Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Karp danie rybne, które najczęściej spożywamy w okresie Świat Bożego Narodzenia podczas Wieczerzy Wigilijnej. Niektórzy nie lubią karpia, za dużą ilość ości, która się w nim znajduje. Znowu inni nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Tą przepyszną królewską rybę można serwować na wiele sposobów. Karpia można smażyć, piec w piekarniku czy grillować na ruszcie. Poniżej przepis na przepysznego karpia, pieczonego w piekarniku, który kusi swą kruchościom i aromatem mieszanki przypraw z dodatkiem warzyw i posypki migdałowej na bazie białego wytrawnego wina.

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Course: Dania Główne, Ryby i owoce morzaCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas gotowania

1

hour 
Całkowity czas

1

hour 

20

minutes

Składniki na Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Sposób przygotowania Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

  • Rybę można na kilka godzin przed przygotowaniem namoczyć w mleku, aby pozbyć się intensywnego rybiego zapachu.
  • Karpia wypatroszyć (zostawić głowę, chyba że ktoś nie lubi, to można odciąć) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Z karpia usunąć łuski (od ogona do głowy) i oczy.
  • Wierzchnią stronę karpia delikatnie ponacinać w kilku miejscach.
  • Natrzeć karpia nieprzeciętym przez praskę czosnkiem. Następnie skropić go sokiem z cytryny, przyprawić sola morska, pieprzem cytrynowym i przyprawa do ryb (w środku i na zewnątrz).
  • Środek ryby wypełnić startymi na tarce o dużych oczkach i doprawionymi solą oraz pieprzem warzywami (cebulą, marchewką, pietruszką). Spiąć karpia wykałaczkami.
  • Odstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, aby wszystko się przegryzło).
  • Następnie posmarować naczynie żaroodporne masłem, włożyć karpia i polać go białym wytrawnym winem.
  • Karpia należy upiec w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem około 50-60 minut.
  • Co jakiś czas karpia należy polać sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.
  • Pod koniec pieczenia (10 minut przed końcem), można zmienić funkcje piekarnika z termo obiegu na funkcję grilla.
  • 5 minut przed końcem pieczenia rybę posypać płatkami migdałowymi.
  • Gotowe.

Wskazówki do AROMATYCZNY KARP PIECZONY Z POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ

  • Po upieczeniu, karpia można udekorować gałązkami świeżej pietruszki i plasterkami cytryny, włożonymi w grzbiet naciętej ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *