Ser Parmezan


Parmezan wytwarzany jest z surowego mleka krowiego. Jest to twardy granulowany ser, który jest gotowany, ale nie prasowany. Parmezan ma owocowo-orzechowy smak. Ser wytwarzany jest tylko z tych krów, które karmione są wyłącznie trawą lub sianem. Mówi się, że pochodzi z Włoch. Jedynym dodatkiem dozwolonym w parmezanie jest sól, która jest wchłaniana przez ser podczas pierwszych 20 dni peklowania.

Zastosowanie

Parmezan jest zwykle tarty na makaron, spaghetti, a także dodawany do zup i gulaszu. W przeciwieństwie do innych odmian sera, parmezan można po prostu upiec i zjeść jako przekąskę.

Wartość odżywcza

Jest dobrym źródłem wapnia i fosforu, dzięki czemu jest dobry dla zdrowych kości. Jest stosunkowo mało kaloryczny i ma dobry smak, więc można go dodać trochę. Dzięki temu parmezan jest bardzo dobrym dodatkiem do diety osób dbających o wagę. Ma również niską zawartość laktozy i tak wiele osób z lekką nietolerancją laktozy woli tę odmianę sera.

Czy wiedziałeś?

Parmezan to starożytna nazwa tego, co obecnie nazywamy serem Parmigiano Reggiano.
Zamrożenie parmezanu powoduje, że traci on swój smak.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Ser Parmezan


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie