względu można w niej umieścić również wyroby zamrożone.
Polietylenowa folia do skrzynek na warzywa czy na mięso przyda się w wielu zakładach działających w sektorze spożywczym. Jest niezbędna na przykład w masarni, gdzie pomoże zabezpieczyć pojemniki E2 przed przeciekaniem.
Na co zwrócić uwagę, jeśli interesuje Cię polietylenowa folia do skrzynek drewnianych lub plastikowych?
Skrzynki plastikowe na mięso czy na pieczywo warto wyścielić atestowaną folią polietylenową. Odpowiedni certyfikat, na przykład PZH (Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny) czy FDA (Agencji Żywności i Leków działającej w USA), to potwierdzenie, że folia nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego i dla środowiska naturalnego.
Najlepszym wyborem jest polietylenowa folia do skrzynek na warzywa, owoce czy mięso kupiona bezpośrednio u producenta. Jeśli na przykład zdecydujesz się na współpracę z firmą Colormark, masz pewność, że otrzymasz folię najwyższej jakości, którą producent, pod kątem wymiarów czy gęstości, idealnie dopasuje do Twoich potrzeb. Możesz zdecydować się na przykład na wytrzymałą i rozciągliwą folię LDPE albo cieńszą folię HDPE z mikro bądź makro perforacją.
Podsumowując, polietylenowa folia do skrzynek na warzywa czy na mięso to idealna propozycja dla zakładów działających w branży spożywczej. Za jej wyborem przemawia wyjątkowa trwałość i sprężystość, a także szeroki wybór różnych wariantów. Folię PE można wyprodukować w wielu rozmiarach, dlatego bez problemu dopasuje się do każdej skrzynki przeznaczonej do przechowywania i transportu żywności.