Maliny


malinyMaliny rosną na krzewach, do dwóch metrów wysokości, których pędy są bardzo kłujące. Obecnie są dostępne różne odmiany w postaci żółtych i czarnych malin.

Owoce mają około dwóch centymetrów w uprawianych gatunkach, a dzikie jagody potrafią być o połowę mniejsze. Często rosną w lasach wzdłuż drogi. Oficjalnie maliny nie są w rzeczywistości jagodami, należą do rodziny owoców pestkowych.

Pochodzenie Malin

Krzew został po raz pierwszy wyhodowany w Europie Środkowej, Północnej oraz Ameryce Północnej. Jest prawdopodobnie znany od czasów neolitu. Obecnie największym producentem jest Rosja. Inne główne regiony uprawy to Stany Zjednoczone, Polska, Niemcy, Węgry, Ukraina, Kanada i Wielka Brytania.

Sezon na maliny

Maliny nie są dostępne przez cały rok. Polskie owoce można kupić od lipca do listopada. W czerwcu i lipcu ofertę uzupełniają hiszpańskie maliny. Od grudnia do lutego kilka dostępnych malin pochodzi z Ameryki Południowej. Od marca do maja maliny są mało dostępne w naszym kraju.

Smak malin

Dojrzała malina zachwyca swoim silnym aromatem. Słodki smak w połączeniu z lekkim kwaskiem, słodycz nie występuje zbyt dużo na pierwszym planie.

Maliny w kuchni

Owoce, które są kupowane w handlu, są w zasadzie już gotowe do spożycia. Trzeba je umyć pod wolno płynącą wodą. Maliny są szczególnie smaczne, gdy są świeżo zebrane. Oczywiście można je również przetwarzać na wiele potraw, takich jak sorbety owocowe, lody , budyń malinowy, ciasta i tarty .

Przechowywanie malin

Jagody są bardzo wrażliwe na nacisk i powinny być ostrożnie przechowywane.  Utrzymanie świeżości jest możliwe tylko w lodówce w tak niskiej temperaturze, jak to możliwe, a nawet wtedy wrażliwe jagody wytrzymają tylko dwa do trzech dni. Jeśli chcesz zachować je dłużej, powinny zostać zamrożone. W tym celu układa się je obok siebie na blasze do pieczenia i zamraża. Następnie mogą być pakowane w folię lub puszki.

Wartość odżywcza i lecznicza malin

100 g malin zawiera 80 g wody, 11, 6 g węglowodanów, 6,8 g błonnika, 0,9 g białka i 0,5 g tłuszczu. Najważniejsze składniki to wapń, żelazo, witamina A i witamina C. Jagody mogą mieć działanie przeciwgorączkowe w postaci soku. Liście malin mogą pomóc w biegunce i oczyścić krew.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Maliny


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie