Domowa grochówka

Domowa grochówka

Domowa grochówka

Domowa grochówka to doskonały pomysł na gorący i sycący obiad jednogarnkowy. Ta pożywna zupa często określana mianem “grochówka wojskowa” to połączenie wędzonego boczku z żeberkami i kiełbasą, grochu łuskanego, świeżej włoszczyzny oraz aromatycznych przypraw. Konsystencja grochówki powinna być gęsta.

Grochówka ma jeszcze jeden mały sekret: nie trzeba się martwić, że musi być zjedzona pierwszego dnia po przygotowaniu. Można ją trzymać do trzech dni w chłodnym miejscu. Pomimo częstego odgrzewania zupa nie traci swoich właściwości smakowych, a wręcz przeciwnie smakuje coraz lepiej.
Idealna na gorąco z kromką chrupiącego chleba lub z czosnkową bagietką.

Składniki – domowa grochówka

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 30 dag lekko podsuszanej kiełbasy
  • 60 dag żeberek wędzonych
  • 30 dag łuskanego żółtego grochu
  • włoszczyzna pokrojona w kostkę: marchew (2 szt), seler (1 szt.), pietruszka (1 szt.), posiekana na drobno
    natka pietruszki lub koperek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki przeciśniętego czosnku (opcjonalnie)
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia boczku, kiełbaski i cebulki)

Sposób wykonania

  • Do garnka wlać 2 liry wody, włożyć poporcjowane żeberka.
  • Doprowadzić do wrzenia i zebrać szumowiny.
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
  • Dodać groch łuskany (groch namoczyć wcześniej w wodzie, najlepiej na noc poprzedzającą gotowanie zupy).
  • Następnie dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i gotować wszytko do miękkości mięsa i warzyw.
  • Pokrojone ziemniaki w kostkę dodać do zupy i gotować około 10 minut.
  • Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę oraz boczek.
  • Na osobnej patelni usmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek z cebulką pokrojoną w kosteczkę na złoty
    kolor.
  • Wrzucić wszytko do garnka i dobrze wymieszać.
  • Pod koniec wrzucić posiekaną na drobno natkę pietruszki lub koperek, a także doprawić do smaku majerankiem i ewentualnie jeszcze raz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Domowa grochówka powinna być zawiesista, lecz jeśli ktoś lubi bardziej rzadką zupę, można ją rozrzedzić odrobiną przegotowanej wody.

Smacznego

Lubisz dynie? W takim razie koniecznie zobacz przepis zupa krem z dyni.

Podobne Wpisy