Ser Parmezan
Parmezan wytwarzany jest z surowego mleka krowiego. Jest to twardy granulowany ser, który jest gotowany, ale nie prasowany. Parmezan ma owocowo-orzechowy smak. Ser wytwarzany jest tylko z tych krów, które karmione są wyłącznie trawą lub sianem. Mówi się, że pochodzi z Włoch. Jedynym dodatkiem dozwolonym w parmezanie jest sól, która jest wchłaniana przez ser podczas pierwszych 20 dni peklowania.
Zastosowanie
Parmezan jest zwykle tarty na makaron, spaghetti, a także dodawany do zup i gulaszu. W przeciwieństwie do innych odmian sera, parmezan można po prostu upiec i zjeść jako przekąskę.
Wartość odżywcza
Jest dobrym źródłem wapnia i fosforu, dzięki czemu jest dobry dla zdrowych kości. Jest stosunkowo mało kaloryczny i ma dobry smak, więc można go dodać trochę. Dzięki temu parmezan jest bardzo dobrym dodatkiem do diety osób dbających o wagę. Ma również niską zawartość laktozy i tak wiele osób z lekką nietolerancją laktozy woli tę odmianę sera.
Czy wiedziałeś?
Parmezan to starożytna nazwa tego, co obecnie nazywamy serem Parmigiano Reggiano.
Zamrożenie parmezanu powoduje, że traci on swój smak.