Domowa grochówka to doskonały pomysł na gorący i sycący obiad jednogarnkowy. Ta pożywna zupa często określana mianem “grochówka wojskowa” to połączenie wędzonego boczku z żeberkami i kiełbasą, grochu łuskanego, świeżej włoszczyzny oraz aromatycznych przypraw. Konsystencja grochówki powinna być gęsta.
4
porcje20
minutes50
minutes1
hour10
minutesGrochówka ma jeszcze jeden mały sekret: nie trzeba się martwić, że musi być zjedzona pierwszego dnia po przygotowaniu. Można ją trzymać do trzech dni w chłodnym miejscu. Pomimo częstego odgrzewania zupa nie traci swoich właściwości smakowych, a wręcz przeciwnie smakuje coraz lepiej.
Idealna na gorąco z kromką chrupiącego chleba lub z czosnkową bagietką.
Lubisz dynie?
W takim razie koniecznie zobacz przepis zupa krem z dyni.
Składniki na Domowa grochówka
30 dag wędzonego boczku
30 dag lekko podsuszanej kiełbasy
60 dag żeberek wędzonych
30 dag łuskanego żółtego grochu
włoszczyzna pokrojona w kostkę: marchew (2 szt.), seler (1 szt.), pietruszka (1 szt.), posiekana na drobno
natka pietruszki lub koperek2 cebule
3 ząbki przeciśniętego czosnku (opcjonalnie)
5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek
oliwa z oliwek (do podsmażenia boczku, kiełbaski i cebulki)
Sposób przygotowania Domowa grochówka
- Do garnka wlać 2 liry wody, włożyć poporcjowane żeberka.
- Doprowadzić do wrzenia i zebrać szumowiny.
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
- Dodać groch łuskany (groch namoczyć wcześniej w wodzie, najlepiej na noc poprzedzającą gotowanie zupy).
- Następnie dodać włoszczyznę pokrojoną w kostkę i gotować wszystko do miękkości mięsa i warzyw.
- Pokrojone ziemniaki w kostkę dodać do zupy i gotować około 10 minut.
- Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę oraz boczek.
- Na osobnej patelni usmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek z cebulką pokrojoną w kosteczkę na złoty
kolor. - Wrzucić wszystko do garnka i dobrze wymieszać.
- Pod koniec wrzucić posiekaną na drobno natkę pietruszki lub koperek, a także doprawić do smaku majerankiem i ewentualnie jeszcze raz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Domowa grochówka powinna być zawiesista, lecz jeśli ktoś lubi bardziej rzadką zupę, można ją rozrzedzić odrobiną przegotowanej wody.