Ciasto czekoladowe
Prosty przepis na obłędnie smaczne ciasto czekoladowe dla wszystkich smakoszy, którzy lubią połączenie gorzkiej czekolady i kakao! Zobacz jak przygotować idealne ciasto czekoladowe! Z tą recepturą Twój wypiek będzie odpowiednio słodki, wilgotny i puszysty, co z pewnością zadowoli niejedno podniebienie.
Na brytfance po cieście nie zostanie nawet okruszek.
Do ciasta będzie potrzebna tortownica o średnicy około 21 cm. Jeśli Twoja tortownica jest dużo większa to zrób podwójną porcje ciasta i polewy czekoladowej.
Zobacz również przepis na przepyszną szarlotkę.
Ciasto czekoladowe
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutesCzas gotowania
40
minutesCałkowity czas
50
minutesSkładniki na Ciasto czekoladowe
Sposób przygotowania Ciasto czekoladowe
- Na samym początku w rondelku na małym ogniu, połączyć ze sobą masło i czekoladę gorzką.
- Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Zdjąć z ognia i dodać mleko. Całość wymieszać.
- Masę czekoladową pozostawić do wystygnięcia.
- W tym czasie w głębokiej misce ubić jajka na puszystą masę, jednocześnie stopniowo dodawać cukier.
- Następnie dodać produkty sypkie: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać wcześniej przygotowaną i wystudzoną czekoladową masę.
- Całość delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
- Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wlać ciasto czekoladowe.
- Ciasto piec około 40 minut.
- Upieczone ciasto czekoladowe pozostawić do ostygnięcia.
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTO CZEKOLADOWE / Polewa czekoladowa
- W garnuszku na małym ogniu zagotować śmietankę.
- Pokruszyć czekoladę na mniejsze kawałki i dodać do śmietanki.
- Całość dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać masło.
- Wymieszać polewę czekoladową do jednolitej konsystencji.
- Gdy ciasto ostygnie, udekorować je polewą czekoladową. Górę ciasta czekoladowego można ozdobić kawałkami świeżych truskawek (truskawki najlepiej położyć na niezastygłą jeszcze polewę).