Jak bezpiecznie przewozić żywność? Jakie pojemniki transportowe wybrać?

Jak bezpiecznie przewozić żywność? Jakie pojemniki transportowe wybrać?   Transport żywności to operacja, która wymaga zachowania szczególnej uwagi i ostrożności. W czym więc przewozić produkty spożywcze? Jakich certyfikatów potrzebujemy? Na co zwrócić szczególną uwagę? Jak przewozić żywność w bezpieczny sposób? To, w jaki sposób zabierzemy się do transportu, zależy od rodzaju ładunku, który będziemy przewozić. Generalnie żywność jest towarem wymagającym szczególnej troski i ostrożności. Różne niekorzystne warunki […]

Dlaczego warto zainwestować w kuchnie indukcyjne do lokalu gastronomicznego?

Dlaczego warto zainwestować w kuchnie indukcyjne do lokalu gastronomicznego? Technologia indukcji daje nam ogromne możliwości w kuchni. W ciągu ostatnich kilku lat rozwinęła się do tego stopnia, że pozwala podnieść wydajność pracy, a także obniżyć koszty wydawania kolejnych posiłków – co jest ogromnie ważne dla właścicieli lokali gastronomicznych. Dlaczego warto inwestować w kuchnie indukcyjne? Przyjrzyjmy się im bliżej. Jak działa kuchnia indukcyjna? Dzięki […]

Producenci kotłów warzelnych – top 5 producentów

Producenci kotłów warzelnych – top 5 producentów Kotły warzelne to niezbędne urządzenia w wielu masarniach i innych przedsiębiorstwach związanych z gastronomią. Dzięki nim można gotować mięso, wędliny, wyroby wędliniarskie i topić tłuszcze. Wybór takiej maszyny jest prosty jedynie pozornie, ponieważ trzeba zwrócić uwagę na wiele parametrów podczas kupowania urządzenia. U jakich producentów warto więc zamawiać kotły warzelne? Zasada Fabryka Maszyn (ZFM) Zasada Fabryka […]

Segregacja odpadów w lokalach gastronomicznych

Segregacja odpadów w lokalach gastronomicznych Lokale gastronomiczne i hotele to specyficzne miejsca, w których segregacja, składowanie i utylizacja odpadów stwarza wyjątkowe wyzwanie. Prawo bowiem ściśle kodyfikuje w jaki sposób ma to być wykonane. W tego typu obiektach nie wolno przechowywać żywności po terminie, ani ponownie jej przetwarzać. Dania, które nie zostały zjedzone przez klientów muszą zostać wycofane i zutylizowane, nie można ich z powrotem włączyć do obiegu. Utylizacja odpadów pokonsumenckich musi być […]

Jaki ekspres do kawiarni i restauracji? Jaki powinien być dobry ekspres dla gastronomii?

Jaki ekspres do kawiarni i restauracji? Jaki powinien być dobry ekspres dla gastronomii? Ekspres do kawy to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kawiarni i restauracji. Jest ono stale użytkowane, dlatego wybierając je nie możemy kierować się niską ceną, a jakością wykonania i wytrzymałością. Na co zatem warto zwrócić uwagę szukając profesjonalnego ekspresu do kawy do swojej kawiarni lub restauracji? Rodzaje ekspresów do kawy Podstawowy podział ekspresów do kawy obejmuje […]

Nadzienia do pączków, które powinny królować w cukierni i piekarni w tłusty czwartek!

Nadzienia do pączków, które powinny królować w cukierni i piekarni w tłusty czwartek! Tłusty czwartek to najlepsza okazja, aby trochę pofolgować swojemu zamiłowaniu do słodkich wypieków. W ten jeden dzień możesz jeść pączki bez żadnych ograniczeń, ciesząc się ich puszystą, delikatną konsystencją oraz kremowym, słodkim nadzieniem. Jeśli prowadzisz piekarnię lub cukiernię, powinieneś dobrze się przygotować na szturm klientów spragnionych pachnących pączków. A jakie rodzaje nadzienia najlepiej […]

3 pomysły na bistro

3 pomysły na bistro Bistra, czyli niewielkie lokale, które łączą w sobie cechy restauracji, kawiarni i baru są coraz popularniejsze wśród Polaków. Nie dziwi więc, że jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się w większych miastach i w okolicach biurowców oraz zakładów pracy. Myślisz o założeniu podobnego biznesu? Poznaj 3 najoryginalniejsze pomysły na bistro! Kuchnia kresowa Bistro w stylu kresowym przyciągnie nie tylko starszą klientelę, ale także młodych ludzi, którzy powoli zaczynają […]

Dlaczego warto zainwestować w dobrą zmywarkę gastronomiczną?

Dlaczego warto zainwestować w dobrą zmywarkę gastronomiczną? Utrzymanie właściwej higieny w lokalu gastronomicznym jest nie tylko obowiązkiem wynikającym z norm sanitarnych, ale także standardem wymaganym przez klientów. Jednym z ważniejszych elementów tej higieny jest idealna czystość naczyń, na których serwowane są posiłki. Powinna mieć ona wymiar nie tylko estetyczny, ale również uwzględniać eliminację wszelkich drobnoustrojów zagrażających zdrowiu konsumentów. Utrzymanie tak rozumianej czystości naczyń jest dzisiaj możliwe dzięki zmywarkom gastronomicznym, bez których coraz […]

Czy kawiarnie Starbucks są franczyzą?

Czy kawiarnie Starbucks są franczyzą? Spacerując po największych miastach świata w poszukiwaniu kawy, miliony ludzi instynktownie myśli o sieci kawiarni Starbucks. Dzięki ponad 40-letniej historii amerykańska firma stała się ikoną miejską. Ale czy kawiarnie Starbucks należą do tradycyjnego modelu biznesu franczyzowego? Trochę historii Starbucks Narodziny najsłynniejszej sieci kawiarni na naszej planecie miały miejsce na początku lat siedemdziesiątych. To było w 1971 r., Kiedy Jerry Baldwin, Gordon […]

Charakterystyka mebli cateringowych

Charakterystyka mebli cateringowych Meble cateringowe i eventowe to specyficzna grupa. Na jej kształt wpływają potrzeby użytkowników i zastosowania – zupełnie inne niż w przypadku mebli domowych czy biurowych. Jakie są cechy charakterystyczne mebli cateringowych, które odróżniają je od pokrewnych artykułów? Z czego wynikają rozwiązania zastosowane przy projektowaniu i konstruowaniu mebli eventowych i cateringowych? Meble do zadań specjalnych Zważywszy na to, jak często meble cateringowe są transportowane, rozstawiane, […]