GASTRONOMICZNA MAPA POLSKI: OCENIAJ – KOMENTUJ – POLECAJ

logo

Menu

  • START
  • GASTRO MAPA POLSKI
  • ARTYKUŁY
    • KULINARNE NEWSY
    • KULINARNE SHOW
    • PORADY KULINARNE
    • KSIĄŻKI KULINARNE
    • DLA GASTRONOMII
  • PRZEPISY KULINARNE
    • Dania Główne
    • Ciasta i Desery
    • Zupy
    • Napoje
  • BLOGI KULINARNE
logo

Cebula

cebulaCebula jest nieodłączną częścią każdej kuchni, warzywa to jest uprawiane i stosowane na całym świecie. Obfity posiłek nie obejdzie się bez tych aromatycznych warzyw. Chociaż ją lubimy, często wywołuje łzy w naszych oczach. Ale to też atut, bo to świadczy o bardzo świeżej cebuli.

Istnieje wiele rodzajów tego warzywa, takich jak pikantna, dymka, szalotka, perłowa lub czerwona.

WIĘCEJ

Pochodzenie cebuli

Pochodząca z Azji Zachodniej cebula była uprawiana ponad 5000 lat temu. Od XV wieku Europa zaczęła uprawiać różne odmiany. Może być uprawiana niemal w dowolnym miejscu na świecie. Najważniejszymi krajami produkującymi są Chiny, Indie, Rosja, Turcja i USA.

Smak cebuli

Cebula może smakować bardzo różnie, w zależności od odmiany, której używasz. Czasami są bardzo ostre i dlatego idealnie nadają się do przyprawiania. Istnieją również odmiany, które zachwycają łagodny lub nawet lekko słodki smak. Ostrość cebuli wynika z zawartych olejków eterycznych.

Cebula w kuchni

Bulwa jest najpierw oczyszczana z brązowej, suchej skóry, aż do momentu, w którym pojawią się świeże i soczyste warstwy. Jeśli odmiana jest zbyt ostra, można ją krótko blanszować we wrzącej wodzie. Jeśli ją usmażymy, na przykład jako podstawę sosu, nie powinny przyjmować żadnego koloru, ponieważ wtedy ich aromat wydobywa się najlepiej. Cebula jest częścią niemal wszystkich rodzajów potraw, zupy , sałatki, pasty do smarowania , sosy , dania mięsne czy rybne. Ale są też liczne potrawy, w których cebula to nie tylko akcesoria dekoracyjne, takie jak ciasto cebulowe czy zupa cebulowa .

Przechowywanie cebuli

Większość rodzajów tego warzywa można łatwo przechowywać przez kilka miesięcy w optymalnych warunkach. Miejsce przechowywania powinno być ciemne, suche, chłodne i ze świeżym powietrzem. Specjalne odmiany mogą przetrwać sześć miesięcy lub dłużej. Wiosenna i czerwona odmiana nie przetrwają tak długo i najlepiej je przechowywać w przegrodach na warzywa w lodówce.

Wartość odżywcza i lecznicza cebuli

Warzywo zawiera dużo potasu, wapnia i fosforu, ale także witaminy C i B6. Częściowo mogą zawierać dużo cukru. Cebula drażni błony śluzowe, za które odpowiedzialna jest zawarta allicyna. Surowa może hamować zapalenie i zabijać zarazki. Na grypę i przeziębienie gorąca zupa cebulowa może zdziałać cuda. Może również powodować wzdęcia, szczególnie w stanie surowym.

