Czy zmywarki są potrzebne na statkach?

Rejsy to dzisiaj bardzo popularna forma podróżowania i nie tylko. Coraz częściej na statkach spędzamy wakacje, żeglując od portu do portu. Naturalnym jest więc, że na różnego typu jednostkach spożywamy też posiłki, a tym samym produkujemy brudne naczynia. Właśnie dlatego zmywarki gastronomiczne  różnego typu spotkamy również na wodzie – od niewielkich barowych modeli, po taśmowe “kombajny” do zmywania. Od małej zmywarki na jachcie po wielkie maszyny na statkach wycieczkowych To, jaką zmywarkę […]

Wszytko o sezonowaniu mięs

Sezonowanie to inaczej dojrzewanie wołowiny. Proces ten znacznie podnosi jakość mięsa. Cieszy się więc coraz większą popularnością zarówno wśród hodowców i rzeźników, jak i kucharzy czy po prostu fanów dobrych steków. Co ciekawe, tak naprawdę sezonować można każdy rodzaj mięsa. Jedyna różnica w tym przypadku polega na czasie, który na dojrzewanie powinien być przeznaczony. Kurczaka na przykład sezonować można jedynie kilka dni, a więc o wiele krócej niż wołowinę. Najczęściej […]

Czym są dodatki do żywności?

Kategoria dodatków spożywczych jest bardzo istotnym elementem dynamicznie rozwijającej się gospodarki. Dodatki do żywności używane są zarówno przy produkcji słodyczy, jak i wędlin oraz przetworów warzywnych. Zadania dodatków do żywności są różnorakie – nadają jej jak największą trwałość, uatrakcyjniają potrawy poprzez wydobycie walorów smakowych, jak również chronią przed utratą składników odżywczych. Jakie są kategorie dodatków do żywności? Pierwszą z nich są barwniki. […]

Noże kuchenne – rodzaje i ich zastosowanie

Nóż kuchenny, jaki jest, każdy widzi – taką oto, stylizowaną na kultowej definicji encyklopedycznej konia, formułkę, mógłby wygłosić ktoś, kto nie zna bliżej specyfiki sprzętu gastronomicznego, w tym wyposażenia kuchni. Okazuje się jednak, że nawet wśród noży kuchennych bez trudu możemy wymienić szeroką gamę poszczególnych rodzajów i typów, różniących się specyfiką i przede wszystkim zastosowaniem. Zapraszamy zatem do lektury! Waga ciężka, czyli topory […]

Warniki gastronomiczne – poznaj ich zalety

Przydają się w wielu miejscach – na weselach, w barach, restauracjach czy na wycieczkach. Stosowane przez profesjonalistów w kuchni oraz przez amatorów. Obecne w wielu restauracjach i na wielu imprezach masowych. Warniki, bo o nich mowa, to podstawa kompleksowej obsługi. Jakie mają zalety? Dlaczego właśnie warniki? Warniki to urządzenia gastronomiczne, stosowane najczęściej przez profesjonalne kuchnie. Są one przeznaczone do podgrzewania wody czy innych napojów i utrzymywania ich w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu podczas takich imprez […]

Piece do pizzy BARTSCHER

Niemiecka firma BARTSCHER to jeden z najbardziej znanych w Europie sprzętu dla gastronomii. To firma z ogromnym doświadczeniem, o działająca praktycznie nieprzerwanie już od końca dziewiętnastego stulecia. Proponuje ona przede wszystkim ogromny wybór urządzeń elektrycznych i gazowych różnego rodzaju. Ważnym działem produkcji firmy są między innymi piece do pizzy. Modele pieców do pizzy i powiązanych akcesoriów W ofercie niemieckiego producenta znajdują się zarówno piece bardzo małe, średnie, […]

Piec konwekcyjny, a piec konwekcyjno-parowy – który wybrać?

Profesjonalny piec stanowi absolutną podstawę wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Obecnie na polskim rynku dostępne są zarówno piece konwekcyjne, jak i konwekcyjno-parowe. Które ze sprzętów wybrać? Piec konwekcyjny Piece konwekcyjne działają w oparciu o zjawisko konwekcji. System grzewczy znajdujący się we wnętrzu piekarnika nagrzewa powietrze do danej temperatury, a wentylatory wprawiają je w ruch. Prowadzi to do powstania zjawiska cyrkulacji, co w praktyce oznacza, iż temperatura panująca we wnętrzu […]

Prowadzisz bar szybkiej obsługi? Sprawdź o czym powinieneś pamiętać!

Prowadzisz bar szybkiej obsługi? Sprawdź o czym powinieneś pamiętać!   Jak już podpowiada nam nazwa, bary szybkiej obsługi przeznaczone są zwykle dla osób, które mają ograniczony czas na spożycie posiłku. Z tego względu, potrawy czy przekąski powinny być przygotowywane na bieżąco, tak, aby klient otrzymał jedzenie w jak najszybszym czasie. Rozważmy to na przykładzie. Pan Jan od kilku lat prowadzi bar szybkiej obsługi […]

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne Przychodząc do restauracji i przeglądając menu goście często chcą wiedzieć, jak duża jest porcja danej potrawy. W związku z tym wiele restauracji umieszcza w swoich kartach informację o stosunku ceny do ilości, na przykład “12 zł za 100 g dorsza”. Drugie tyle lokali jednak unika tej kwestii i nie dodaje informacji o ilości jedzenia. Instytucje rządowe wprowadziły w związku z tym wiele przepisów regulujących tę […]

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć Czyste naczynia to wizytówka dobrej restauracji, kawiarni czy bistro. Ślady szminki na filiżance lub niedomyty talerz skutecznie potrafią zepsuć posiłek gościom i reputację właścicielowi. Jak uniknąć krytycznych wpadek z brudnymi naczyniami, radzimy w artykule. Jakie powinno być mycie naczyń? Szybkie, skuteczne i oszczędne – odpowie każdy, kto zajmuje się pracą w restauracyjnej kuchni. Żeby to osiągnąć nie trzeba wcale […]