Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Sezon jesienny w pełni. Na takie chłodne dni w sam raz sprawdzi się przepis na klasyczną i pożywną zupę krem z dyni. Spróbuj jej niepowtarzalnego smaku z dodatkiem gałki muszkatołowej i curry. Pyszna, aksamitnie gładka i bardzo aromatyczna. A dzięki dodatkom, które wybierzesz na pewno twoja rodzina nie przejdzie obojętnie obok tak smakowitego talerza. Propozycji podania tej kremowej rozpusty jest bardzo wiele. Wybierz dodatki z naszych propozycji podania. Sprawdź sprawdzony i łatwy w przyrządzeniu przepis już teraz!

Składniki:

  • dynia – 500 gram (np. hakkaido)
  • ziemniaki – 3 średnie sztuki
  • bulion warzywny – 1,25 litra
  • marchew – 3 średnie sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej słonecznikowy – 3-4 łyżki
  • curry – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – szczypta lub według uznania
  • sól, pieprz
  • śmietana – optymalnie do dekoracji (jak ktoś nie lubi należy pominąć ten składnik)

zupa-krem-z-dyni

Przygotowanie:

  • W rondelku na oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek.
  • Dodać obraną i pokrojoną dynię.
  • Przyprawić odrobiną curry i solą.
  • Składniki smażyć około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
  • Do garna z grubym dnem wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę: marchew, ziemniaki oraz składniki z rondelka. Bulion musi przykrywać wszystkie składniki.
  • Gotować pod przykryciem około 20 min (do miękkości warzyw).
  • Pod koniec zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  •  Po ugotowaniu “zblędować” zawartość garnka. Zupa ma mieć konsystencję kremu.

Zupa krem z dyni -propozycje podania:

groszek ptysiowy, grzanki, łuskane pestki dyni, szczypiorek, łyżka śmietany 18%

Podobne Wpisy