Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese to słynna sałatka pochodząca z okolic Kampania w południowych Włoszech, która swoimi kolorami ma przypominać flagę Włoch. Klasyczna sałatka Caprese składa się z 5 podstawowych składników: dojrzałe i aromatyczne pomidory, ser mozzarella, świeża i pachnąca bazylia, oliwa z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Tą podstawową wersję oczywiście można rozszerzyć o np. zielone i czarne oliwki, a oliwę z oliwek zastąpić dresinngiem. Sałatkę Caprese można również skropić delikatnie octem balsamicznym lub zielonym pesto.

Sałatka Caprese

Kategoria: Sałatki i SurówkiKuchnia: WłochyTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

10

minut
Kalorie

300

kcal

Ten fenomenalny włoski przysmak nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale także wspaniale smakuje. Polecana szczególnie latem, kiedy pomidory są najbardziej soczyste i mają swój niepowtarzalny letni smak.

Składniki Sałatki Caprese

Sposób przygotowania sałatki Caprese

  • Pomidory oraz mozzarellę (wyjętą z zalewy) pokrój w plastry.
  • Ułóż naprzemiennie na talerzu.
  • Następnie polej pomidory i ser mozzarella zielonym pesto i skrop delikatnie octem balsamicznym.
  • Dopraw czarnym pieprzem.
  • Udekoruj listkami bazylii.

WSKAZÓWKI do sałatki Caprese

  • Używaj pomidorów o temperaturze pokojowej. Cieplejsze pomidory są o wiele bardziej aromatyczne niż te prosto z lodówki. Wyjmij je co najmniej godzinę przed planowanym przygotowaniem tego przepisu. 
  • Użyj małych listków bazylii. Mają intensywniejszy smak niż te większe.
  • Pokrój pomidory i mozzarellę na równe kawałki. To pomaga również w lepszej prezentacji
klasyczna Sałatka Caprese