Zupa krem z zielonego groszku to propozycja nie tylko na letnie obiady. To świetna i smaczna potrawa również w zimowym okresie. Kiedy za oknem jest brzydka pogoda, wieję wiatr i pada deszcz, zaserwuj posiłek, który wniesie odrobinę lata na talerze. Intensywny i energetyczny zielony kolor zupy krem od razu przywoła wspomnienia słonecznych dni. Niepowtarzalny i aromatyczny smak oraz kremowa i aksamitna konsystencja wprowadzą świeżość i niezapomniane doznania kulinarne. Wiedziałaś/eś, że ten mały i niepozorny zielony groszek, można jeść od razu po zerwaniu? Niestety groszek jest często niedoceniany, przez co najczęściej spotkać go można jako w postaci konserwowej, jako składnik sałatki warzywnej. A szkoda, ponieważ groszek oprócz słodkiego i delikatnego smaku jest sam w sobie bardzo zdrowy i pożywny. Można z nim eksperymentować w kuchni na wiele różnych sposobów.
Zupa krem z zielonego groszku
Course: Zupy4
porcje10
minutes15
minutes25
minutesZupa krem z zielonego groszku, z dodatkiem chrupiącej ziołowej bagietki lub z dodatkiem groszku ptysiowego poleca się na obiad.
Lubisz zupy krem? To koniecznie spróbuj również zupa krem z dyni
Składniki na Zupa krem z zielonego groszku
800 g zielonego groszku (mrożony lub świeżo łuskany)
2 duże cebule
3 łyżki masła klarowanego
1 l bulionu warzywnego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
150 g śmietany 30% (może być również mleko kokosowe)
przyprawy: pieprz ziołowy, sól, cukier, kozieradka, sok z cytryny (dla lubiących ostrzejsze smaki: szczypta chili)
Sposób przygotowania Zupa krem z zielonego groszku
- W rondelku lub garnku na małym ogniu rozpuścić masło klarowane.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć ją, aż będzie miękka i się zarumieni.
- Następnie dodać groszek i całość zalać bulionem warzywnym.
- Gotować dalej na małym ogniu, aż groszek będzie odpowiednio miękki (groszek gotuje się szybko, około 5 minut).
- Pod koniec gotowania zupę krem doprawić przyprawami do smaku według własnego uznania (przyprawy: pieprz ziołowy, sól, cukier, kozieradka).
- Dodać również sok z połówki wyciśniętej cytryny.
- Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Odłożyć trochę ugotowanego groszku do dekoracji zupy.
- Do zupy wlać śmietanę 30% (zostawić odrobinę śmietany do dekoracji zupy) i zmiksować na gładki krem.
- Gotową zupę krem z zielonego groszku podawać gorącą, udekorowaną zielonym groszkiem i kleksem śmietany.