Brokuły


Brokuły mają podobny wygląd do kalafiora , ale są zielone i nieco mniejsze. Warzywa te mogą dorastać do 25 cm i można je dzielić na mniejsze części.

Pochodzenie brokułu

Brokuł pochodzi z Bliskiego Wschodu i zawsze był uprawiany w Azji Mniejszej. Przez długi czas był używany głównie w kuchni włoskiej – stąd nazwa odmiany kapusty. Obecnie główne obszary dystrybucji znajdują się w Europie Środkowej i Południowej. Jednak uprawia się go również w Afryce Północnej i na południowym wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.

Sezon na brokuły

W Polsce świeże brokuły z ogrodu i lokalnej uprawy są dostępne głównie od lipca do października . Przez pozostałą część roku inne kraje europejskie pokrywają zapotrzebowanie na brokuły, zwłaszcza Włochy i Hiszpania. Jeśli kupujesz brokuły, powinieneś przyjrzeć się bliżej kwiatom warzyw. Muszą być szczelnie zamknięte. Jeśli są już lekko otwarte, szybko stają się brązowe i tracą swój aromat. Łodygi muszą mieć jasnozielony kolor i jednolitą konsystencję. Jeśli są już niedbałe, brokuły prawdopodobnie były przechowywane nieprawidłowo.

Smak Brokuł

Chociaż brokuł to odmiana kapusty, to nie smakują podobnie jak kapusta. Ma raczej łagodny aromat, który jest nawet delikatniejszy niż smak Kalafiora. Delikatne liście mają również łagodny smak.

Brokuły w kuchni

Brokuł najpierw myjemy, następnie może zostać ugotowany. Główne łodygi powinny zostać nieco przycięte, w przeciwnym razie gotowały by się zbyt długo. Czasami zaleca się obieranie łodyg, aby warzywa nie miały smaku włóknistego.

Soczysty zielony kolor można łatwo uzyskać, dodając trochę cukru do wody podczas gotowania. Brokuły są popularnym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Warzywa te można podawać również z sosem holenderskim lub delikatnym sosem beszamelowym . Brokuły można również spożywać na surowo, dzielić na małe różyczki i podawać z dipami.

Przechowywanie brokuł

Świeży brokuł nie poleżą zbyt długo. Przechowywany w komorze chłodziarki może być używany przez około trzy do pięciu dni. Gdy pąki żółkną, brokuły szybko się psują. Ponadto łodyga jest wtedy zdrewniała i nie smakuje dobrze.

Wartość odżywcza i lecznicza brokuł

Brokuły zawierają niezwykłą ilość potasu i witamin . Witamina C, wapń i fosfor są również obecne w wysokim stężeniu. Brokuły to strawne warzywa, które są często używane do lekkich potraw. Podobnie jak wiele innych rodzajów kapusty, uważa się, że może zapobiegać chorobą nowotworowym.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Brokuły


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie