Zupa meksykańska to niezły pomysł na rozgrzewający i smaczny posiłek. To jednogarnkowe danie idealnie sprawdzi się w sezonie zimowym, kiedy organizm potrzebuje większej ilość kalorii. Połączenie mielonego mięsa wołowego z warzywami, w asyście aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę, jeśli stawiasz na pożywny i sycący posiłek.
Zaserwuj swojej rodzinie Meksyk na talerzu.
Zupa meksykańska
Course: ZupyCuisine: MeksykDifficulty: Łatwy4
porcje10
minutes40
minutes50
minutesSkładniki na Zupa meksykańska
1/2 kg mięsa mielonego wołowego (może być także wieprzowo – wołowe)
1,5 litra rosołu lub bulionu
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
30 dag parmezanu
oliwa z oliwek
przyprawy według uznania:
sól morska, pieprz świeżo zmielony, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka,
majeranek, gałka muszkatołowa, suszona kolendra, cynamon, chili, cukier, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania Zupa meksykańska
- W garnku zagotuj bulion, dodaj zawartość puszek (czerwona fasola, kukurydza, pomidory bez skórki) oraz pokrojoną kolorową paprykę w dużą kostkę. Gotuj na małym ogniu.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż mięso mielone wołowe.
- Mięso podczas smażenia, odrobinę posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
- Na osobnej małej patelni również z oliwą z oliwek zarumień na złoty kolor cebulkę, pokrojoną w kostkę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
- Całość wymieszaj z usmażonym mięsem mielonym.
- Do garnka dodaj usmażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem.
- Zupę dalej gotuj na małym ogniu, do pożądanej miękkości warzyw.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
- Zupę dopraw do smaku przyprawami według uznania: sól morska, pieprz świeżo zmielony, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, majeranek, cynamon, cukier, zioła prowansalskie.
- Jeśli zupa meksykańska ma być na ostro dodaj szczyptę chili.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Pod koniec gotowania dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i suszonej kolendry.
- Gotuj jeszcze około 3 minut.
- Zupa meksykańska jest gotowa.
- Zupę serwuj na gorąco.
Wskazówki do ZUPA MEKSYKAŃSKA
- Talerz z zupą ozdób startym parmezanem.
- Zupę meksykańska podawaj z nachos lub z chrupiącą ziołową bagietką.