Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym główną rolę odgrywają buraki na stałe zagościł  w świątecznym menu większości Polaków. Barszcz przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie buraczanym lub na wywarze ze świeżych buraków. Podawany z uszkami nadziewanymi grzybkami lub pasztecikami z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty zadowoli niejedno podniebienie. Jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami, aby goście prosili o dokładkę? Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu poniżej. 

Gotowe uszka z grzybami serwować wraz z gorącym barszczykiem.

Zobacz również przepis na zupa krem grzybowa.

Wigilijny barszcz z uszkami

Course: Dania Główne, ZupyCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

1

hour 
Całkowity czas

1

hour 

30

minutes

Składniki na Wigilijny barszcz z uszkami

Sposób przygotowania Wigilijny barszcz z uszkami/ Barszcz

  • Umyte buraki i włoszczyznę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry.
  • Dodać obrany czosnek, jabłko, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  • Całość zalać wodą, zagotować, doprawić przyprawami: solą, pieprzem, cukrem, majerankiem; dolać ocet. Gotować do miękkości warzyw.
  • Następnego dnia barszcz przecedzić, aby był klarowny.
  • Jeśli barszcz jest mało kwaśny można dodać sok z cytryny.
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI / USZKA Z GRZYBAMI
  • Zagnieść ciasto na uszka (ręcznie lub robotem): 10 dag mąki, pół szklanki wody, szczypta soli i 1 jajko
  • Przygotować farsz: borowiki (namoczone wcześniej przez noc) lub inne grzyby pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkować cienko, następnie wyciąć małe kwadraciki. Nałożyć na każdy kwadracik farsz grzybowy i zlepić go formując uszka (kwadracik złożyć na pół, tworząc trójkąt, ścisnąć brzegi. Następnie skleić przeciwległe rogi trójkątów).
  • Ugotować uszka we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (gotować na średnim ogniu, po wypłynięciu odcedzić).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *