Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście polecają się na obiad. Rozgrzewające danie na jesień jak znalazł. Przepyszne połączenie soczystych żeberek z kapustą, boczkiem, cebulką, grzybami i jabłkami. A wszytko to oblane sokiem tłoczonym z jabłek oraz odrobiną miodu.
Mimo, że danie to nie należy do najszybszych podczas robienia, to jednak warto trochę się natrudzić. Czas spędzony w kuchni wynagrodzi Ci wspaniały smak i niezapomniany aromat tej potrawy.

Składniki

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • oliwa z oliwek lub smalec (do smażenia na patelni mięsa i kapusty z dodatkami)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu (może być wielokwiatowy)
  • 1 szklanka soku tłoczonego z jabłek
  • 30 dag parzonego boczku
  • 80 dag kiszonek kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów
  • przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania

  • Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na mniejsze części (na przykład po 2 kostki na jednym żeberku, oczywiście w zależności od wielkości mięsa).
  • Każdy kawałek poporcjowanych żeberek posypać solą, pieprzem, papryką i obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek (można użyć również smalcu). Odłożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni usmażyć boczek pokrojony w kostkę.
  • Do boczku dodać pokrojoną w kosteczkę cebule i usmażyć na złoty kolor. Pod koniec dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na patelnię dodać odcedzoną i poszatkowaną kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można przepłukać ją dużą ilością wody), liście laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony czarny pieprz i sól, majeranek, a także pokrojone na drobno suszone grzyby (które były moczone poprzedniej nocy) oraz obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
  • Całość zalać sokiem z jabłek i miodem.
  • Wszytko dokładnie wymieszać do połączenia składników i smażyć przez 5 minut na małym ogniu.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Tak przygotowaną kapustę z dodatkami podzielić na pół.
  • Pierwszą połowę włożyć na spód naczynia żaroodpornego.
  • Następnie na kapuście ułożyć wcześniej podsmażone żeberka i przykryć je drugą częścią kapusty.
  • Górę naczynia żaroodpornego nakryć pokrywką lub położyć folię aluminiową.
  • Tak przygotowane danie włożyć do piekarnika i piec około 2 godzin.
  • Piec do momentu, aż żeberka będą miękkie i zaczną odchodzić od kości.
  • Żeberka w kapuście świetnie będą się komponowały z pieczonymi ziemniaczkami.

Gotowe 🙂

Zobacz wakacyjną odsłonę żeberek: żeberka w sosie barbecue z grilla

Podobne Wpisy