Oliwa z oliwek


Oliwa otrzymywana z oliwek. Może być stosowany na wiele sposobów, np. W żywności lub w kosmetykach, mydłach, farmaceutykach itp. Jest stosowany głównie w krajach śródziemnomorskich. Istnieją różne rodzaje oliwy z oliwek o różnym smaku i jakości. Posiada bardzo subtelny aromat. Jest to bardzo wszechstronny składnik i jest często używany do gotowania i jest preferowany bardziej niż inne formy olejów, ponieważ ma mniejszą zawartość tłuszczu i masła. Ceny różnią się w zależności od jakości.

Oliwa z oliwek służy nie tylko do gotowania, ale także do upiększania. Służy do masażu głowy i ciała oraz pomaga wzmocnić paznokcie.

Wartość odżywcza

Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko zawału serca lub udaru i obniża poziom cholesterolu we krwi. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi oraz zapobiega rakowi żołądka.Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E, która pomaga prowadzić długie, zdrowe życie.Jest bardzo odpowiedni dla osób cierpiących na cukrzycę, a także pomaga zmniejszenie poziomu otyłości.

Rodzaje

1. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: Ten rodzaj oliwy z oliwek jest wolny od kwasowości i jest wyrażony jako kwas oleinowy w ilości nie większej niż 3 gramy na 100 gramów. Są one uzyskiwane z oryginalnych owoców bez żadnej innej obróbki.

2. zwykła oliwa z oliwek – ten rodzaj oliwy z oliwek jest wolny od kwasowości i jest używany do smażenia lub tam, gdzie smak nie jest pożądany.

3.Lampante Oil – nie nadaje się do spożycia i jest powszechnie stosowany w lampach olejowych.

4.Oliwa z oliwek: Ten olej jest mieszanką oleju pierwotnego i rafinowanego z produkcji i nie ma silnego smaku.

Mieszana oliwa z oliwek: polega na łączeniu różnych rodzajów oliwy z oliwek w celu uzyskania pożądanego smaku. Zwiększa okres przydatności do spożycia. Czasami oliwa z oliwek jest mieszana z innymi olejami roślinnymi.

6. Extra Virgin Olive Oil: Jest to najwyższej jakości oliwa z oliwek. Jest bogata w przeciwutleniacze, znana również jako królowa oliwy z oliwek, najczęściej stosowana w sałatkach.

7.Oliwa z oliwek z pomidorów: ten rodzaj oliwy jest bardzo podobny do czystej oliwy z oliwek. Ten olej jest mieszany z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby uzyskać niektóre korzyści z oliwy z oliwek. Jest to bardzo dobre do gotowania na gorąco.

8.Refinowana oliwa z oliwek: Ten rodzaj oliwy nazywany jest tak, ponieważ jest otrzymywany przez rafinację oliwy z oliwek. Uważa się, że jest znacznie gorszy od innych rodzajów oliwy z oliwek i jest używany głównie do celów kulinarnych i nie jest używany do sałatek.

9.Lekka lub lekka oliwa z oliwek: Ten rodzaj oliwy z oliwek jest oliwą o bardzo niskiej jakości. Ma niski aromat i smak i jest najczęściej używany do gotowania i pieczenia.

Zastosowanie

Oliwa z oliwek extra virgin: Sałatki Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
: Smażenie, sałata Wytłoki
: Najlepsze do kuchni indyjskiej, ponieważ ma wysoką temperaturę wędzenia w porównaniu z innymi odmianami oliwy.

Interesujące fakty

Oliwki nie zawierają dużo oliwy, gdy są zielone, ale wtedy smakują najlepiej. Jednak gdy stają się czarne, ich smak jest mniej intensywny i zawiera wtedy więcej oleju.

Główną różnicą między oliwą z oliwek a innymi olejami roślinnymi jest bogaty smak.

Wbrew pozorom z wiekiem nie polepsza się, tzn. Jest pożądany tylko do 18 miesiąca życia, po czym należy go wyrzucić.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Oliwa z oliwek


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie