Cukinia


cukiniaCukinia to włoskie dynie i wyglądają podobnie jak ogórki. Są zbierane, gdy są na pół dorosłe, ponieważ wciąż mają delikatne miąższ i stosunkowo małą objętość. Dojrzała cukinia jest raczej wodnista. Rosną one do 40 cm długości, są zwykle zbierane, gdy mają 10 do 15 cm długości.

WIĘCEJ

Pochodzenie cukinii

Dziś głównym obszarem uprawy jest Europa . Szczególnie kraje śródziemnomorskie, takie jak Hiszpania i Włochy, należą do głównych producentów cukinii. Warto również wspomnieć o produkcji USA.

Sezon na cukinie

Przez cały rok import odbywa się jednak głównie z Włoch i Hiszpanii. Przy zakupie należy się upewnić, że cukinia nie jest zbyt duża. Im są mniejsze, tym przyjemniejszy jest ich smak. Są idealne, jeśli ważą około 100 do 150 g i mają około 15 cm długości.

Tylko jeśli chcesz je wydrążyć i wypełnić, powinno wybierać się większe sztuki. Kolor cukinii nie ma znaczenia, ponieważ ma tylko wygląd, ale nie smak. Skórka tego warzywa nie powinna być uszkodzona, ponieważ takie miejsca szybko zaczynają gnić. Jeśli miąższ ustępuje miejsca naciskowi, lepiej zostaw warzywa.

Smak cukinii

Smak cukinii można prawie powiedzieć, że jest nieobecny. Jeśli jemy surowe surowy – co w połączeniu z pysznym dipem może być całkiem smaczne – wyczuwalny jest częściowo lekko ogórkowy i orzechowy smak. Po ugotowaniu mają neutralny smak. W związku z tym można je połączyć z niemal każdą potrawą.

Cukinia w kuchni

Cukinie przemywa najpierw. Następnie końcówka i szyjka muszą być usunięte. Jeśli nie jest to dojrzały okaz, skóra nie musi być usunięta. Następnie można ją obrabiać zgodnie z przepisem.

W zasadzie nie ma ograniczeń dla wyobraźni. Cukinia może być przetwarzana na , sałatki, zupy, warzywa, gulasze , zapiekanki, ciasta i wiele innych.

Przechowywanie cukinii

Cukinie najlepiej przechowywać w lodówce. W pojemniku na warzywa do trzech tygodni lub dłużej, w zależności od tego, jak świeże były zakupione. Są bardzo wrażliwe na etylen emitowany przez niektóre rodzaje warzyw i owoców, dlatego muszą być przechowywane oddzielnie od owoców i pomidorów. W przeciwnym razie proces dojrzewania zostanie znacznie przyspieszony. Kwiaty cukinii muszą być użyte natychmiast, trudno je przechowywać.

Wartość odżywcza i lecznicza cukinii

Cukinia ma 93 procent wody i tylko 19 kalorii na 100 g. Godne uwagi są zawarte w nich potas, wapń, fosfor, magnez i witamina C. Są to doskonałe warzywa do odchudzania.

MNIEJ

Przepisy ze składnikiem: Cukinia

Więcej przepisów ze składnikiem:

Cukinia


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie