Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to niezły pomysł na rozgrzewający i smaczny posiłek. To jednogarnkowe danie idealnie sprawdzi się w sezonie zimowym, kiedy organizm potrzebuje większej ilość kalorii. Połączenie mielonego mięsa wołowego z warzywami, w asyście aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę, jeśli stawiasz na pożywny i sycący posiłek. Zaserwuj swojej rodzinie Meksyk na talerzu 😉

 

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego (może być także wieprzowo – wołowe)
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dag parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy według uznania:
    sól morska, pieprz świeżo zmielony, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka,
    majeranek, gałka muszkatołowa, suszona kolendra, cynamon, chili, cukier, zioła prowansalskie

Sposób wykonania

  • W garnku zagotuj bulion, dodaj zawartość puszek (czerwona fasola, kukurydza, pomidory bez skórki) oraz pokrojoną kolorową paprykę w dużą kostkę. Gotuj na małym ogniu.
  • Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż mięso mielone wołowe.
  • Mięso podczas smażenia, odrobinę posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na osobnej małej patelni również z oliwą z oliwek zarumień na złoty kolor cebulkę, pokrojoną w kostkę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
  • Całość wymieszaj z usmażonym mięsem mielonym.
  • Do garnka dodaj usmażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem.
  • Zupę dalej gotuj na małym ogniu, do pożądanej miękkości warzyw.
  • Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Zupę dopraw do smaku przyprawami według uznania: sól morska, pieprz świeżo zmielony, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, majeranek, cynamon, cukier, zioła prowansalskie.
  • Jeśli zupa meksykańska ma być na ostro dodaj szczyptę chili.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Pod koniec gotowania dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i suszonej kolendry.
  • Gotuj jeszcze około 3 minut.
  • Zupa meksykańska jest gotowa.
  • Zupę serwuj na gorąco.

 

Zupa meksykańska – propozycje podania:

  • Talerz z zupą ozdób startym parmezanem.
  • Zupę meksykańska podawaj z nachos lub z chrupiącą ziołową bagietką.

 

Smacznego 😉