Pomarańcze


pomaranczePomarańcze rosną na drzewach, które rosną do wysokości ośmiu metrów. Istnieje wiele odmian tego owocu. Pomarańcza zawiera dużo witaminy C i dlatego jest wyjątkowo zdrowa. Pomarańcze są nie tylko oferowane świeże, ale także na przykład w postaci soków, likierów, lemoniady lub dżemów.

Pochodzenie pomarańczy

Kiedyś sądzono, że pomarańcza pochodziła z Chin. Ale teraz założenia są bardziej w kierunku Indii. Dzisiaj owoce cytrusowe są uprawiane na całym świecie. Prawie jedna trzecia światowej produkcji pochodzi z Brazylii. Inne kraje uprawiające to Stany Zjednoczone, Meksyk, Indie, Hiszpania i Chiny.

Sezon na pomarańcze

Pomarańcze są dostępne w największych ilościach od listopada do maja , kiedy szczyt sezonu przypada na europejskie obszary produkcyjne. Jednak owoce są dostępne przez cały rok, ponieważ miesiące letnie są pokrywane przez kraje południowe.

Smak pomarańczy

Smak pomarańczy jest typowy dla owoców cytrusowych. Pomarańcze smakują bardzo soczyście i całkiem słodko. Jednocześnie występuje bardziej lub mniej wyraźny posmak kwasowy. To sprawia, że ​​pomarańcze smakują bardzo owocowo i orzeźwiająco.

Pomarańcze w kuchni

Pomarańcze należy umyć w ciepłej wodzie przed spożyciem i ostatecznie obrać. Cytrusy idealnie nadają się do deserów lub ciast, ponieważ są wyśmienitym kontrastem do słodkich kremów, a także mogą być wyciśnięte i wypite w formie soku. Poza tym nadają się bardzo dobrze na owocowe sałatki i koktajle.

Przechowywanie pomarańczy

Pomarańcza nie lubi zimna i dlatego nie powinnay być przechowywana w lodówce. Najlepiej je pozostać w temperaturze pokojowej gdzie przez około tydzień będą świeże. Jeśli przechowujemy je w lodówce, wytrzymają około dwóch do trzech tygodni, ale tracą dużo z zapachu i smaku.

Wartość odżywcza i lecznicza pomarańczy

Cytrusy są wysoko cenione ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ponieważ wzmacnia ona układ odpornościowy i tkankę łączną. W owocach cytrusowych zawarte są również potas i magnez. Istniejące flawonoidy zapewniają organizmowi bardzo dobre wchłanianie witaminy C. Wzmacniają również układ sercowo-naczyniowy.

Więcej przepisów ze składnikiem:

Pomarańcze


Składniki Kategorie


Składniki Alfabetycznie