Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to propozycja nie tylko na letnie obiady. To świetna i smaczna potrawa również w zimowym okresie. Kiedy za oknem jest brzydka pogoda, wieję wiatr i pada deszcz, zaserwuj posiłek, który wniesie odrobinę lata na talerze. Intensywny i energetyczny zielony kolor zupy krem od razu przywoła wspomnienia słonecznych dni. Niepowtarzalny i aromatyczny smak oraz kremowa i aksamitna konsystencja wprowadzą świeżość i niezapomniane doznania kulinarne. Wiedziałaś/eś, że ten mały i niepozorny zielony groszek, można jeść od razu po zerwaniu? Niestety groszek jest często niedoceniany, przez co najczęściej spotkać go można jako w postaci konserwowej, jako składnik sałatki warzywnej. A szkoda, ponieważ groszek oprócz słodkiego i delikatnego smaku jest sam w sobie bardzo zdrowy i pożywny. Można z nim eksperymentować w kuchni na wiele różnych sposobów.

Zupa krem z zielonego groszku

Course: Zupy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

15

minutes
Całkowity czas

25

minutes

Zupa krem z zielonego groszku, z dodatkiem chrupiącej ziołowej bagietki lub z dodatkiem groszku ptysiowego poleca się na obiad.
 
Lubisz zupy krem? To koniecznie spróbuj również zupa krem z dyni

Składniki na Zupa krem z zielonego groszku

Sposób przygotowania Zupa krem z zielonego groszku

  • W rondelku lub garnku na małym ogniu rozpuścić masło klarowane.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć ją, aż będzie miękka i się zarumieni.
  • Następnie dodać groszek i całość zalać bulionem warzywnym.
  • Gotować dalej na małym ogniu, aż groszek będzie odpowiednio miękki (groszek gotuje się szybko, około 5 minut).
  • Pod koniec gotowania zupę krem doprawić przyprawami do smaku według własnego uznania (przyprawy: pieprz ziołowy, sól, cukier, kozieradka).
  • Dodać również sok z połówki wyciśniętej cytryny.
  • Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Odłożyć trochę ugotowanego groszku do dekoracji zupy.
  • Do zupy wlać śmietanę 30% (zostawić odrobinę śmietany do dekoracji zupy) i zmiksować na gładki krem.
  • Gotową zupę krem z zielonego groszku podawać gorącą, udekorowaną zielonym groszkiem i kleksem śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *