Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową

Karp kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, gdzie pośród dań wigilijnych jedną z najbardziej znanych potraw rybnych jest właśnie karp. Niektórzy nie lubią karpia, za dużą ilość ości, która się w nim znajduje. Znowu inni nie wyobrażają sobie bez niego wieczerzy wigilijnej. Tą przepyszną królewską rybę można serwować na wiele sposobów. Karpia można smażyć, piec w piekarniku czy grillować na ruszcie. Poniżej przepis na przepysznego karpia, pieczonego w piekarniku, który kusi swą kruchościom i aromatem mieszanki przypraw z dodatkiem warzyw i posypki migdałowej na bazie białego wytrawnego wina.

Składniki na karp pieczony z posypką migdałową

  • 1,5 kg karpia
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki do dekoracji
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka plastrów cytryny do dekoracji

Wykonanie:

  • Rybę można na kilka godzin przed przygotowaniem namoczyć w mleku, aby pozbyć się intensywnego rybiego zapachu.
  • Karpia wypatroszyć (zostawić głowę, chyba że ktoś nie lubi, to można odciąć) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Z karpia usunąć łuski (od ogona do głowy) i oczy.
  • Wierzchnią stronę karpia delikatnie ponacinać w kilku miejscach.
  • Natrzeć karpia nieprzeciętym przez praskę czosnkiem. Następnie skropić go sokiem z cytryny, przyprawić sola morska, pieprzem cytrynowym i przyprawa do ryb (w środku i na zewnątrz).
  • Środek ryby wypełnić startymi na tartce o dużych oczkach i doprawionymi solą oraz pieprzem warzywami (cebulą, marchewką, pietruszką). Spiąć karpia wykałaczkami.
  • Odstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, aby wszystko się przegryzło).
  • Następnie posmarować naczynie żaroodporne masłem, włożyć karpia i polać go białym wytrawnym winem.
  • Karpia należy upiec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 50-60 minut.
  • Co jakiś czas karpia należy polać sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.
  • Pod koniec pieczenia (10 minut przed końcem), można zmienić funkcje piekarnika z termoobiegu na funkcję grilla.
  • 5 minut przed końcem pieczenia rybę posypać płatkami migdałowymi.
  • Po upieczeniu karpia można udekorować gałązkami świeżej pietruszki i plasterkami cytryny, włożonymi w grzbiet naciętej ryby.

Smacznego 🙂

Podobne Wpisy