3 przepisy na wigilijne śledzie w nietypowej wersji

3 przepisy na wigilijne śledzie w nietypowej wersji

Śledzie na polskich stołach goszczą regularnie. Oprócz wieczerzy wigilijnej podawane są przez cały rok jako przekąska, podczas różnych uroczystości, domowych imprez czy biesiad. Przepisów na tą smaczna rybę jest bardzo dużo. Można je marynować, piec lub smażyć. Zaczynając od tradycyjnych przepisów na śledzie w oleju czy occie, w śmietanie, w sosie tatarskim, kończąc na przepisach ze śledziami na słodko z rodzynkami lub z żurawiną, czy orzechami. Ile gustów i upodobań, tyle przepisów. Znajdź swój przepis na śledzie. Nie bój się eksperymentować. Pamiętaj, aby odkryć nowe smaki, musisz je najpierw skosztować. Skorzystaj z przepisów, które przygotowaliśmy dla Ciebie i stwórz odświeżoną wersje świąteczną śledzi pełną nowych składników i aromatycznych zapachów.

Przed przygotowanie śledzi, należy sprawdzić ich słoność i w razie potrzeby ,namoczyć przez kilka godzin, w wodzie lub mleku. Gdy śledzie są bardzo mocno słone, wodę lub mleko należy zmienić parokrotnie podczas moczenia. Dodatkową korzyściom jest pozbycie się bardzo intensywnego rybiego zapachu.

Przepisy na wigilijne śledzie

Śledzie z curry

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 5 marynowanych śledzi
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1-2 garście rodzynek, sól, pieprz
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • natka pietruszki

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Śledzie porcjujemy na małe kawałki.
  • Ugotowane na twardo jajka i kroimy w kostkę.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Majonez mieszamy ze śmietaną (lub jogurtem).
  • Całość w misce doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami podanymi w przepisie: curry, cukier, sól i pieprz.
  • Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy.
  • Wszystko delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy na półmisek w którym będziemy serwować śledzie i dekorujemy je natką pietruszki.

[/lists]

Śledzie na słodko z rodzynkami

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 50 dag płatów śledziowych w oleju
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • rodzynki i morele lub suszone śliwki (ilość wg uznania)
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z ćwiartki cytryny

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Na patelni z olejem smażymy pokrojoną w paseczki cebulę (aż będzie miękka, nie wolno jej przypalić!).
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Dolewamy miód i wsypujemy rodzynki.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 5 minut.
  • Odstawiamy do wystudzenia.
  • Gdy sos ostygnie dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone w drobną kosteczkę morele lub suszone śliwki.
  • Filety śledziowe odsączamy z oleju. Kroimy je na dowolną wielkość i kształt, po czym zalewamy zimnym sosem.
  • Całość mieszamy.
  • Gotowe śledzie wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się idealnie wymieszały.

[/lists]

Śledzie z ziołami i suszonymi pomidorami

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • 5 filety śledziowe
  • 2 cebule
  • przyprawy do smaku: 1/2 łyżeczki soli ziołowej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz czarny
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny (ćwiartka cytryny)

[/lists]

Przygotowanie:

[lists style=”style3″]

  • Do słoika układamy na przemian pokrojone na małe kawałki filety śledziowe (wcześniej skropione sokiem z cytryny i doprawione przyprawami podanymi w przepisie – ilość przypraw według uznania) z pokrojonymi w drobną kosteczkę cebulą i suszonymi pomidorami.
  • Całość zalewamy oliwą, aby wszystkie składniki były zakryte. Delikatnie wszystko mieszamy.
  • Gotowy słoik ze śledziami odstawimy do lodówki najlepiej na dobę, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

[/lists]

Smacznego

Zobacz również: Śledzie na wigilię – cztery tradycyjne przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *