Karp danie rybne, które najczęściej spożywamy w okresie Świat Bożego Narodzenia podczas Wieczerzy Wigilijnej. Niektórzy nie lubią karpia, za dużą ilość ości, która się w nim znajduje. Znowu inni nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Tą przepyszną królewską rybę można serwować na wiele sposobów. Karpia można smażyć, piec w piekarniku czy grillować na ruszcie. Poniżej przepis na przepysznego karpia, pieczonego w piekarniku, który kusi swą kruchościom i aromatem mieszanki przypraw z dodatkiem warzyw i posypki migdałowej na bazie białego wytrawnego wina.
Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową
Course: Dania Główne, Ryby i owoce morzaCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje20
minutes1
hour1
hour20
minutesSkładniki na Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową
1,5 kg karpia
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 natka pietruszki do dekoracji
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
przyprawy: sól morska, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb
sok z cytryny (opcjonalnie)
kilka plastrów cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania Aromatyczny karp pieczony z posypką migdałową
- Rybę można na kilka godzin przed przygotowaniem namoczyć w mleku, aby pozbyć się intensywnego rybiego zapachu.
- Karpia wypatroszyć (zostawić głowę, chyba że ktoś nie lubi, to można odciąć) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Z karpia usunąć łuski (od ogona do głowy) i oczy.
- Wierzchnią stronę karpia delikatnie ponacinać w kilku miejscach.
- Natrzeć karpia nieprzeciętym przez praskę czosnkiem. Następnie skropić go sokiem z cytryny, przyprawić sola morska, pieprzem cytrynowym i przyprawa do ryb (w środku i na zewnątrz).
- Środek ryby wypełnić startymi na tarce o dużych oczkach i doprawionymi solą oraz pieprzem warzywami (cebulą, marchewką, pietruszką). Spiąć karpia wykałaczkami.
- Odstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, aby wszystko się przegryzło).
- Następnie posmarować naczynie żaroodporne masłem, włożyć karpia i polać go białym wytrawnym winem.
- Karpia należy upiec w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem około 50-60 minut.
- Co jakiś czas karpia należy polać sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.
- Pod koniec pieczenia (10 minut przed końcem), można zmienić funkcje piekarnika z termo obiegu na funkcję grilla.
- 5 minut przed końcem pieczenia rybę posypać płatkami migdałowymi.
- Gotowe.
Wskazówki do AROMATYCZNY KARP PIECZONY Z POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ
- Po upieczeniu, karpia można udekorować gałązkami świeżej pietruszki i plasterkami cytryny, włożonymi w grzbiet naciętej ryby.