Segregacja odpadów w lokalach gastronomicznych

Segregacja odpadów w lokalach gastronomicznych

Lokale gastronomiczne i hotele to specyficzne miejsca, w których segregacja, składowanie i utylizacja odpadów stwarza wyjątkowe wyzwanie. Prawo bowiem ściśle kodyfikuje w jaki sposób ma to być wykonane. W tego typu obiektach nie wolno przechowywać żywności po terminie, ani ponownie jej przetwarzać. Dania, które nie zostały zjedzone przez klientów muszą zostać wycofane i zutylizowane, nie można ich z powrotem włączyć do obiegu. Utylizacja odpadów pokonsumenckich musi być dokonywana na bieżąco. Ich składowanie jest zatem bardzo istotne, a pomagają w tym pojemniki do segregacji odpadów.

Wymogi prawne

Składowanie odpadów pokonsumenckich musi wypełniać dosyć szczegółowe wymagania ustawy. Chodzi o zapewnienie higieny i powstrzymanie zagrożenia przenoszenia zarazków i bakterii. Najważniejszy wymóg, jaki muszą spełniać pojemniki do segregacji odpadów w gastronomii, to szczelność, czystość i właściwe oznakowanie wyróżniające zbiornik. Może to być np. napis “pojemnik na odpady” lub “śmieci gastronomiczne” lub wyraźne odznaczenie w postaci innego koloru. Ustawa określa także typ takiego pojemnika. Musi to być zbiornik, który wyposażony jest w możliwość nożnego otwierania, tak żeby ręka nie miała styczności z ewentualnymi bakteriami czy zarazkami. Zazwyczaj są to małe wypustki przypominające nieco pedał samochodowy, które po naciśnięciu podnoszą klapę pojemnika. Prawo nakazuje bieżące usuwanie odpadów zarówno z kuchni, jak i sali przeznaczonej do konsumpcji. Kiedy zbiornik zapełniony jest w 2/3 swojej wysokości musi zostać opróżniony.

Pojemniki do sortowania odpadów: tutaj

Jakie produkty będą potrzebne?

Żeby móc zapewnić odpowiednie składowanie i utylizację pokonsumenckich odpadów lokal gastronomiczny musi być wyposażony w kilka niezbędnych produktów stanowiących specjalne pojemniki do sortowania odpadów. Są to przede wszystkim kosze na śmieci z nożnym otwieraczem klapy. Niezwykle ważne są specjalne, głębokie tace, które przeznaczone są do składowania brudnych naczyń. Istotne są także popielnice. Dobrym rozwiązaniem jest postawienie na kosz na śmieci wyposażony w specjalne miejsce do składowania niedopałków papierosów. Na zewnątrz powinny znajdować się specjalne kontenery, których przeznaczeniem będzie przechowywanie resztek jedzenia, przeznaczonych do utylizacji.

Segregacja

Niezwykle istotny jest fakt, że wszelkie śmieci powinny być segregowane. Oczywiście, najważniejsze jest żeby oddzielnie składowane były przede wszystkim odpady organiczne. Segregacji powinny być jednak poddane także pozostałe śmieci. Każdy typ odpadów powinien mieć swój przeznaczony pojemnik. W jednym zbiorniku mogą być składowane razem plastik i metal. Oddzielnego zbiornika wymaga papier, jeszcze innego szkło i odpady komunalne. Każdy z pojemników powinien być odpowiednio oznaczony, tak żeby nie doszło do pomyłki podczas wyrzucania śmieci. Segregacja odpadów w lokalach gastronomicznych, w których rozprowadzana jest żywność, jest niezwykle ważna i stanowi podstawę do przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się epidemii i chorób sanitarnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *