Prowadzisz bar szybkiej obsługi? Sprawdź o czym powinieneś pamiętać!

Prowadzisz bar szybkiej obsługi? Sprawdź o czym powinieneś pamiętać!   Jak już podpowiada nam nazwa, bary szybkiej obsługi przeznaczone są zwykle dla osób, które mają ograniczony czas na spożycie posiłku. Z tego względu, potrawy czy przekąski powinny być przygotowywane na bieżąco, tak, aby klient otrzymał jedzenie w jak najszybszym czasie. Rozważmy to na przykładzie. Pan Jan od kilku lat prowadzi bar szybkiej obsługi […]

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne Przychodząc do restauracji i przeglądając menu goście często chcą wiedzieć, jak duża jest porcja danej potrawy. W związku z tym wiele restauracji umieszcza w swoich kartach informację o stosunku ceny do ilości, na przykład “12 zł za 100 g dorsza”. Drugie tyle lokali jednak unika tej kwestii i nie dodaje informacji o ilości jedzenia. Instytucje rządowe wprowadziły w związku z tym wiele przepisów regulujących tę […]

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć Czyste naczynia to wizytówka dobrej restauracji, kawiarni czy bistro. Ślady szminki na filiżance lub niedomyty talerz skutecznie potrafią zepsuć posiłek gościom i reputację właścicielowi. Jak uniknąć krytycznych wpadek z brudnymi naczyniami, radzimy w artykule. Jakie powinno być mycie naczyń? Szybkie, skuteczne i oszczędne – odpowie każdy, kto zajmuje się pracą w restauracyjnej kuchni. Żeby to osiągnąć nie trzeba wcale […]

Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze?

Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze? Lokalizacja nowo powstałej restauracji może stać się magnesem dla potencjalnych klientów. Z drugiej strony, niefortunny wybór miejsca rozpoczęcia działalności gospodarczej, może już na starcie pogrzebać szanse właściciela na zrównoważony rozwój oraz zaufanie smakoszy dobrej kuchni. To arcyważna decyzja, jaką należy podjąć w pierwszej fazie planowania przedsięwzięcia, z pewnością zaważy na jego przyszłym losie. Wybierz […]

Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego?

Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego? Wybór odpowiedniego szefa kuchni to bardzo duże wyzwanie dla właściciela restauracji. Ta jedna decyzja może zadecydować o całej przyszłości danego miejsca. Dlatego przed przystąpieniem do rozmów rekrutacyjnych warto zorientować się, jakich cech poszukujemy w kandydacie i czego będziemy od niego wymagać. Jakie są obowiązki szefa kuchni? Zadania kucharza często zależą od restauracji, w której pracuje. Jednak można […]

Namiot reklamowy z nadrukiem

Namiot reklamowy z nadrukiem Konkurencja w żadnym biznesie nie śpi. Jeśli zatem prowadzisz swoją firmę, naturalnym jest, że musisz niemal każdego dnia wymyślać jakiś nowy sposób na przyciągnięcie klientów do swoich produktów. Wydaje się, że dotychczasowe środki masowego przekazu nie spełniają już tego zadania aż tak skutecznie, jak miało to miejsce jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu. Nie przejmuj się jednak, jako przestrzeń reklamową możesz wykorzystać właściwie […]

Idealne menu w restauracji – na co zwrócić uwagę tworząc kartę dań?

Idealne menu w restauracji – na co zwrócić uwagę tworząc kartę dań? Co jest najlepszą wizytówką każdej restauracji? Oczywiście dobre menu. Jak takie skonstruować? Co powinno znaleźć się w menu, aby budziło ono pozytywne odczucia od strony gości? Menu w restauracji – najpierw porozmawiaj z szefem kuchni Pierwszym krokiem do napisania dobrego menu restauracyjnego jest konsultacja z szefem kuchni. Nici z Twoich pomysłów na wymyślne dania, […]

Remont w lokalu? Sprzątanie nie musi być trudne – 5 dobrych rad

Remont w lokalu? Sprzątanie nie musi być trudne – 5 dobrych rad Remont – mały czy duży zawsze napawa nas energią i nadzieją na zmiany, oczywiście na lepsze. Jednak wizja mozolnego sprzątania po remoncie studzi zapał każdego, nawet największego optymisty. Jak sprawić, żeby sprzątanie po remoncie było łatwiejsze i szło sprawniej? Przecież każda minuta i godzina zamknięcia lokalu to strata, a w najlepszym wariancie – brak zysku. Sprawdź nasze […]

Manager w restauracji

Manager w restauracji   Lokale gastronomiczne rządzą się swoimi prawami. Aby miejsca takie jak restauracje mogły działać naprawdę sprawnie, niezbędne staje się zatrudnienie managera. Dlaczego i czym się on dokładnie zajmuje? O tym wszystkim niżej. Zadania managera w restauracji Manager odgrywa w restauracji naprawdę dużą rolę i staje się prawą ręką właściciela. Taki pracownik zajmuje się bowiem: – nadzorowaniem kosztów działalności […]

6 sposobów promowania fanpage restauracji na Facebooku

Stworzyłeś stronę fanpage restauracji na Facebooku. Co teraz? Jak zacząć promować swoją nową stronę na Facebooku, aby pozyskać fanów i zachęcić ich do zaangażowania? Oto sześć sposobów promowania fanpage’a: 1. Użyj sieci, którą już posiadasz Jeśli ktoś już dołączył do Twojej listy mailingowej, najprawdopodobniej zechce dołączyć również na Facebooku. Wyślij e-mail do swojej listy kontaktów, ogłaszając swoją nową stronę i zapraszając ludzi do polubienia Twojej restauracji […]