Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami obok zupy grzybowej to 1 z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Ten postny wywar warzywny, w którym główną rolę odgrywają buraki na stałe zagościł  w świątecznym menu większości Polaków. Barszcz przygotowywany jest zazwyczaj na zakwasie buraczanym lub na wywarze ze świeżych buraków. Podawany z uszkami nadziewanymi grzybkami lub pasztecikami z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty zadowoli niejedno podniebienie. Jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami, aby goście prosili o dokładkę? Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu poniżej. Do dzieła 🙂

Przepis na Wigilijny barszcz z uszkami:

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 duże jabłko
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki octu
  • 1 duży pomidor bez skórki
  • 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 40 dag borowików lub innych grzybków (namoczone przez noc)
  • przyprawy do smaku: sól morska i pieprz ziarnisty, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego, cukier

Przygotowanie:

Barszcz

  • Umyte buraki i włoszczyznę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry.
  • Dodać obrany czosnek, jabłko, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  • Całość zalać wodą, zagotować, doprawić przyprawami: solą, pieprzem, cukrem, majerankiem; dolać ocet. Gotować do miękkości warzyw.
  • Następnego dnia barszcz przecedzić, aby był klarowny.
  • Jeśli barszcz jest mało kwaśny można dodać sok z cytryny.

Uszka z grzybami

  • Zagnieść ciasto na uszka (ręcznie lub robotem): 10 dag mąki, pół szklanki wody, szczypta soli i 1 jajko
  • Przygotować farsz: borowiki (namoczone wcześniej przez noc) lub inne grzyby pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkować cienko, następnie wyciąć małe kwadraciki. Nałożyć na każdy kwadracik farsz grzybowy i zlepić go formując uszka (kwadracik złożyć na pół, tworząc trójkąt, ścisnąć brzegi. Następnie skleić przeciwległe rogi trójkątów).
  • Ugotować uszka we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (gotować na średnim ogniu, po wypłynięciu odcedzić).

Gotowe uszka z grzybami serwować wraz z gorącym barszczykiem w bulionówkach.
Smacznego 😉

Podobne Wpisy