Zupa krem grzybowa

Zupa krem grzybowa

Zupa krem grzybowa

Zupa krem grzybowa to idealna potrwa na wigilijny stół w wersji postnej. Wykonanie tej pysznej zupy, pachnącej niesamowicie suszonymi grzybami, nikomu nie sprawi trudności. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis, dzięki któremu zupa krem grzybowa zachwyci każdego, kto usiądzie przy Twoim świątecznym stole. Zupa krem grzybowa w asyście świeżej włoszczyzny, aromatycznych suszonych grzybów i mieszance przypraw, posypana świeżą natką pietruszki poleca się na święta. Oczywiście zupę krem można serwować przez cały rok. Zarówno w wersji bez mięsa lub wzbogaconą o wywar mięsny.

Składniki

  • 50 dag suszonych grzybów
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, suszony lubczyk

Sposób wykonania

  • Suszone grzyby namoczyć w noc poprzedzającą gotowanie.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek.
  • Dodać pokrojone na mniejsze części grzyby (odsączone z wody) i smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wszytko wymieszać i smażyć około 5 minut, aż cebula nabierze złotego koloru.
  • Do garnka wrzucić pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki oraz usmażone składniki z patelni. Całość zalać około 1,5 l wody.
  • Dodać przyprawy do smaku: liście laurowe, ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, sól, suszony lubczyk.
  • Zupę gotować na małym ogniu około 40 minut do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
  • Pod koniec gotowania do zupy dolać stopniowo śmietany 18 % i energicznie całość wymieszać, zupę zagotować.
  • Zdjąć garnek z zupą z ognia i zblendować całość na gładki krem.
  • Można przed zblednowaniem wyjąć parę grzybów i użyć ich później jako dekoracji na wierzchu zupy krem.
  • Zupę krem z grzybów poporcjować na talerze i ozdobić natką zielonej pietruszki lub koperkiem.
  • Jako dodatku do zupy krem można użyć makaronu, groszku ptysiowego lub grzanek.

Smacznego 🙂

Zobacz również przepis na wigilijny barszcz z uszkami.

Podobne Wpisy