Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to popularne danie wśród potraw rybnych na polskich stołach. Idealna na ciepło jako danie obiadowe oraz na zimo jako przekąska lub kolacja. Świetnie się również prezentuje podczas Wieczerzy Wigilijnej. Czym się charakteryzuje ryba po grecku? To połączenie soczystej ryby (usmażonej lub ugotowanej na parze) z aromatycznym sosem z duszonych warzyw. Najczęściej polecaną rybą do tego dania jet miruna. Może być też dorsz lub morszczuk. Mimo tego, że ryba po grecku jest daniem pracochłonnym, warto poświecić trochę więcej czasu i cierpliwości na przygotowanie tej samczej potrawy. Gwarancja dobrego smaku i zapachu gwarantowana.
Poniżej łatwy przepis na tradycyjną rybę po grecku.

Ryba po grecku przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (miruna, dorsz lub morszczuk)
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 1 szklanka oliwy lub oleju
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawa do ryb
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  • Rozmrożoną rybę dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze części i posypać przyprawami do smaku (sól, pieprz, przyprawa do ryb).
  • Przyprawione ryby obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obydwu stron.
  • Obraną cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie.
  • Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć na patelnie z cebulą i zalać wrzącą wodą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dusić pod przykryciem około 20 minut (aż warzywa będą miękkie). W razie potrzeby dolać trochę wody.
  • Pod koniec odlać trochę wywaru i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
  • Następnie wlać wymieszany koncentrat z wywarem z powrotem do sosu warzywnego. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego na przemian układać rybę i warzywa. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).
  • Na koniec do dekoracji użyć świeżej natki pietruszki.
  • Rybę po grecku zaleca się przygotować dzień wcześniej, aby nabrała pełnego smaku.

Gotowe 😉

Podobne Wpisy