Noże kuchenne – rodzaje i ich zastosowanie

Noże kuchenne – rodzaje i ich zastosowanie Nóż kuchenny, jaki jest, każdy widzi – taką oto, stylizowaną na kultowej definicji encyklopedycznej konia, formułkę, mógłby wygłosić ktoś, kto nie zna bliżej specyfiki sprzętu gastronomicznego, w tym wyposażenia kuchni. Okazuje się jednak, że nawet wśród noży kuchennych bez trudu możemy wymienić szeroką gamę poszczególnych rodzajów i typów, różniących się specyfiką i przede wszystkim zastosowaniem. Zapraszamy […]

Warniki gastronomiczne – poznaj ich zalety

Warniki gastronomiczne – poznaj ich zalety Przydają się w wielu miejscach – na weselach, w barach, restauracjach czy na wycieczkach. Stosowane przez profesjonalistów w kuchni oraz przez amatorów. Obecne w wielu restauracjach i na wielu imprezach masowych. Warniki, bo o nich mowa, to podstawa kompleksowej obsługi. Jakie mają zalety? Dlaczego właśnie warniki? Warniki to urządzenia gastronomiczne, stosowane najczęściej przez profesjonalne kuchnie. Są one przeznaczone do podgrzewania wody czy innych napojów i utrzymywania ich w odpowiedniej […]

Piece do pizzy BARTSCHER

Piece do pizzy BARTSCHER Niemiecka firma BARTSCHER to jeden z najbardziej znanych w Europie sprzętu dla gastronomii. To firma z ogromnym doświadczeniem, o działająca praktycznie nieprzerwanie już od końca dziewiętnastego stulecia. Proponuje ona przede wszystkim ogromny wybór urządzeń elektrycznych i gazowych różnego rodzaju. Ważnym działem produkcji firmy są między innymi piece do pizzy. Modele pieców do pizzy i powiązanych akcesoriów W ofercie niemieckiego producenta znajdują się zarówno piece […]

Piec konwekcyjny, a piec konwekcyjno-parowy – który wybrać?

Piec konwekcyjny, a piec konwekcyjno-parowy – który wybrać? Profesjonalny piec stanowi absolutną podstawę wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Obecnie na polskim rynku dostępne są zarówno piece konwekcyjne, jak i konwekcyjno-parowe. Które ze sprzętów wybrać? Piec konwekcyjny Piece konwekcyjne działają w oparciu o zjawisko konwekcji. System grzewczy znajdujący się we wnętrzu piekarnika nagrzewa powietrze do danej temperatury, a wentylatory wprawiają je w ruch. Prowadzi to do powstania zjawiska cyrkulacji, co […]

Prowadzisz bar szybkiej obsługi? Sprawdź o czym powinieneś pamiętać!

Prowadzisz bar szybkiej obsługi? Sprawdź o czym powinieneś pamiętać!   Jak już podpowiada nam nazwa, bary szybkiej obsługi przeznaczone są zwykle dla osób, które mają ograniczony czas na spożycie posiłku. Z tego względu, potrawy czy przekąski powinny być przygotowywane na bieżąco, tak, aby klient otrzymał jedzenie w jak najszybszym czasie. Rozważmy to na przykładzie. Pan Jan od kilku lat prowadzi bar szybkiej obsługi […]

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne Przychodząc do restauracji i przeglądając menu goście często chcą wiedzieć, jak duża jest porcja danej potrawy. W związku z tym wiele restauracji umieszcza w swoich kartach informację o stosunku ceny do ilości, na przykład “12 zł za 100 g dorsza”. Drugie tyle lokali jednak unika tej kwestii i nie dodaje informacji o ilości jedzenia. Instytucje rządowe wprowadziły w związku z tym wiele przepisów regulujących tę […]

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć

Mycie naczyń w gastronomii – to musisz wiedzieć Czyste naczynia to wizytówka dobrej restauracji, kawiarni czy bistro. Ślady szminki na filiżance lub niedomyty talerz skutecznie potrafią zepsuć posiłek gościom i reputację właścicielowi. Jak uniknąć krytycznych wpadek z brudnymi naczyniami, radzimy w artykule. Jakie powinno być mycie naczyń? Szybkie, skuteczne i oszczędne – odpowie każdy, kto zajmuje się pracą w restauracyjnej kuchni. Żeby to osiągnąć nie trzeba wcale […]

Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze?

Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze? Lokalizacja nowo powstałej restauracji może stać się magnesem dla potencjalnych klientów. Z drugiej strony, niefortunny wybór miejsca rozpoczęcia działalności gospodarczej, może już na starcie pogrzebać szanse właściciela na zrównoważony rozwój oraz zaufanie smakoszy dobrej kuchni. To arcyważna decyzja, jaką należy podjąć w pierwszej fazie planowania przedsięwzięcia, z pewnością zaważy na jego przyszłym losie. Wybierz […]

Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego?

Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego? Wybór odpowiedniego szefa kuchni to bardzo duże wyzwanie dla właściciela restauracji. Ta jedna decyzja może zadecydować o całej przyszłości danego miejsca. Dlatego przed przystąpieniem do rozmów rekrutacyjnych warto zorientować się, jakich cech poszukujemy w kandydacie i czego będziemy od niego wymagać. Jakie są obowiązki szefa kuchni? Zadania kucharza często zależą od restauracji, w której pracuje. Jednak można […]

Namiot reklamowy z nadrukiem

Namiot reklamowy z nadrukiem Konkurencja w żadnym biznesie nie śpi. Jeśli zatem prowadzisz swoją firmę, naturalnym jest, że musisz niemal każdego dnia wymyślać jakiś nowy sposób na przyciągnięcie klientów do swoich produktów. Wydaje się, że dotychczasowe środki masowego przekazu nie spełniają już tego zadania aż tak skutecznie, jak miało to miejsce jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu. Nie przejmuj się jednak, jako przestrzeń reklamową możesz wykorzystać właściwie […]