Ser Mozzarella


Mozzarella – nazwa ta odnosi się do różnych serów wytwarzanych metodą „pasta filata”. Ten ser jest wytwarzany przez przędzenie i cięcie i był pierwotnie przygotowywany z mleka bawolego, a później mleka krowiego. Zwykle podaje się go dzień po przygotowaniu, aby uzyskać świeży smak i często znajduje się w pizzy i daniach z makaronu. Jest to włoski ser, który jest miękki, żylasty i nieco elastyczny. Jest to ser półmiękki i biały.

Rodzaje Mozzarelli

Mozzarella di bufala camapana: Do produkcji tego tradycyjnego sera na południu Włoch używa się mleka bawoła włoskiego.

Fior di latte: wykorzystuje najczęstszy składnik używany na całym świecie, mleko krowie i jest dostępny w postaci świeżej lub częściowo suszonej. Treccia: ser mozzarella skręcony w warkocz.

Affumicata: ser wędzony o obniżonej wilgotności.

Pomodorini: Nadziewana mozzarella, najnowszy trend na bloku, często

podawana jest z nadzieniem z oliwek, surowej szynki, pomidorów itp. Najważniejsze pytanie: czy mozzarella jest zdrowa?

Mozzarella jest faszerowana wapniem i bogata w białko. Wiadomo również, że poprawia poziom cukru we krwi i poprawia nastrój. Oprócz wspomagania wzrostu i naprawy tkanek jest korzystny w przypadku zaburzeń zwyrodnieniowych mięśni. Ser Mozzarella jest dostępny w opakowaniach z niską zawartością tłuszczu i pełnego mleka, które zawierają dużo kalorii, ale mało węglowodanów.

Czy wiedziałeś?

Legenda mówi, że z sera twarogowego przypadkowo wpadającego do gorącej wody w fabryce sera niedaleko Neapolu narodziła się mozzarella.

Ten posmak kwaśnych liści mozzarelli w ustach nazywa się „paletą do pizzy”.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Ser Mozzarella


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie