Tag archives: Mąka

 

Istnieje wiele różnych rodzajów mąki, które są uzyskiwane z pszenicy zwyczajnej, orkiszu, żyta, kukurydzy, jęczmienia, ryżu i prosa. Nie każda mąka nadaje się do każdego użycia. Na przykład chleb można wytwarzać tylko z płatków zbożowych, które obejmują mąkę pszenną, żytnią, orkiszową i emmerową.

pochodzenie
Historia mąki jest w zasadzie historią ziarna. Ziarno jest uprawiane i uprawiane od ponad 10 000 lat. W naszych szerokościach geograficznych ziarno jest znane od około 7000 lat. Mąkę do mąki odkryto około 2000 lat temu.

wygląd
Mąka jest mniej lub bardziej drobnym proszkiem w zależności od rodzaju. Kolor zależy od rodzaju i wielkości ziaren, ale zwykle jest biały do ​​jasnobrązowego.

smak

Smak mąki zależy od tego, które ziarno zostało użyte do jego produkcji. Mąka pszenna ma łagodny, prawie neutralny smak. Owsianka jest również stosunkowo łagodna. Gryka ma delikatne orzechowe niuanse oprócz łagodnego smaku. Z drugiej strony, mąka żytnia, taka jak mąka orkiszowa lub mąka z zielonego kukurydzy, ma ostry, a niekiedy silny smak.

Zastosowanie / zastosowanie w kuchni
Mąka jest zwykle podstawą większości wypieków i makaronów. W przepisach ilość innych składników zawsze zależy od ilości użytej mąki. Na przykład proszek do pieczenia należy zawsze dozować w zależności od ilości mąki. Jeśli używasz mąki pełnoziarnistej zamiast drobnej mąki w przepisie, zwiększ ilość płynu w recepturze o 10 do 20 procent, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.

Ponadto, takie ciasta muszą iść dłużej i powinny odpoczywać przez około 20 minut, zanim będą dalej przetwarzane. Mąka jest również używana do wiązania sosów i zup. W tym celu wykonuje się pieczenie. Mąkę najlepiej przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni i niezbyt wilgotnej. W zależności od rodzaju mąki czas przechowywania wynosi nawet półtora roku.

Różne / Specjalne
Charakterystyka odmian mąki różni się w Austrii od wielu innych krajów. W tym kraju wyróżnia się następujące rodzaje mąki:

W480 (mąka pszenna do ciast) popularna mąka domowa, dobre właściwości wypiekowe
W700 (mąka pszenna o najwyższych właściwościach klejących) do ciast o drobnych porach i jako mąka uniwersalna
W1600 (ciemna mąka pszenna) Mieszane pieczywo lub pikantne wypieki
R500 (drobna mąka żytnia) lekkie pieczywo żytnie
R960 (zwykła mąka żytnia) Mieszane pieczywo, pierniki, ciasta
Mąka pełnoziarnista (mąka pszenna z pełnymi ziarnami) Piernik, chleb, ciasto.
Ponadto, rozróżnia się według właściwości takich jak “gładki”, “uniwersalny” lub “poręczny”.