Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to propozycja nie tylko na letnie obiady. To świetna i smaczna potrawa również w zimowym okresie. Kiedy za oknem jest brzydka pogoda, wieję wiatr i pada deszcz, zaserwuj posiłek, który wniesie odrobinę lata na talerze. Intensywny i energetyczny zielony kolor zupy krem od razu przywoła wspomnienia słonecznych dni. Niepowtarzalny i aromatyczny smak oraz kremowa i aksamitna konsystencja wprowadzą świeżość i niezapomniane doznania kulinarne. Wiedziałaś/eś, że ten mały i niepozorny zielony groszek, można jeść od razu po zerwaniu? Niestety groszek jest często niedoceniany, przez co najczęściej spotkać go można jako w postaci konserwowej, jako składnik sałatki warzywnej. A szkoda, ponieważ groszek oprócz słodkiego i delikatnego smaku jest sam w sobie bardzo zdrowy i pożywny. Można z nim eksperymentować w kuchni na wiele różnych sposobów.

Zupa krem z zielonego groszku, z dodatkiem chrupiącej ziołowej bagietki lub z dodatkiem groszku ptysiowego poleca się na obiad.

 

Składniki: Zupa krem z zielonego groszku

  • 800 g zielonego groszku (mrożony lub świeżo łuskany)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 150 g śmietany 30% (może być również mleko kokosowe)
  • przyprawy: pieprz ziołowy, sól, cukier, kozieradka, sok z cytryny (dla lubiących ostrzejsze smaki: szczypta chili)

Sposób wykonania

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku? Bardzo łatwo i szybko 😉

  • W rondelku lub garnku na małym ogniu rozpuścić masło klarowane.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć ją, aż będzie miękka i się zarumieni.
  • Następnie dodać groszek i całość zalać bulionem warzywnym.
  • Gotować dalej na małym ogniu, aż groszek będzie odpowiednio miękki (groszek gotuje się szybko, około 5 minut).
  • Pod koniec gotowania zupę krem doprawić przyprawami do smaku według własnego uznania (przyprawy: pieprz ziołowy, sól, cukier, kozieradka).
  • Dodać również sok z połówki wyciśniętej cytryny.
  • Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Odłożyć trochę ugotowanego groszku do dekoracji zupy.
  • Do zupy wlać śmietanę 30% (zostawić odrobinę śmietany do dekoracji zupy) i zmiksować na gładki krem.
  • Gotową zupę krem z zielonego groszku podawać gorącą, udekorowaną zielonym groszkiem i kleksem śmietany.
  • Gotowe 😉

 

 

Smacznego!

Lubisz zupy krem? To koniecznie spróbuj również zupa krem z dyni

 

 

Podobne Wpisy