Sezon jesienny w pełni. Na takie chłodne dni w sam raz sprawdzi się przepis na klasyczną i pożywną zupę krem z dyni. Spróbuj jej niepowtarzalnego smaku z dodatkiem gałki muszkatołowej i curry. Pyszna, aksamitnie gładka i bardzo aromatyczna. A dzięki dodatkom, które wybierzesz na pewno twoja rodzina nie przejdzie obojętnie obok tak smakowitego talerza. Propozycji podania tej kremowej rozpusty jest bardzo wiele. Wybierz dodatki według własnych upodobań. Wypróbuj sprawdzony i łatwy w przyrządzeniu przepis już teraz!
Zobacz również jak przygotować aksamitną Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z dyni
Course: Dania Główne, ZupyCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje10
minutes30
minutes40
minutesSkładniki na Zupa krem z dyni
dynia – 500 gram (np. hakkaido)
ziemniaki – 3 średnie sztuki
bulion warzywny – 1,25 litra
marchew – 3 średnie sztuki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
olej słonecznikowy – 3-4 łyżki
curry – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – szczypta lub według uznania
śmietana – optymalnie do dekoracji (jak ktoś nie lubi należy pominąć ten składnik)
Sposób przygotowania Zupa krem z dyni
- W rondelku na oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek.
- Dodać obraną i pokrojoną dynię.
- Przyprawić odrobiną curry i solą.
- Składniki smażyć około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
- Do garna z grubym dnem wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę: marchew, ziemniaki oraz składniki z rondelka. Bulion musi przykrywać wszystkie składniki.
- Gotować pod przykryciem około 20 min (do miękkości warzyw).
- Pod koniec zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
- Po ugotowaniu “zblendować” zawartość garnka. Zupa ma mieć konsystencję kremu.
Wskazówki do ZUPA KREM Z DYNI
- Zupa krem z dyni – propozycje podania: groszek ptysiowy, grzanki, łuskane pestki dyni, szczypiorek, łyżka śmietany 18%