MNIEJ

Przepisy ze składnikiem: Cebula

Strona główna » Cebula

Zupa meksykańska
07 Lut 2019

Zupa meksykańska

  • Przepisy
  • Zupy
Zupa meksykańska to niezły pomysł na rozgrzewający i smaczny posiłek. To jednogarnkowe danie idealnie sprawdzi się w sezonie…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Zupa krem z zielonego groszku
09 Sty 2019

Zupa krem z zielonego groszku

  • Przepisy
  • Zupy
Zupa krem z zielonego groszku to propozycja nie tylko na letnie obiady. To świetna i smaczna potrawa również w …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Zupa krem grzybowa
07 Gru 2018

Zupa krem grzybowa

  • Przepisy
  • Zupy
Zupa krem grzybowa to idealna potrwa na wigilijny stół w wersji postnej. Wykonanie tej pysznej zupy, pachnącej niesamowicie suszonymi…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Żeberka w kapuście
03 Paź 2018

Żeberka w kapuście

  • Dania Główne
  • Mięsa
  • Przepisy
Żeberka w kapuście polecają się na obiad. Rozgrzewające danie na jesień jak znalazł. Przepyszne połączenie soczystych żeberek z kapustą,…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Domowa grochówka
20 Wrz 2018

Domowa grochówka

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Domowa grochówka to doskonały pomysł na gorący i sycący obiad jednogarnkowy. Ta pożywna zupa często określana mianem “grochówka…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
10 Lip 2018

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Chłodnik to letnia wersja zupy podawana na zimno, najlepiej w temperaturze poniżej 14°C. Wspaniale sprawdzi się w upalne lato, kiedy to…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Leczo z sezonowych warzyw
15 Maj 2018

Leczo z sezonowych warzyw

  • Dania Główne
  • Przepisy
Sezon na warzywa w pełni. To świetna okazja, aby wykorzystać ten fakt w kuchni i przygotować klasyczne warzywne leczo. To …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Aromatyczny karp pieczony z posypka migdałową
21 Gru 2017

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Ryby i owoce morza
Karp danie rybne, które najczęściej spożywamy w okresie Świat Bożego Narodzenia podczas Wieczerzy Wigilijnej. Niektórzy nie lubią karpia, za …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
Wigilijny barszcz z uszkami
15 Gru 2017

Wigilijny barszcz z uszkami

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Zupy
Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym …
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
ryba po grecku
14 Gru 2017

Ryba po grecku

  • Dania Główne
  • Przepisy
  • Ryby i owoce morza
Ryba po grecku to popularne danie wśród potraw rybnych na polskich stołach. Idealna na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimo…
Read More
Gastro-Punkt.pl
0
1 2 Next →

ARTYKUŁY KATEGORIE

 
  • KULINARNE NEWSY
  • PORADY KULINARNE
  • KULINARNE SHOW
  • DLA GASTRONOMI
  • KSIĄŻKI KULINARNE
    – AUTORZY

PRZEPISY KULINARNE KATEGORIE

 
  • Ciasta i Desery
  • Dania Główne
    -Makarony
    – Ryby i owoce morza
    – Naleśniki
    – Placki
    – Gulasz
    – Tortilla
    – Mięsa
    – Pierogi
  • Sałatki i Surówki
  • Grill
  • Marynaty
  • Zupy
  • Napoje

SKŁADNIKI KATEGORIE

 
  • SKŁADNIKI

Magda Gessler
Robert Makłowicz
Gordon Ramsay
Ewa Wachowicz
Karol Okrasa
Pascal Brodnicki
Anna Starmach
Mateusz Gessler

TOP 10 BLOGI KULINARNE

1. Kwestia Smaku

2. Kuchnia Lidla

3. Biedronka przepisy

4. W kuchni z Wedlem

5. Uwielbiam.pl

6. Kamis przepisy

7.Tesco przepisy

8. Doradca Smaku

9. Winiary przepisy

10. Almette przepisy

11. Hortex przepisy

 

TOP Sieciówki

1. McDonald’s

2. KFC

3. Subway

5. Sphinx

9. Bobby Burger

10. Cukiernia Sowa

11. Papa Diego

TOP Pizzerie

1. Da Grasso

2. Pizza Hut

3. Pizza Dominium

4. Domino’s Pizza

5. Telepizza

6. Biesiadowo

7. Gruby Benek

 

 

 

Składniki

1. Pomidory

2. Cebula

3. Czosnek

4.

5.

6.

7.

 

 

 

  • STRONA GŁÓWNA
  • ARTYKUŁY
  • PRZEPISY KULINARNE
  • BLOGI KULINARNE
  • KONTAKT
  • MAPA STRONY

gastro-punkt.pl 2014-2020