Ananas


ananasAnanasy to owalne owoce o wadze do 4 kg, średnicy około 15 cm i długości do 20 cm. Z zewnątrz ananas wygląda trochę jak gigantyczna szyszka, od której pochodzi angielska nazwa “ananas”. Owoc ma żółty miąższ i zachwyca swoim słodkim smakiem.

Pochodzenie Ananasa

Ananas był najpierw uprawiany w Paragwaju i Brazylii. Dziś Hawaje są jednym z najważniejszych obszarów uprawowych – stąd pochodzi około jednej trzeciej całkowitej produkcji. Także Kenia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Filipiny, Azory i Tajlandia są ważnymi dostawcami ananasa.

Sezon na ananasa

Ze względu na różnorodność obszarów uprawnych ananasy mogą być dostarczane przez cały rok. Dojrzały owoc emanuje intensywnym, egzotycznym zapachem . Jest również rozpoznawany przez konsystencję. Jeśli naciśniesz go palcem, powinien łatwo ustąpić. Jeśli jest całkowicie twardy, nie jest dojrzały i nie powinien być kupowany, ponieważ nie dojrzewa w domu. Jednakże. Zdrowe owoce są również rozpoznawalne dzięki ciemnozielonym, soczystym liściom.

Smak ananasa

Smak ananasa zależy od czasu zbioru. W Kenii ananasy zbiera się tylko wtedy, gdy są naprawdę dojrzałe i transportowane drogą powietrzną na nasze szerokości geograficzne. Inne ananasy zbierane są przed terminem dojrzałości, dzięki czemu mogą dostać się statkiem do polskich supermarketów. Nadal dojrzewają w trakcie podróży, ale produkcja cukru kończy się w momencie zbiorów. Dlatego te ananasy nie są tak słodkie.

Ananas w kuchni

Aby przetworzyć ananasa, należy go najpierw uwolnić od kolczastej skorupy i twardej łodygi. W tym celu odetnij gruby kawałek na końcu ananasa. Następnie ćwiartuj owoc i usuń twardy środek.

Ananasy nie nadają się do użytku z produktami mlecznymi lub żelatyną, ponieważ bromelina zawarta w owocach powoduje skrzep mleka i zakłóca działanie żelatyny. Ananasy doskonale nadają się do koktajli, ciast i smakołyków ze względu na ich słodki i egzotyczny smak . W azjatyckich przepisach często zapewniają słodki akcent.

Przechowywanie ananasa

Ananasy są przechowywane z łodygami. Dojrzały owoc przetrwa świeży około jednego do dwóch dni, gdy jest przechowywany w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przedłużyć okres przydatności do spożycia, możesz umieścić ananasa w folii z dziurami. Po krojeniu ananasa miejsce cięcia należy zakryć folią i przechowywać w lodówce. Po pewnym czasie przed spożyciem należy go wyjąć z lodówki, aby umożliwić rozwój aromatu.

Wartość odżywcza i lecznicza ananasa

Owoc ananasa jest ważnym dostawcą witaminy C, zawiera również witaminy B1 i B6, jod, selen i potas. Mówi się, że ananas ma działanie obniżające tłuszcz. Może również pomóc osuszyć ciało. Zapobiega miażdżycy i pomaga organizmowi budować mięśnie. Regularne spożywanie ananasa również wzmacnia system odpornościowy.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Ananas


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie