Bazylia


Ten król śródziemnomorskich ziół należy do rodziny miętów pochodzących z Indii. Chociaż powszechnym kolorem bazylii jest zielony, istnieje kilka odmian, które są fioletowe lub czerwone. Zapach bazylii ma aromatyczny aromat, mocny i miękki smak jak mięta pieprzowa. Ten silny i ostry zapach sprawia, że ​​bazylia jest składnikiem uniwersalnym; dobrze komponuje się z sosem pomidorowym, daniami mięsnymi, rybami, jajami i owocami morza.

Bazylia jest powszechnie stosowana jako świeża w przepisach kulinarnych i jest dodawana na końcu, aby zachować świeży smak. Najczęściej używaną odmianą jest słodka bazylia; podczas gdy istnieją inne odmiany, takie jak bazylia cytrynowa, bazylia anyżowa i bazylia cynamonowa, smaki subtelnie przypominają ich nazwę.
Stosowanie bazylii jest bardzo szerokie w różnych kuchniach na całym świecie, zwłaszcza we włoskiej, tajskiej, wietnamskiej i łotewskiej.

Wartość odżywcza

1. Unikalny zestaw flawonoidów w bazylii zapewnia ochronę na poziomie komórkowym.
2. Bazylia ogranicza również niepożądany rozwój bakterii w organizmie.
3. Będąc bogatym źródłem witaminy A i magnezu, bazylia pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego.
4. Zielarze polecają bazylię jako środek wspomagający trawienie i przeciw wzdęciom.

Czy wiedziałeś?

Bazylia znana jest jako król ziół.
Uważa się, że w Rumunii dziewczyna ofiarowuje swojemu towarzyszowi gałązkę bazylii na znak swojej miłości.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Bazylia


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie