Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to niezły pomysł na rozgrzewający i smaczny posiłek. To jednogarnkowe danie idealnie sprawdzi się w sezonie zimowym, kiedy organizm potrzebuje większej ilość kalorii. Połączenie mielonego mięsa wołowego z warzywami, w asyście aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę, jeśli stawiasz na pożywny i sycący posiłek.
Zaserwuj swojej rodzinie Meksyk na talerzu.

Zupa meksykańska

Kategoria: ZupyKuchnia: MeksykTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

40

minut
Całkowity czas

50

minut

Składniki na Zupa meksykańska

Sposób przygotowania Zupa meksykańska

  • W garnku zagotuj bulion, dodaj zawartość puszek (czerwona fasola, kukurydza, pomidory bez skórki) oraz pokrojoną kolorową paprykę w dużą kostkę. Gotuj na małym ogniu.
  • Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż mięso mielone wołowe.
  • Mięso podczas smażenia, odrobinę posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na osobnej małej patelni również z oliwą z oliwek zarumień na złoty kolor cebulkę, pokrojoną w kostkę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
  • Całość wymieszaj z usmażonym mięsem mielonym.
  • Do garnka dodaj usmażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem.
  • Zupę dalej gotuj na małym ogniu, do pożądanej miękkości warzyw.
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Zupę dopraw do smaku przyprawami według uznania: sól morska, pieprz świeżo zmielony, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, majeranek, cynamon, cukier, zioła prowansalskie.
  • Jeśli zupa meksykańska ma być na ostro dodaj szczyptę chili.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Pod koniec gotowania dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i suszonej kolendry.
  • Gotuj jeszcze około 3 minut.
  • Zupa meksykańska jest gotowa.
  • Zupę serwuj na gorąco.

Wskazówki do ZUPA MEKSYKAŃSKA

  • Talerz z zupą ozdób startym parmezanem.
  • Zupę meksykańska podawaj z nachos lub z chrupiącą ziołową bagietką.