Zimowa dieta – zadbaj o swój organizm zimą

Zimowa dieta – zadbaj o swój organizm zimą

Zima jest okresem szczególnie wymagającym i trudnym dla organizmu. Brak słońca, paskudny mróz i ciągłe skoki ciśnienia negatywnie wpływają zarówno na poziom energii, jak i ogólny nastrój. Spadek odporności zwiększa ryzyko ataku wirusów i bakterii, a także utrudnia walkę z nieprzyjemną aurą. Aby przetrwać zimę w dobrej formie i poprawić własne samopoczucie, warto prawidłowo zbilansować codzienną dietę.

Zimowa dieta – co jeść zimą?

W okresie zimowym zapotrzebowanie energetyczne organizmu znacząco wzrasta. Najbardziej energochłonnym procesem jest wytwarzanie ciepła, niezbędnego do utrzymania stałej temperatury ciała w niesprzyjających warunkach. W tym celu konieczna jest odpowiednia podaż warzyw i owoców, zawierających niezbędne ilości witamin i minerałów. Zimą szczególnie ważne jest uzupełnienie niedoborów witamin A i C. Ze względu na brak słońca, organizmowi może brakować także witaminy D, która naturalnie syntetyzuje się pod wpływem promieniowania. Aby uniknąć osłabienia, należy pamiętać o witaminach z grupy B. Jadłospis powinien więc opierać się na produktach bogatych w węglowodany złożone oraz białko – pierwsze z nich są podstawowym źródłem energii, a drugie stanowią budulec struktur organizmu, chroniąc i odpowiadając za proces regeneracji komórek. Zimą pożądane są ponadto nienasycone tłuszcze roślinne, pochodzące z orzechów i nasion. Należy natomiast zrezygnować z nadmiernego spożywania zwierzęcych tłuszczów nasyconych, fast-foodów oraz słodyczy. Posiłki warto wzbogacać kiszonkami, kiełkami i naparami ziołowymi.

Zimowa dieta na cały dzień

Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być ciepły, sycący i pożywny. Jedząc solidne zimowe śniadanie, uniknąć można zmarznięcia po wyjściu z domu. Dobrym rozwiązaniem jest musli – mieszanka pełnoziarnistych płatków, owoców, miodu oraz nasion zalanych chudym mlekiem to doskonały posiłek na początek zimowego dnia. Alternatywą może być omlet na parze z dodatkiem ciemnego pieczywa i sałatki warzywnej. Drugie śniadanie powinno być nieco lżejsze – sprawdzi się kanapka z chudą wędliną i serem, jogurt z ziarnami lub jajko na twardo z sałatką. Głównym posiłkiem w ciągu dnia jest obiad. Powinien zawierać składnik wysokobiałkowy, np. mięso, ryby lub strączki. Do tego duża porcja warzyw, pieczonych, surowych oraz kiszonych. Całość popić można zupą, najlepiej bez mąki i śmietany. W zależności od potrzeb, podwieczorek i kolację można połączyć. Późne posiłki powinny być lekkostrawne i nieobciążające przewodu pokarmowego. Dobrym rozwiązaniem są owoce, twarogi i kasze w różnych zestawieniach.

Pokonaj zimową chandrę

Zimowa dieta może znacząco poprawić samopoczucie i uodpornić organizm. Warto jednak pamiętać także o odpowiedniej ilości ruchu. Nawet średnia intensywność ćwiczeń wzmacnia kości i przyczynia się do spalania zbędnych kalorii. Aktywność fizyczna wpływa też na wzrost poziomu serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Nie warto więc stronić od sportu – nawet, jeżeli pogoda nie zachęca do wyjścia z domu.

Zobacz również 4 kroki do zwiększenia odporności zimą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *