Jak wybrać „dobrą restaurację” podczas pobytu na wakacjach?

Jak wybrać „dobrą restaurację” podczas pobytu na wakacjach?

Jak wybrać „dobrą restaurację” podczas pobytu na wakacjach?

To, co będziemy jeść podczas wakacyjnego pobytu, niewątpliwie stanowi istotną kwestię. Przede wszystkim, jedziemy przecież na wczasy nie tylko po to, aby się zrelaksować, zażyć słońca czy poznać koloryt danego kraju, lecz również zasmakować jego kuchni w możliwie jak najlepszym wydaniu. Umiejętny wybór miejsc, w jakich będziemy jadać to często także niestety kwestia naszego zdrowia.

W końcu, na wakacje wyjeżdżamy nie tylko do krajów Europy Zachodniej, lecz również do miejsc egzotycznych, gdzie nieprzemyślany wybór lokalu może skończyć się problemami żołądkowymi a w bardziej radykalnych wypadkach nawet żółtaczką pokarmową typu C. Wybór właściwego lokalu to wreszcie także kwestia naszych finansów: stosując odpowiednie metody będziemy w stanie znaleźć dobre restauracje, gdzie jedzenie jest serwowane po „normalnych” cenach, a nie po cenach dla turystów.

Jak więc znaleźć dobrą restaurację podczas wakacyjnego pobytu? Na co przede wszystkim zwracać uwagę i z jakich narzędzi korzystać? Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco bliżej i postarajmy się odpowiedzieć na te pytania.

Jak znaleźć dobrą restaurację podczas wakacyjnego pobytu?

Oczywiście, podstawowym narzędziem, jakie powinno nam służyć do wyszukiwania dobrych, lokalnych restauracji są portale internetowe. Tutaj jednak warto uczynić istotne zastrzeżenie. Jeżeli bowiem na przykład jedziemy na wakacje do Madrytu i skorzystamy z którejś z popularnych wyszukiwarek lokali gastronomicznych wpisując frazę „restauracje w Madrycie”, strona zapewne pokaże nam szereg istotnie dobrych i jakościowych lokali, jednak będą to lokale dla turystów. W niemal każdym popularnym turystycznie kraju istnieje sporo restauracji, sklepów czy hoteli, które są prowadzone właśnie dla osób przyjezdnych. Nie trzeba tłumaczyć, że w tego rodzaju miejscach ceny są wyraźnie wyższe niż tam, gdzie jadają lub nocują Hiszpanie(pozostając przy przykładzie właśnie tego kraju).

Jakie jest rozwiązanie? Nawet jeżeli nie znamy danego języka, wystarczy skorzystać z ogólnie dostępnych narzędzi do tłumaczenia tekstu. Zamiast więc wpisywać frazę „najlepsze restauracje w Madrycie” wpisujemy frazę „Los mejores restaurantes en Madrid”. Oczywiście, możemy trochę „pokombinować” z frazami wpisywanymi w wyszukiwarkach tak, aby wyniki były jak najbardziej zbliżone do naszych oczekiwań. Jeżeli na przykład wpiszemy frazę „Los restaurantes buenos y baratos en Madrid(„Dobre i tanie restauracje w Madrycie), wyszukiwarka wyświetli nam szereg tanich a zarazem dobrych lokalnych knajpek.

Na co jeszcze zwracać uwagę?

Naturalnie, w niektórych przypadkach warto zastosować także inne środki ostrożności, zwłaszcza jeżeli odwiedzamy dany lokal „z marszu”, czyli bez uprzedniego sprawdzenia go w internecie. Na co więc przede wszystkim zwracać uwagę w takich przypadkach?

Pierwsza kwestia to rzecz jasna czystość. Zarówno czystość lokalu, jak i schludność pracowników. Najbezpieczniej jest jadać w lokalach, gdzie możemy widzieć kuchnię: w ten sposób mamy wgląd w warunki sanitarne w niej panujące, ubiór kucharzy(siatki na włosy, czyste stroje i tak dalej). Oprócz tego, możliwość „podglądania” procesu przygotowywania posiłków przez klienta to w przypadku lokali gastronomicznych swego rodzaju znak jakości, który mówi „nie mamy nic do ukrycia”.

Przyjmuje się również, że w dobrych restauracjach karta menu podaje nie tylko składniki każdej potrawy, lecz również ich pochodzenie. To kolejna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę.

I wreszcie: obszerność menu. Jeżeli jemy w mniejszym lokalu, obowiązuje zasada pt. „Im mniej, tym lepiej”. Dlaczego? Bardzo dużo różnorodnych potraw pochodzących z różnych systemów kulinarnych to konieczność posiadania przez dany lokal naprawdę sporej ilości zróżnicowanych składników. Jeżeli nie jest to ekskluzywna restauracja, to prawdopodobieństwo, że wszystkie składniki użyte do przygotowania naszego posiłku będą pierwszej świeżości niestety nie jest zbyt wysokie. Tutaj śmiało można przywołać przykłady z rodzimego podwórka: pizzeria, która oprócz samej pizzy serwuje również makarony, sałatki, burgery a nawet dania kuchni polskiej. Zamawiając na przykład sałatkę z krewetek, najpewniej otrzymamy krewetki leżące w zamrażarce od dłuższego czasu.

Podobnie wygląda to zagranicą. Jeżeli niewielki lokal ma w menu jedynie kilka dań o bardzo podobnej charakterystyce, mamy większą pewność, że nasz posiłek okaże się nie tylko smaczny(kucharz najpewniej specjalizuje się właśnie w tym konkretnym rodzaju kuchni), lecz również, że do jego przygotowanie zostaną użyte świeże składniki.