Ocet balsamiczny


Wykonany z soku lub moszczu winogronowego ocet balsamiczny był używany od średniowiecza. Ciemnobrązowy ocet syropowy był pierwotnie produkowany w regionach Modena i Reggio we Włoszech. Ma lekko słodko-kwaśny smak, który nadaje potrawom szczególny smak podczas gotowania. Moszcz dojrzewa w różnych drewnianych beczkach, dzięki czemu ocet uzyskuje smak różnych gatunków drewna.

Octu balsamicznego nie należy mylić z octem winnym, ponieważ użyte tutaj winogrona są niesfermentowane. Niesfermentowany sok winogronowy nazywany jest koniecznością.

Rodzaje

Istnieją trzy rodzaje octu balsamicznego:

Tradycyjny ocet balsamiczny wytwarzany jest z tłoczonych winogron Trebbiano. Gęsty syrop dojrzewa minimum 12 lat. Syrop rozlewany jest do siedmiu beczek. Ta odmiana octu jest błyszcząca i ma ciemnobrązowy kolor, ze zrównoważonym smakiem słodyczy i kwaskowatości gotowanych winogron.

Ocet balsamiczny klasy handlowej jest produkowany na skalę przemysłową, gdzie okres leżakowania jest krótszy niż 12 lat.

Ocet balsamiczny Condimento to hybryda dwóch powyższych odmian. Odmiana produkowana z octu winnego z dodatkiem środków aromatyzujących i barwiących. Pozostawia się je na okres od dwóch miesięcy do trzech lat.

Zastosowanie

Ocet balsamiczny jest stosowany jako środek aromatyzujący do mięs, deserów, fig, panna cotta i wielu innych.

Wartość odżywcza

1. Wcześni Włosi używali octu balsamicznego jako lekarstwa od bólu głowy do poważnych chorób.
2. Ocet balsamiczny pomaga ustabilizować poziom cholesterolu we krwi.

Czy wiedziałeś?

Wcześniej ocet balsamiczny był stosowany jako środek wspomagający trawienie, przeznaczony do popijania po posiłkach.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Ocet balsamiczny


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie