Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym główną rolę odgrywają buraki na stałe zagościł w świątecznym menu większości Polaków. Barszcz przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie buraczanym lub na wywarze ze świeżych buraków. Podawany z uszkami nadziewanymi grzybkami lub pasztecikami z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty zadowoli niejedno podniebienie. Jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami, aby goście prosili o dokładkę? Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu poniżej.
Gotowe uszka z grzybami serwować wraz z gorącym barszczykiem.
Zobacz również przepis na zupa krem grzybowa.
Wigilijny barszcz z uszkami
Course: Dania Główne, ZupyCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy4
porcje30
minutes1
hour1
hour30
minutesSkładniki na Wigilijny barszcz z uszkami
Sposób przygotowania Wigilijny barszcz z uszkami/ Barszcz
- Umyte buraki i włoszczyznę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry.
- Dodać obrany czosnek, jabłko, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
- Całość zalać wodą, zagotować, doprawić przyprawami: solą, pieprzem, cukrem, majerankiem; dolać ocet. Gotować do miękkości warzyw.
- Następnego dnia barszcz przecedzić, aby był klarowny.
- Jeśli barszcz jest mało kwaśny można dodać sok z cytryny.
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI / USZKA Z GRZYBAMI
- Zagnieść ciasto na uszka (ręcznie lub robotem): 10 dag mąki, pół szklanki wody, szczypta soli i 1 jajko
- Przygotować farsz: borowiki (namoczone wcześniej przez noc) lub inne grzyby pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować cienko, następnie wyciąć małe kwadraciki. Nałożyć na każdy kwadracik farsz grzybowy i zlepić go formując uszka (kwadracik złożyć na pół, tworząc trójkąt, ścisnąć brzegi. Następnie skleić przeciwległe rogi trójkątów).
- Ugotować uszka we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (gotować na średnim ogniu, po wypłynięciu odcedzić).