Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Sezon jesienny w pełni. Na takie chłodne dni w sam raz sprawdzi się przepis na klasyczną i pożywną zupę krem z dyni. Spróbuj jej niepowtarzalnego smaku z dodatkiem gałki muszkatołowej i curry. Pyszna, aksamitnie gładka i bardzo aromatyczna. A dzięki dodatkom, które wybierzesz na pewno twoja rodzina nie przejdzie obojętnie obok tak smakowitego talerza. Propozycji podania tej kremowej rozpusty jest bardzo wiele. Wybierz dodatki według własnych upodobań. Wypróbuj sprawdzony i łatwy w przyrządzeniu przepis już teraz!

zupa-krem-z-dyni

Zobacz również jak przygotować aksamitną Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z dyni

Course: Dania Główne, ZupyCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

30

minutes
Całkowity czas

40

minutes

Składniki na Zupa krem z dyni

Sposób przygotowania Zupa krem z dyni

  • W rondelku na oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek.
  • Dodać obraną i pokrojoną dynię.
  • Przyprawić odrobiną curry i solą.
  • Składniki smażyć około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
  • Do garna z grubym dnem wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę: marchew, ziemniaki oraz składniki z rondelka. Bulion musi przykrywać wszystkie składniki.
  • Gotować pod przykryciem około 20 min (do miękkości warzyw).
  • Pod koniec zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  •  Po ugotowaniu “zblendować” zawartość garnka. Zupa ma mieć konsystencję kremu.

Wskazówki do ZUPA KREM Z DYNI

  • Zupa krem z dyni – propozycje podania: groszek ptysiowy, grzanki, łuskane pestki dyni, szczypiorek, łyżka śmietany 18%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *