Sałatka Caprese to słynna sałatka pochodząca z okolic Kampania w południowych Włoszech, która swoimi kolorami ma przypominać flagę Włoch. Klasyczna sałatka Caprese składa się z 5 podstawowych składników: dojrzałe i aromatyczne pomidory, ser mozzarella, świeża i pachnąca bazylia, oliwa z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Tą podstawową wersję oczywiście można rozszerzyć o np. zielone i czarne oliwki, a oliwę z oliwek zastąpić dresinngiem. Sałatkę Caprese można również skropić delikatnie octem balsamicznym lub zielonym pesto.
4
porcje30
minutes10
minutes300
kcalTen fenomenalny włoski przysmak nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale także wspaniale smakuje. Polecana szczególnie latem, kiedy pomidory są najbardziej soczyste i mają swój niepowtarzalny letni smak.
Składniki Sałatki Caprese
4 dojrzałe pomidory
zielone pesto (można kupić gotowe w słoiczku lub zrobić z podanego przepisu niżej)
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
świeże listki bazylii
Sposób przygotowania sałatki Caprese
- Pomidory oraz mozzarellę (wyjętą z zalewy) pokrój w plastry.
- Ułóż naprzemiennie na talerzu.
- Następnie polej pomidory i ser mozzarella zielonym pesto i skrop delikatnie octem balsamicznym.
- Dopraw czarnym pieprzem.
- Udekoruj listkami bazylii.
WSKAZÓWKI do sałatki Caprese
- Używaj pomidorów o temperaturze pokojowej. Cieplejsze pomidory są o wiele bardziej aromatyczne niż te prosto z lodówki. Wyjmij je co najmniej godzinę przed planowanym przygotowaniem tego przepisu.
- Użyj małych listków bazylii. Mają intensywniejszy smak niż te większe.
- Pokrój pomidory i mozzarellę na równe kawałki. To pomaga również w lepszej prezentacji
