Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Prosty przepis na obłędnie smaczne ciasto czekoladowe dla wszystkich smakoszy, którzy lubią połączenie gorzkiej czekolady i kakao! Zobacz jak przygotować idealne ciasto czekoladowe! Z tą recepturą Twój wypiek będzie odpowiednio słodki, wilgotny i puszysty, co z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Na brytfance po cieście nie zostanie nawet okruszek 😉

Do ciasta będzie potrzebna tortownica o średnicy około 21 cm. Jeśli Twoja tortownica jest dużo większa to zrób podwójną porcje ciasta i polewy czekoladowej.

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 5 dużych jajek
  • 250 ml mleka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
  • 250 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa

  • 120 ml śmietanki UHT 30% lub 36%
  • 250 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

 

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe

  • Na samym początku w rondelku na małym ogniu, połączyć ze sobą masło i czekoladę gorzką.
  • Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
  • Zdjąć z ognia i dodać mleko. Całość wymieszać.
  • Masę czekoladową pozostawić do wystygnięcia.
  • W tym czasie w głębokiej misce ubić jajka na puszystą masę, jednocześnie stopniowo dodawać cukier.
  • Następnie dodać produkty sypkie: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Do ciasta dodać wcześniej przygotowaną  i wystudzoną czekoladową masę.
  • Całość delikatnie wymieszać.
  • Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
  • Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wlać ciasto czekoladowe.
  • Ciasto piec około 40 minut.
  • Upieczone ciasto czekoladowe pozostawić do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa

  • W garnuszku na małym ogniu zagotować śmietankę.
  • Pokruszyć czekoladę na mniejsze kawałki i dodać do śmietanki.
  • Całość dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać masło.
  • Wymieszać polewę czekoladową do jednolitej konsystencji.
  • Gdy ciasto ostygnie, udekorować je polewą czekoladową. Górę ciasta czekoladowego można ozdobić kawałkami świeżych truskawek (truskawki najlepiej położyć na niezastygłą jeszcze polewę).
Smacznego 😉

Zobacz również przepis na przepyszną szarlotkę.

Podobne Wpisy