Żeberka w kapuście polecają się na obiad. Rozgrzewające danie na jesień jak znalazł. Przepyszne połączenie soczystych żeberek z kapustą, boczkiem, cebulką, grzybami i jabłkami. A wszystko to oblane sokiem tłoczonym z jabłek oraz odrobiną miodu.
Mimo, że danie to nie należy do najszybszych podczas robienia, to jednak warto trochę się natrudzić. Czas spędzony w kuchni wynagrodzi Ci wspaniały smak i niezapomniany aromat tej potrawy.
Zobacz wakacyjną odsłonę żeberek: żeberka w sosie barbecue z grilla
Żeberka w kapuście
Course: Dania Główne, MięsaCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy6
porcje30
minutes2
hours2
hours30
minutesSkładniki na Żeberka w kapuście
1kg żeberek wieprzowych
oliwa z oliwek lub smalec (do smażenia na patelni mięsa i kapusty z dodatkami)
2 cebule
4 ząbki przeciśniętego czosnku
2 jabłka
2 łyżki miodu (może być wielokwiatowy)
1 szklanka soku tłoczonego z jabłek
30 dag parzonego boczku
80 dag kiszonek kapusty
30 dag suszonych grzybów
przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania Żeberka w kapuście
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na mniejsze części (na przykład po 2 kostki na jednym żeberku, oczywiście w zależności od wielkości mięsa).
- Każdy kawałek poporcjowanych żeberek posypać solą, pieprzem, papryką i obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (można użyć również smalcu). Odłożyć na talerz.
- Na tej samej patelni usmażyć boczek pokrojony w kostkę.
- Do boczku dodać pokrojoną w kosteczkę cebule i usmażyć na złoty kolor. Pod koniec dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodać odcedzoną i poszatkowaną kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można przepłukać ją dużą ilością wody), liście laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony czarny pieprz i sól, majeranek, a także pokrojone na drobno suszone grzyby (które były moczone poprzedniej nocy) oraz obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
- Całość zalać sokiem z jabłek i miodem.
- Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników i smażyć przez 5 minut na małym ogniu.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Tak przygotowaną kapustę z dodatkami podzielić na pół.
- Pierwszą połowę włożyć na spód naczynia żaroodpornego.
- Następnie na kapuście ułożyć wcześniej podsmażone żeberka i przykryć je drugą częścią kapusty.
- Górę naczynia żaroodpornego nakryć pokrywką lub położyć folię aluminiową.
- Tak przygotowane danie włożyć do piekarnika i piec około 2 godzin.
- Piec do momentu, aż żeberka będą miękkie i zaczną odchodzić od kości.
- Żeberka w kapuście świetnie będą się komponowały z pieczonymi ziemniaczkami.