Chłodnik to letnia wersja zupy podawana na zimno, najlepiej w temperaturze poniżej 14°C. Wspaniale sprawdzi się w upalne lato, kiedy to nie ma się ochoty na bardzo kaloryczne dania. W sam raz na szybki obiad. Swoja prostotą w sposobie wykonania zachęci nawet osoby, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z gotowaniem.
Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
Course: Dania Główne, Zupy2
porcje20
minutes1
hour1
hour20
minutesChłodnik to również świetna alternatywa dla osób, które dbają o swoja sylwetkę. Dlaczego? Chłodnik składa się głównie z warzyw, czasami też z owoców i co najważniejsze jest bardzo zdrowy. To źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika. Podczas jedzenia zimnego dania, organizm potrzebuje więcej energii na ogrzanie się i trawienie, co za tym idzie, chłodnik wspomaga spalanie kalorii.
Lekki chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką idealnie ugasi pragnienie, nawodni organizm oraz zaspokoi głód.
Składniki na Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
2 szt. ogórka (szklarniowego lub gruntowego)
5-6 szt. rzodkiewki
koperek (opcjonalnie)
1 szt. małej sałaty masłowej
1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorkiem)
500 ml maślanki
300 ml jogurtu naturalnego (typu grecki)
ocet jabłkowy 1 łyżka
cukier – do smaku
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
- Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć.
- Przygotować głęboką miseczkę.
- Ogórki obrać, wydrążyć z pestek i wraz z rzodkiewkami zetrzeć na grubych oczkach do naczynia.
- Następnie drobno pokroić szczypiorek i koperek.
- Do warzyw w miseczce dodać porwaną (nie kroić nożem, tylko porwać!) na małe kawałki sałatę masłową.
- Kolejny etap: dodać do warzyw nabiał (maślankę i gęsty jogurt naturalny).
- Do smaku doprawić octem, cukrem, solą morska i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dla osób chcących zaostrzyć smak chłodnika: dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Chłodnik schować do lodówki i chłodzić około 1 godziny.
- Przed podaniem wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i rozlać do salaterek.
- Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką można podawać z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub młodymi ziemniakami.
- Bardzo ładnie będzie się też prezentował dla oka, gdy będzie udekorowany warzywami według własnej aranżacji.