Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

Chłodnik to letnia wersja zupy podawana na zimno, najlepiej w temperaturze poniżej 14°C. Wspaniale sprawdzi się w upalne lato, kiedy to nie ma się ochoty na bardzo kaloryczne dania. W sam raz na szybki obiad. Swoja prostotą w sposobie wykonania zachęci nawet osoby, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z gotowaniem.

Chłodnik to również świetna alternatywa dla osób, które dbają o swoja sylwetkę. Dlaczego? Chłodnik składa się głównie z warzyw, czasami też z owoców i co najważniejsze jest bardzo zdrowy. To źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika. Podczas jedzenia zimnego dania, organizm potrzebuje więcej energii na ogrzanie się i trawienie, co za tym idzie, chłodnik uefektywnia spalanie kalorii.

Lekki chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką idealnie ugasi pragnienie, nawodni organizm oraz zaspokoi głód.

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką – podane składniki są na 2 porcje

Składniki:

  • 2 szt ogórka (szklarniowego lub gruntowego)
  • 5-6 szt rzodkiewki
  • koperek (opcjonalnie)
  • 1 szt małej sałaty masłowej
  • 1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorkiem)
  • 500 ml maślanki
  • 300 ml jogurtu naturalnego (typu grecki)
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • cukier – do smaku
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania: Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

  • Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć.
  • Przygotować głęboką miseczkę.
  • Ogórki obrać, wydrążyć z pestek i wraz z rzodkiewkami zetrzeć na grubych oczkach do naczynia.
  • Następnie drobno pokroić szczypiorek i koperek.
  • Do warzyw w miseczce dodać porwaną (nie kroić nożem, tylko porwać!) na małe kawałki sałatę masłową.
  • Kolejny etap: dodać do warzyw nabiał (maślankę i gęsty jogurt naturalny).
  • Do smaku doprawić octem, cukrem, solą morska i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Dla osób chcących zaostrzyć smak chłodnika: dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Całość dokładnie wymieszać.
  • Chłodnik schować do lodówki i chłodzić około 1 godziny.
  • Przed podaniem wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać i rozlać do salaterek.
  • Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką można podawać z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub młodymi ziemniakami.
  • Bardzo ładnie będzie się też prezentował dla oka, gdy będzie udekorowany warzywami według własnej aranżacji.

Smacznego 🙂