Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese to słynna sałatka pochodząca z okolic Kampania w południowych Włoszech, która swoimi kolorami ma przypominać flagę Włoch. Klasyczna sałatka Caprese składa się z 5 podstawowych składników: dojrzałe i aromatyczne pomidory, ser mozzarella, świeża i pachnąca bazylia, oliwa z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Tą podstawową wersję oczywiście można rozszerzyć o np. zielone i czarne oliwki, a oliwę z oliwek zastąpić dresinngiem. Sałatkę Caprese można również skropić delikatnie octem balsamicznym lub zielonym pesto. Ten fenomenalny włoski przysmak nie tylko pięknie wygląda, ale także wspaniale smakuje. Polecana szczególnie latem, kiedy pomidory są najbardziej soczyste i mają swój niepowtarzalny letni smak.

 

Składniki – sałatka Caprese

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • ocet balsamiczny
  • zielone pesto (można kupić gotowe w słoiczku lub zrobić z podanego przepisu niżej)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże listki bazylii

Składniki na sos pesto

  • mały pojemniczek świeżych liści bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • około 60 g parmezanu
  • do smaku: czarny mielony pieprz i sól morska

Sałatka Caprese sos pesto

Jak zrobić sos pesto?

  • Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
  • Jeśli w trakcie miksowania pesto będzie bardzo gęste, dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek.
  • Tak przygotowany sos pesto (szczelnie zamknięty w pojemniczku) można trzymać w lodówce przez 7 dni.

Sposób wykonania – sałatka Caprese

  • Pomidory oraz mozzarellę (wyjętą z zalewy) pokrój w plastry.
  • Ułóż naprzemiennie na talerzu.
  • Następnie polej pomidory i ser mozzarella zielonym pesto i skrop delikatnie octem balsamicznym.
  • Dopraw czarnym pieprzem.
  • Udekoruj listkami bazylii.
Gotowe:)

 

 

Zobacz również jak zrobić kultową sałatkę grecką.